Sidney de Jong hoofdcoach Amsterdam

Sidney de Jong wordt de nieuwe hoofdcoach van L&D Amsterdam. De hoofdklasseclub heeft dit bekendgemaakt. De oud-international volgt Charles Urbanus op. De Jong wordt in 2013 geassisteerd door speler/coaches Rob Cordemans en Percy Isenia. Die laatste is momenteel ook al bondscoach van het vrouwen honkbalteam, dat dit jaar voor de tweede keer deelnam aan het wereldkampioenschap.

Nadat eerder deze week DOOR Neptunus bekendmaakte Jeroen Sluijter en Evert-Jan ’t Hoen te hebben aangesteld als nieuwe coaches, debuteert straks opnieuw een oud-international als hoofcoach in de hoofdklasse. Voor Sidney de Jong komt met deze overstap een einde aan zijn spelersloopbaan. Dit jaar kwam hij in de reguliere competitie nog in 41 wedstrijden in actie voor L&D Amsterdam. Hij sloeg daarin 43 honkslagen (.319), waaronder vier homeruns.

De afgelopen drie seizoenen stond L&D Amsterdam onder leiding van hoofdcoach Charles Urbanus. Hij leidde zijn ploeg naar de Holland Series in 2010 en 2011. In 2011 werd de landstitel veroverd. Dit jaar miste de Amsterdamse ploeg de finale en eindigde het op de derde plaats. Na drie seizoenen heeft Urbanus nu besloten zijn taken neer te leggen. “Ik heb drie topjaren gehad binnen een geweldige club en mooie successen behaald. Dit alles natuurlijk samen met een fantastische groep spelers”, aldus Urbanus. “Het is natuurlijk prachtig dat ik het nu kan overdragen aan mannen waarmee ik zo intensief heb samengewerkt.”

Coachcursus

Urbanus blijft als adviseur op de achtergrond betrokken bij het team en de club. Door het besluit van Urbanus krijgt Sidney de Jong de kans zijn debuut te maken als hoofdcoach. De Jong: “Het is mooi om het stokje te mogen overnemen van iemand die zoveel heeft betekend voor het Nederlandse honkbal.” De Jong is blij met de kans die hij van L&D Amsterdam krijgt. “Het is een enorme uitdaging om Urbanus op te volgen.”
De oud-international volgt al sinds 2010 een coachopleiding. Zo nam hij onder meer deel aan de pilot voor de opleiding Trainer-Coach Kwalificatie 4. In totaal namen elf (oud-)internationals deel aan deze door NOC*NSF gecertificeerde opleiding. Nadat De Jong na afloop van het afgelopen wereldkampioenschap een punt zette achter zijn interlandloopbaan, heeft hij de coachcursus opnieuw opgepakt.

Bij zijn afscheid van het Nederlands team gaf de catcher aan meer tijd voor zijn gezin en werk vrij te willen maken. Toen maakte hij al wel duidelijk ambities te hebben om coach te worden. Die kans krijgt De Jong nu bij zijn huidige club, waarvoor hij in 2000 debuteerde in de hoofdklasse. Na een uitstapje naar Kinheim (2001 en 2002) en HCAW (2003 tot en met 2006) keerde hij in 2007 terug bij de Amsterdamse club.
Bij L&D Amsterdam wordt De Jong komend seizoen geassisteerd door Rob Cordemans en Percy Isenia. Cordemans wordt pitching-coach, terwijl oud-international Percy Isenia hitting- en infield coach wordt. Isenia is momenteel ook bondscoach van het vrouwen honkbalteam. Zowel Cordemans als Isenia blijven voor L&D Amsterdam actief als speler. Cordemans: “We kennen elkaar natuurlijk door en door en er is onderling blind vertrouwen. Daarbij is het mooi om te beginnen met het vak coachen en mijn kennis en ervaring over te dragen aan de nieuwe generatie werpers.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page