Nederland voor World Baseball Classic naar Taiwan

Het Nederlands honkbalteam is voor de derde editie van de World Baseball Classic ingedeeld in poule B. Chinese Taipei is voor deze poule door de organisatie aangewezen als gastheer. Tegenstanders voor Oranje worden onder meer Zuid-Korea en Australië. In december moet Nederland zijn selectie van 28 spelers indienenen.

Officials van Major League Baseball waren gisteren in AT&T Park in San Francisco aanwezig om de poule-indelingen bekend te maken voor de World Baseball Classic van aankomend jaar. Opnieuw start het toernooi met vier poules. Deze worden gespeeld in de Verenigde Staten, Japan, Chinese Taipei en Puerto Rico. Ook werd officieel bekend gemaakt dat de winnaar van de World Baseball Classic de titel ‘wereldkampioen’ krijgt.
Japan, Zuid-Korea, Venezuela en de Verenigde Staten plaatsten zich in 2009 voor de finalepoule en zijn daardoor aangewezen als groepshoofd. De overige teams zijn ingedeeld op basis van onder meer sterkte, geografische ligging en verwachte toeschouwersaantallen.

Nederland is ingedeeld in poule B en start zodoende de World Baseball Classic in Chinese Taipei (van 2 tot 5 maart). In Taichung treft Oranje onder meer Zuid-Korea en Australië. De kans is zeer groot dat deze poule later nog wordt aangevuld met Chinese Taipei. De Taiwanese honkballers moeten zich eerst via een kwalificatietoernooi nog zien te plaatsen.

Kwalificatietoernooien

Poule A wordt gespeeld in het Japanse Fukuoka en bestaat uit tweevoudig winnaar Japan, Cuba en China. De wedstrijden uit Poule C vinden plaats in San Juan (Puerto Rico) en gaan tussen Venezuela, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Het Amerikaanse Phoenix is aangewezen als gastheer voor Poule D, met deelnemers de Verenigde Staten, Mexico en Italië.

In november worden de vier poules aangevuld met een vierde team. Deze teams kunnen zich plaatsen via één van de vier kwalificatietoernooien. Deze maand won Canada al het kwalificatietoernooi in het Duitse Regensburg. De Canadese honkballers bleven ongeslagen tegen Duitsland, Groot-Brittannië en Tsjechië. In het Amerikaanse Jupiter plaatste ook Spanje zich voor de World Baseball Classic na overwinningen op Israel, Frankrijk en Zuid-Afrika.
De laatste twee deelnemers komen uit de kwalificatietoernooien in Panama, met Brazilië, Panama, Colombia en Nicaragua en in Taiwan, met Chinese Taipei, Thailand, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

Opzet

Voor het Nederlands honkbalteam start de World Baseball Classic op 2 maart 2013. De opzet van de eerste ronde is gewijzigd ten opzichte van de vorige editie. Ditmaal wordt niet meer gespeeld door middel van een enkele round robin, maar door een dubbele round robin. Dit betekent dat alle teams één wedstrijd tegen elkaar spelen. De organisatie heeft dit besloten om toeschouwers meer duidelijkheid te geven over het speelschema in de eerste ronde, om daarmee de kaartverkoop te stimuleren.

De twee beste teams uit elke poule plaatsen zich vor de tweede ronde. Die wordt wel gespeeld volgens een enkele round robin. De wedstrijden uit de tweede ronde vinden plaats in het Japanse Tokyo (van 7 tot en met 10 maart) en Florida (van 12 tot en met 16 maart). De finalepoule wordt van 17 tot en met 19 maart gespeeld in San Francisco.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page