Fusie tussen bonden IBAF en ISF

Voorzitters Riccardo Fraccari en Don Porter hebben overeenstemming bereikt over een fusie tussen de IBAF en ISF. De voorzitters van beide federaties hebben dat gisteren bekendgemaakt. Door deze fusie hopen de wereldhonkbalbond IBAF en wereldsoftbalbond ISF een terugkeer op het Olympisch programma te kunnen bespoedigen. 

De International Baseball Federation (IBAF) werd in 1938 opgericht. In 1952 volgde de International Softball Federation. Hoewel de meeste landelijke bonden wel één organisatie hebben op het gebied van honkbal en softbal, bleven de internationale bonden tot dusver zelfstandig opereren. Daar gaat verandering in komen. Honkbal was een Olympische sport sinds 1992, softbal sinds 1996. In 2008 maakten beide sporten voor het laatst deel uit van de Olympische Spelen. Dat is het gevolg van een besluit van het Internationaal Olympisch Comité in juli 2005.

Sindsdien hebben de honk- en softbalbonden IBAF en ISF veel moeite gedaan om terug op het programma te komen. Zowel in 2006 als in 2009 werd hierover door het IOC een stemming gehouden. In beide gevallen konden de sporten op te weinig stemmen rekenen van de IOC-leden. Bij die pogingen heeft de ISF zich steeds als afzonderlijke bond geprofileerd. De softbalfederatie hoopte zonder de ondersteuning van de IBAF meer kans te maken. De ISF heeft dit standpunt nu herzien.

Nominatielijst

Inmiddels maken honkbal en softbal deel uit van een nieuwe nominatielijst voor de Olympische Spelen van 2020. Van de zeven genomineerde sporten wordt uiteindelijk één sport toegevoegd aan het programma. Naast honkbal en softbal zijn dit karate, roller sports, klimmen, squash, wakeboard en wushu. In mei 2013 wordt één van deze sporten voorgedragen, waarna een definitief besluit wordt genomen tijdens de bijeenkomst van het IOC op 7 september 2013 in Buenos Aires. Tijdens die bijeenkomst wordt ook bekendgemaakt welke stad als gastheer gaat optreden in 2020.

Om zowel voor honkbal als voor softbal de kans te vergroten om terug te keren op het Olympisch programma hebben IBAF-voorzitter Riccardo Fraccari en ISF-voorzitter Don Porter besloten samen te gaan werken. In eerste instantie werd door de IBAF en de ISF een samenwerking voorgesteld voor alleen de Olympische Spelen. Voor het IOC was dit niet voldoende. De beiden wereldbonden hebben daarom nu unaniem besloten tot een fusie. Dit leidt tot de oprichting van een nieuwe honk- en softbalbond, die vooralsnog International Baseball and Softball Federation gaat heten. De plannen moeten nog wel officieel goed worden gekeurd tijdens het congres van de IBAF en de ISF.

Major League Baseball

Door in het voorstel de twee sporten onder één bond te laten vallen, hopen de twee federaties een grotere kans te maken op terugkeer op de Olympische Spelen. In de plannen van de nieuw op te richten bond moet het honk- en softbaltoernooi op de Olympische Spelen van 2020 in zeven tot tien dagen worden gespeeld op één accommodatie. Aan zowel het honkbaltoernooi als het softbaltoernooi nemen acht teams deel.

Een heikel punt blijft de deelname van profhonkballers uit de Major League. Voor het IOC is dit een vereiste, maar vooralsnog wil Major League Baseball daar niet aan meewerken. Over twee weken praten Fraccari en Porter hierover tijdens een overleg op het hoofdkantoor van Major League Baseball in New York. Fraccari heeft onder meer een voorstel opgesteld om MLB-spelers alleen vrij te geven voor deelname aan de halve finale en de finale. Ook ziet hij mogelijkheden om het toernooi in te korten tot vijf dagen om profspelers eenvoudiger vrijaf te kunnen geven.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page