Elf profhonkballers promoveren

Elf profhonkballers promoveren Als morgen de competitie van Major League Baseball officieel van start gaat, hebben vijf honkballers met een Nederlands paspoort tijdens Spring Training een plek in de hoofdmacht weten te bemachtigen. Daarnaast hebben in ieder geval maar liefst elf profhonkballers een promotie weten af te dwingen. De Nederlandse honkballer Loek van Mil maakt daarmee zijn debuut op Triple A-niveau.

Morgen is Opening Day in de Major League. Seattle Mariners en Oakland Athletics hebben dan al twee competitiewedstrijden achter de kiezen, die vorige week werden gespeeld in Japan. St. Louis Cardinals en Miami Marlins speelden gisteravond hun eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Met Opening Day komt ook een einde aan Spring Training. Dit jaar was Spring Training de meest succesvolle oefencampagne voor honkballers met een Nederlands paspoort. Maar liefst zestien spelers uit Nederland, Curaçao en Aruba kwamen uit voor de hoofdmacht in één of meer wedstrijden. Deze week zijn de laatste schiftingen gemaakt bij het bepalen van de definitieve selecties voor de Major League-teams. Daarmee hebben ook een groot aantal Minor League-rosters vorm gekregen.

Hainley Statia

Diverse spelers staat promotie te wachten. De Nederlandse pitcher Loek van Mil maakt zijn debuut op Triple A-niveau. Van Mil is toegewezen aan Salt Lake Bees, dat uitkomt in de Pacific Coast League. De lange pitcher is nog maar de twaalfde honkballer uit Nederland die dit niveau bereikt. Ook Hainley Statia promoveert naar de Pacific Coast League. Hij gaat spelen voor Nashville Sounds, het Triple A-team voor Milwaukee Brewers. In 2009 en 2010 kwam Statia ook al uit in deze competitie. Toen nog in dienst van Los Angeles Angels. Deze club verbrak na afloop van het seizoen 2010 echter het contract met Statia, waarna hij onderdak vond bij Milwaukee Brewers.

Shairon Martis keert, net als Statia, eveneens na een jaar weer terug op Triple A-niveau. De Nederlandse international start het seizoen voor Indianapolis Indians. Martis dankt zijn promotie aan zijn goede optreden tijdens Spring Training. Vorig seizoen stond de Curaçaose pitcher nog onder contract van Washington Nationals, die hem voor 2011 juist bij een lager team (Harrisburg Senators) had gestald. Ook op Double A-niveau debuteren komend seizoen enkele spelers met een Nederlands paspoort. De Curaçaose pitcher Juan Carlos Sulbaran verhuist van het Single A-team Bakersfield Blaze naar het Double A-team Pensacola Blue Wahoos. Daar wordt hij opnieuw herenigd met de Nederlandse international Mariekson Gregorius, die vorig seizoen al voor Cincinnati Reds uitkwam in het Double A-team (toen nog Carolina Mudcats).

Stap dichterbij

De talentvolle Jonathan Schoop en Jurickson Profar zijn eveneens weer een stap dichterbij de Major League. Het tweetal maakte afgelopen seizoen deel uit van het World Team tijdens de All-Star Futures Game. De Nederlandse international Schoop wordt door Baltimore Orioles geplaatst bij het Double A-team Bowie Baysox. Vorig jaar speelde Schoop voor het Single A-team Frederick Keys. Schoop werd vorig jaar uitgeroepen tot de Orioles Brooks Robinson Minor League Player of the Year. Hij werd al in februari toegevoegd aan de hoofdmacht van Baltimore Orioles voor het voorseizoen, maar kwam door een knieblessure pas aan het einde van vorige maand voor het eerst in een wedstrijd in actie.

Ook Profar werd door zijn organisatie uitgeroepen tot Minor League Player of the Year. Voor 2012 heeft Texas Rangers het grote talent nu geplaatst in het Double A-team Frisco RoughRiders. De Nederlandse international Xander Bogaerts start het seizoen voor Salem Red Sox, het sterkste Single A-team van Boston Red Sox. Vorig jaar debuteerde de Arubaanse korte stop voor het lagere Single A-team Greenville Drive. Ook zijn tweelingbroer Xander Bogaerts is zeker van een promotie. Hij werd vorige week door Boston Red Sox geruild aan Chicago Cubs en verbleef de afgelopen dagen in Arizona. Hij start vrijwel zeker in de Amerikaanse Minor League.

Beloning

Andrelton Simmons werd gisteren de vierde honkballer van Curaçao die voor het eerst een plek kreeg in het Double A-team van zijn club. De korte stop uit de organisatie van Atlanta Braves was lange tijd in de race voor een een plek in de hoofdmacht. Dat zou een bijzondere prestatie zijn, aangezien Simmons nog nooit voor een hoger team dan de Single A-Lynchburg Hillcats uit was gekomen. Uiteindelijk verloor Simmons de strijd van korte stop Tyler Pastornicky, maar kreeg hij als beloning wel een promotie naar Mississipi Braves. Momenteel heeft Simmons last van een spierblessure, die hem al een week aan de kant houdt.

