Van den Hurk terug in Major League

Rick van den Hurk is teruggekeerd in de Major League. De Nederlandse profhonkballer is door Pittsburgh Pirates vanavond opgeroepen voor de hoofdmacht. Van den Hurk kende tot dusver een uitermate succesvol seizoen voor Indianapolis Indians in de Triple A International League.

De toekomst van Rick van den Hurk was voorafgaand aan het seizoen nog uiterst onzeker. Hij wisselde in korte tijd van vier clubs. Via Baltimore Orioles, Toronto Blue Jays en Cleveland Indians kwam hij in mei terecht bij Pittsburgh Pirates. Bij deze club kreeg de Nederlandse pitcher een nieuwe kans.

Onder leiding van pitching-coach Jim Benedict paste Van den Hurk zijn werpbeweging aan, waarmee hij iets meer via een sidearm ging gooien. Zijn curvebal wisselde de Nederlander in voor een slider. En zijn snelheid werd verhoogd tot ruim 96 mijl per uur. Dat leverde al snel succes op. Bij Indianapolis Indians won Van den Hurk sinds zijn debuut op 14 mei acht van zijn eerste tien wedstrijden, alvorens hij pas op 8 juli voor het eerst als verliezer van de heuvel af moest stappen.

Play-Offs

Uiteindelijk won Van den Hurk dertien van zijn 21 wedstrijden. Slechts vijf keer was hij verliezend pitcher. In 123 1/3 inning gooide de Nederlander 113 strikeouts tegenover 35 keer vier wijd. Hij sloot de reguliere competitie bij zijn Triple A-team af met een verdiende puntengemiddelde van 2.92. Door Pittsburgh Pirates werd hij zelfs uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van Indianapolis Indians.

Promotie naar de Major League bleef vooralsnog uit toen de clubs op 1 september de kans kregen hun selectie uit te breiden van 25 naar veertig spelers. Van den Hurk had eerst met zijn team nog verplichtingen in de Play-Offs. In die Play-Offs werd Indianapolis Indians gisteravond uitgeschakeld door Charlotte Knights, waarna Van den Hurk direct door de hoofdmacht werd opgeroepen.

Samen met zijn Indianapolis-ploeggenoten Chase d’Arnaud en Bryan Morris zit de Nederlander vanavond al in de dug-out van Pittsburgh Pirates voor de wedstrijd tegen Cincinnati Reds. Van den Hurk begint voor Pirates aan zijn zesde seizoen in de Major League. Voor Florida Marlins en Baltimore Orioles speelde hij al 46 wedstrijden in de Major League. Daarin kwam hij tot acht zeges, tien nederlagen en een verdiende puntengemiddelde van 5.97. Zijn laatste wedstrijd speelde de Nederlandse pitcher vorig jaar op 20 september voor Baltimore Orioles tegen Boston Red Sox.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page