Rijkhof ontslagen door Atlanta Braves

Ruben Rijkhof

Ruben Rijkhof

Atlanta Braves heeft deze week het zevenjarig contract met de twintigjarige Nederlandse honkballer Ruben Rijkhof verbroken. De rechtsvelder kwam de afgelopen twee seizoenen voor het satellietteam van Atlanta Braves uit in de Dominicaanse zomercompetitie. Naar alle waarschijnlijkheid vervolgt Rijkhof zijn honkbalcarrière in Spanje bij Tenerife Marlins Puerto Cruz.

De in Amstelveen geboren Rijkhof begon met honkballen bij Almere’90, maar verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Spanje. Daar is hij nog altijd woonachtig. In 2009 tekende hij een zevenjarig profcontract bij Atlanta Braves. In eerste instantie startte hij bij het Australian Academy Program van Major League Baseball. Zijn officiële profdebuut volgde in 2010.

Rijkhof speelde uiteindelijk twee seizoenen voor Atlanta Braves in de Dominicaanse zomercompetitie. In 2010 kwam hij uit in slechts vier wedstrijden, sloeg hij één honkslag (.083) en scoorde hij drie punten. Vorig jaar speelde hij 45 wedstrijden, maar bleef zijn slaggemiddelde opnieuw achter (.161). Via onder meer twintig hits scoorde hij tien runs en sloeg hij acht punten over de thuisplaat. Die statistieken waren voor Atlanta Braves niet voldoende voor een derde profseizoen voor de Nederlandse buitenvelder. Deze week werd hij door de Amerikaanse proforganisatie ontslagen.

Ontslagen

Naar alle waarschijnlijkheid keert Rijkhof nu weer terug naar Tenerife Marlins Puerto Cruz in Spanje. Voor dit team speelde hij tussen 25 februari en 25 maart al acht wedstrijden met negen hits (.321), waaronder twee tweehonkslagen en één driehonkslag. Marlins Puerto Cruz staat na achttien wedstrijden met dertien zeges op een derde plaats in de Spaanse Liga Nacional de Béisbol División de Honor. Vorig jaar speelde Rijkhof achttien wedstrijden voor dit team met een slaggemiddelde van .262 en twee homeruns.

Rijkhof is niet de enige speler met een Nederlands paspoort, die recentelijk is ontslagen. De Curaçaose pitcher Aljeurreau Bishop en de Arubaanse buitenvelder Kenny Hart keren komend seizoen na respectievelijk één en vier jaar niet meer terug bij het satellietteam van Seattle Mariners in de Venezolaanse zomercompetitie. De Venezolaanse competitie is deze maand van start gegaan. Komende twee weken worden de teams voor de Dominicaanse zomercompetitie vastgesteld. Dan wordt ook duidelijk voor welke andere spelers geen plaats meer is en welke spelers debuteren in de Dominicaanse Republiek.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page