Tom Stuifbergen, die het seizoen 2011 afsloot bij het Triple A-team Rochester Red Wings, keert terug bij Fort Myers Miracle. Vorig jaar speelde Stuifbergen al negentien wedstrijden (2.98) voor dit Class A Advanced-team uit de Florida State League. Stuifbergen arriveerde in het Spring Training-kamp van Minnesota Twins met een lichte blessure en start het seizoen op de disabled list.

Sensationeel

Korte stop Kevin Moesquit is toegewezen aan het Class A-team Cedar Rapids Kernels. Vorig jaar kwam de honkballer uit Curaçao nog uit in de Rookie League. Moesquit kende half maart een sensationeel debuut in de Spring Training-hoofdmacht van Los Angeles Angels. In zijn eerste slagbeurt sloeg hij met een homerun drie punten binnen. Zeven dagen later werd hij opnieuw opgeroepen voor de hoofdmacht, maar kwam hij niet tot een honkslag.

Ook Randolph Oduber wacht een promotie. De buitenvelder kwam vorig seizoen uit voor het Single A-team Hagerstown Suns, maar miste een belangrijk deel van het seizoen door een gescheurde hamstring. Afgelopen weken speelde hij zeer sterk tijdens het Minor League-kamp van Washington Nationals. Dat leverde hem tweemaal een uitnodiging op voor de hoofdmacht. Zodoende speelde hij in totaal vier wedstrijden met de selectie van Rogearvin Bernadina. Oduber start naar alle waarschijnlijkheid het seizoen voor het hogere Single A-team Potomac Nationals.

Begrafenis

Uiteindelijk starten Rogearvin Bernadina (Washington Nationals), Kenley Jansen (Loas Angeles Dodgers), Andruw Jones (New York Yankees), Jair Jurrjens (Atlanta Braves) en Pedro Strop (Baltimore Orioles) zoals verwacht het seizoen in de Major League. Voor Bernadina komt daarmee een einde aan een roerige periode.

Juist op het moment dat hij zijn vorm had gevonden en in tien slagbeurten zeven honkslagen (twee homeruns en zeven binnengeslagen punten) had geslagen, kreeg hij het nieuws te horen dat zijn vader was overleden. Bernadina vertrok om die reden eind maart halsoverkop uit het Spring Training-kamp van Washington Nationals om de begrafenis van zijn vader op Curaçao bij te wonen. Bij zijn terugkeer kreeg Bernadina van manager Davey Johnson, in het verleden ook bondscoach van het Nederlands team, te horen dat hij de startende midvelder zou zijn tijdens de openingsdag. Vlak daarna kreeg hij bij een pick-off echter een bal hard op zijn knie en moest hij geblesseerd de wedstrijd verlaten. Uiteindelijk viel de blessure mee en kwam de Nederlander gisteravond alweer in actie.

Veteraan

Voor Sharnol Adriana is inmiddels het seizoen begonnen. De 41-jarige veteraan weet voorlopig van geen ophouden en is begonnen aan zijn 22e seizoen als profhonkballer. Hij doet dat als aangewezen slagman voor Petroleros de Minatitlan in de Triple A Mexican League. Adriana sloeg in zijn eerste vijftien wedstrijden dertien honkslagen (.278) met vijf binnengeslagen punten.

Een andere veteraan die nog altijd het spelletje niet is verleerd, is Randall Simon. Hij is aan een nieuw seizoen begonnen voor Truenos de Tijuana in een regionale Mexicaanse profcompetitie.

Statistieken Grapefruit/Cactus League

Slagprestaties G AB R H 2B 3B HR RBI SO BB AVG
SS Kevin Mousquit 2 1 1 1 0 0 1 3 0 0 .1000
SS Jurickson Profar 3 4 1 2 0 0 0 0 1 1 .500
SS Hainley Statia 2 3 0 1 0 0 0 0 1 0 .333
SS Mariekson Gregorius 15 20 3 6 1 1 0 1 5 1 .300
RF Rogearvin Bernadina 20 52 4 15 1 0 2 8 12 6 .288
RF Andruw Jones 19 48 3 10 1 0 0 4 12 7 .208
SS Andrelton Simmons 14 43 5 8 0 1 0 2 7 3 .186
SS Sharlon Schoop 3 2 0 0 0 0 0 0 0 0 .000
3B Jonathan Schoop 3 3 1 0 0 0 0 0 0 0 .000
OF Randolph Oduber 4 4 0 0 0 0 0 0 0 0 .000
Werpcijfers G IP W-L SV SO BB H R ER ERA
Shairon Martis 4 4.2 1-1 0 2 0 6 2 0 0.00
Pedro Strop 10 9.1 1-1 1 10 5 8 5 2 1.93
Kenley Jansen 9 9.0 0-0 0 9 3 7 5 5 5.00
Jair Jurrjens 6 26.1 2-2 0 19 12 33 18 17 5.81
Loek van Mil 6 6.2 1-2 2 2 3 8 7 6 8.10
Rick van den Hurk 6 8.0 0-1 0 6 7 12 12 11 12.38

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page