Profar en Gregorius naar Major League

De Curaçaose honkballers Jurickson Profar (Texas Rangers) en Mariekson Gregorius (Cincinnati Reds) promoveren naar de Major League. Vanaf vandaag krijgen de teams uit de Major League de mogelijkheid om hun selectie uit te breiden van 25 naar 40 spelers. Van den Hurk ontving nog geen uitnodiging, maar werd door zijn club wel uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

De september call-up van Jurickson Profar was geen verrassing. Zijn promotie was al lange tijd onderwerp van gesprek bij Texas Rangers. Uiteindelijk werd het uitgesteld tot de Major League-clubs op 1 september de mogelijkheid kregen hun selecties uit te breiden.

De negentienjarige Profar, die dit jaar zijn debuut maakte op Double A-niveau, speelde 126 wedstrijden voor Frisco RoughRiders. Hij kwam tot 135 honkslagen (.281) met veertien homeruns. Profar wordt gezien als één van de grootste talenten in het Amerikaanse honkbal. Eerder dit seizoen nam hij al voor het tweede jaar op rij deel aan de All Star Futures Game. Bij Texas Rangers wordt Profar de komende periode voornamelijk ingezet als pinch-hitter en pinch-runner.

Arizona Fall League

Ook de Nederlandse international Mariekson Gregorius debuteerde dit jaar op Double A-niveau. Hij promoveerde na 81 wedstrijden (.278) echter dit seizoen al naar het Triple A-team Louisville Bats. Voor dit team sloeg hij de afgelopen twee maanden 45 hits (.243) met zes homeruns. Na afloop van het seizoen neemt Gregorius deel aan de Arizona Fall League. Zowel Gregorius als Profar speelde nog niet eerder in de Major League. Zoals verwacht is het tweetal hierdoor niet beschikbaar om met het Nederlands team volgende week deel te nemen aan het Europees kampioenschap.

Het tweetal wordt daarmee de vierde en vijfde actieve speler met een Nederlands paspoort in de Major League. Drie andere spelers zijn momenteel geblesseerd. Pitcher Jair Jurrjens (Atlanta Braves) staat al aan de kant sinds eind juli. Korte stop Andrelton Simmons (Atlanta Braves) brak begin juli zijn pink bij een sliding. Pitcher Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) moest eerder deze week opnieuw met spoed naar het ziekenhuis nadat hij werderom last had gekregen van een onregelmatige hartslag. De Curaçaose pitcher kampt al lange tijd met deze kwaal en is hierdoor door zijn club voor onbepaalde tijd op non-actief gezet.

Meest Waardevolle Speler

De kans dat de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk dit seizoen nog speeltijd krijgt in de Major League is ook zeer groot. Door Pittsburgh Pirates werd hij uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van Indianapolis Indians. Gisteravond ontving hij om die reden tijdens een ceremonie op Victory Field een speciaal voor hem gemaakte ring. De Nederlandse pitcher voegde zich pas half mei bij het team, nadat hij door Cleveland Indians aan de kant was gezet. Voor de ceremonie had Van den Hurk al de heuvel beklommen en gooide hij zes shut-out innings tegen Toledo Mud Hens. Hij stond slechts drie honkslagen toe en won zo zijn dertiende wedstrijd van het seizoen voor Indianapolis Indians. De Nederlander gooide zes keer drie slag en verhoogde daarmee zijn aantal strikeouts naar 113 in 123 1/3 innings. Van den Hurk staat momenteel op een verdiende puntengemiddelde van 2.92.

Dit seizoen is de honkballer uit Eindhoven één van de betere pitchers geworden in de Triple-A International League. En dat terwijl hij in het begin van het jaar door teleurstellende prestaties maar liefst drie clubs versleet. In korte tijd verhuisde hij van Baltimore Orioles, via Toronto Blue Jays naar Cleveland Indians. Uiteindelijk kwam hij half april terecht bij Pittsburgh Pirates, waar hij een maand later zijn rentree op de heuvel maakte voor een seizoen dat nu is bekroond met de titel Meest Waardevolle Speler.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page