Vijf Nederlandse talenten naar college

Deze zomer vertrekken opnieuw vijf talentvolle Nederlandse spelers naar de Verenigde Staten om te gaan honkballen voor een Amerikaanse college. Dit zijn Jordan Illis, Reggie Bomberg, Robin Schel, Stijn van der Meer en Bayron Cornelisse. De laatste vier komen momenteel in actie voor één van de hoofdklasseteams. De vijf spelers gaan honkballen voor twee verschillende colleges in Oklahoma.

Het contact met de talentvolle Nederlandse honkballers werd gelegd na hun optreden tijdens de College Showcase van afgelopen oktober in Florida. Verschillende colleges hadden interesse getoond in de voormalige spelers uit Jong Oranje. De Showacase werd speciaal door Major League Baseball georganiseerd voor Europese spelers met een ambitie om te gaan honkballen voor een college. De honkbalbond KNBSB stuurde twaalf spelers uit Nederland hiervoor naar Florida.

Van deze twaalf jongens hebben nu vijf negentienjarige honkballers een scolarship ontvangen van twee colleges uit Oklahoma. Dit betekent dat de twee Amerikaanse colleges de komende twee jaar gaan investeren in de vijf Nederlandse talenten. Bomberg en Illis vertrekken in augustus naar Carl Albert State College. Cornelisse, Van der Meer en Schel gaan spelen voor Eastern Oklahoma State College. Op deze Amerikaanse school zit momenteel ook de Nederlandse honkballer Zaïr Koeiman. De Nederlanders verblijven in ieder geval tot december in de Verenigde Staten. Hierna moeten zij zich in januari weer melden bij hun college voor de laatste vijf maanden van het schooljaar. De honkbalcompetitie start voor hun in augustus.

Beste aanbod

“Dit college heeft mij het beste aanbod gedaan”, licht buitenvelder Jordan Illis zijn keuze voor Carl Albert State College toe. Afgelopen naseizoen maakte hij de overstap van Amsterdam Pirates naar RCH uit Heemstede. “De coach was erg enthousiast over mijn komst om aan hun programma deel te nemen.” Het honkbalteam van Carl Albert State College (CASC), CASC Vikings, komt uit in de Division II van de NJCAA, de National Junior College Athletic Association. Eastern Oklahoma State College komt in diezelfde NJCAA uit, maar is ingedeeld in de Division I. Voor de EOSC Mountaineer speelde Zaïr Koeiman dit seizoen inmiddels 37 wedstrijden met 28 honkslagen (.252), 24 gescoorde runs en 22 binnengeslagen punten.

Illis kijkt erg uit naar zijn avontuur in de Verenigde Staten van aankomende zomer. “Het is fantastisch om je droom waar te kunnen maken. Het is natuurlijk helemaal mooi om dat te doen samen met nog eens drie andere jongens waar je mee hebt gespeeld in Jong Oranje.” Illis behaalde samen met Cornelisse, Bomberg en Van der Meer in 2010 een historische zesde plaats op het wereldkampioenschap voor AAA-teams. Dit team stond toen onder leiding van de huidige bondscoach Brian Farley. Een jaar later wonnen Schel, Cornelisse en Van der Meer met Jong Oranje in Spanje de Europese titel.

Debuut

Pitcher Bomberg komt momenteel in actie voor AamigoO AdoLakers. Hij gooide drie wedstrijden (7.94). Robin Schel kwam in vier wedstrijden (7.71) als pitcher in actie voor Mr.Cocker HCAW. Bayron Corenlisse gooide vier duels voor Vaesen Pioniers. In vier innings kreeg hij geen enkel punt tegen. Stijn van der Meer debuteerde dit jaar in de hoofdklasse voor UVV. Hij staat na acht wedstrijden op acht honkslagen (.250). Jordan Illis komt momenteel als buitenvelder uit voor RCH in de Overgangsklasse. Hij speelde drie wedstrijden met drie hits (.366).

Behalve Koeiman spelen momenteel ook diverse andere Nederlandse honkballers in de Verenigde Staten. Jim Ploeger speelde sinds 3 februari twaalf wedstrijden voor Laney College in Oakland. Negen daarvan als startend werper. Hij won zes wedstrijden en verloor er geen. In 57 1/3 inning kwam hij tot 45 keer drie slag en een verdiende puntengemiddelde van 1.73. Hij is daarmee de nummer twee in de competitie. Roy Seltenrijch speelde 25 wedstrijden voor Georgia State University. Hij sloeg daarin dertien honkslagen (.241) met twaalf gescoorde punten en zeven binnengeslagen punten. Koen Nooij kwam voor Lower Columbia College in twee wedstrijden in actie.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page