Jongejan nieuwe coach UVV

UVV heeft een vervanger gevonden voor de gestopte hoofdcoach Frank Koene. In 2013 staat de Utrechtse hoofdklasseploeg onder leiding van oud-international Ferenc Jongejan. De honkballer, die als pitcher uitkwam voor de organisatie van Chicago Cubs, wordt komend seizoen bijgestaan door assistent-coach Kevin Knollenburg. De voormalig Belgisch international was in 2012 hoofdcoach bij Hoboken Pioneers in de Belgische competitie.

Jongejan en Knollenburg worden hiermee bij UVV weer herenigd. Eerder waren zij in 1998 ploeggenoten bij het Oosterhouste Twins. Jongejan maakt deel uit van de eerste lichting coaches, die heeft deelgenomen aan de pilot van de KNBSB voor de opleiding Trainer-Coach Kwalificatie 4. Aan deze door NOC*NSF gecertificeerde opleiding namen elf (oud-)internationals deel, waaronder Evert-Jan ’t Hoen en Sidney de Jong. Zij werden onlangs aangesteld als coach bij respectievelijk DOOR Neptunus en L&D Amsterdam.

Jongejan keert weer terug bij de club waar hij op elfjarige leeftijd de jeugdopleiding doorliep. Nadat Jongejan tussen 1995 en 1997 uitkwam voor de hoofdmacht van UVV, maakt hij de overstap naar hoofdklasser Twins. Hij speelde hierna ook nog twee seizoenen in de hoofdklasse voor het Hoofddorpse Pioniers, voordat hij in 2000 een profcontract tekende bij Chicago Cubs. Dat gebeurde nadat hij voor het Nederlands team zijn debuut had gemaakt op de Olympische Spelen in Sydney. Hij werd in dat jaar uitgeroepen tot beste Nederlandse honkballer onder de 23 jaar.

Spring Training

Bij Chicago Cubs kwam de linkshandige pitcher tot Triple A-niveau. In zijn vier jaar in de Minor League speelde Jongejan in totaal 160 wedstrijden. In 2003 werd hij voor Spring Training opgeroepen door de hoofdmacht en speelde hij één wedstrijd met twee strikeouts in één inning.

Jongejan, die onder meer deelnam aan de Zomer Spelen van 2000 en 2004 en 21 interlands speelde, werd gehinderd door blessures. Hierdoor kwamen zijn profavontuur en interlandcarrière vroegtijdig ten einde. Uiteindelijk besloot hij in 2007 te stoppen met pitchen en een stap terug te doen. Hij keerde terug bij UVV, dat uitkwam in de 2e Klasse. Tussen 2001 en 2007 maakte Jongejan deel uit van de selectie van Neptunus. Hij speelde alleen in 2004 voor de Rotterdamse club tijdens de Play-Offs en Holland Series. Neptunus won in dat jaar de landstitel. De oud-international, die onder meer Bixie Baseball oprichtte, was afgelopen seizoen hoofdcoach bij Overgangsklasser PSV.

Landstitel

Bij UVV wordt Jongejan geassisteerd door de Belg Kevin Knollenburg. De 33-jarige catcher zette na het einde van het seizoen 2010 voor Antwerp Greys een punt achter zijn spelersloopbaan. Sinds 2011 is Knollenburg coach bij Hoboken Pioneers. In het eerste jaar was hij nog assistent-coach onder leiding van Marc Janssen, neef van Oranje-coach Steve Janssen. Na het vertrek van Janssen in 2012 staat de oud-international aan het roer. In zijn eerste seizoen als hoofdcoach in de Belgische competitie leidde Knollenburg Hoboken Pioneers naar prolongatie van de landstitel. Met de Belgische ploeg werd hij in juni vijfde tijdens het Europa Cup-toernooi in San Marino. Eerder was Knollenburg ook al coach van het Belgische nationale jeugdteam.

Knollenburg debuteerde op zeventienjarige leeftijd voor de Belgische nationale ploeg en speelde zijn laatste interlands tijdens het Europees kampioenschap van 2010. Als speler werd Knollenburg acht keer landskampioen. Tussen 1997 en 2000 speelde hij vier seizoenen in Nederland voor Twins (1997 en 1998) en DOOR Neptunus (1999 en 2000). In beide seizoenen won Neptunus de landstitel.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page