Meulens manager tijdens World Baseball Classic

San Fransisco Giants-coach Hensley Meulens is naar voren geschoven als de nieuwe manager voor Nederland tijdens de aankomende World Baseball Classic. Die begint voor Oranje op 2 maart in Taiwan. “Met zijn ervaring en zijn succes in het Major League honkbal zal hij onze organisatie naar een nog hoger niveau tillen”, aldus technisch directeur Robert Eenhoorn bij de presentatie van de nieuwe manager. Brian Farley moet zich tijdens het nieuwe wereldkampioenschap schikken in de rol van bench-coach.

“Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik niet de manager van het Nederlands team ben tijdens de World Baseball Classic”, laat Farley in een eerste reactie weten. Hij leidde Oranje in 2011 naar de historische wereldtitel, maar liep tijdens de Haarlemse Honkbalweek en het Europees kampioenschap de belangrijkste prijzen mis. Onder leiding van voormalig Major Leaguer Hensley Meulens moet Nederland aankomende maart wel succes boeken tijdens de lucratieve World Baseball Classic.

Toch benadrukt technisch directeur Robert Eenhoorn dat de resultaten van 2012 niet ten grondslag hebben gelegen aan de keuze voor ‘Bam Bam’ Meulens. “We hebben zeker de intentie om met Brian Farley verder te gaan”, licht Eenhoorn toe. Met Meulens heeft Nederland nu de beschikking over een voor Amerikanen aansprekende naam. Meulens is alleen aangesteld voor de World Baseball Classic.

Rechterhand

Farley werd twee jaar geleden aangesteld als bondscoach. Hij was daarmee de opvolger van de Amerikaanse managers Rod Delmonico en Jim Stoeckel. Voor de World Baseball Classic is nu Meulens op basis van zijn ervaring en kennis naar voren geschoven. Hij krijgt straks de leiding over op papier misschien wel de sterkste Nederlandse selectie ooit. Farley begrijpt dan ook de keuze voor Meulens: “Ik erken de behoefte aan iemand met kennis van en een netwerk in de Major League.”

Samen met Eenhoorn reisde Farley afgelopen zondag af naar San Francisco voor een ontmoeting met Meulens. Het tweetal woonde diezelfde avond nog de wedstrijd uit de Play-Offs van San Francisco Giants tegen St. Louis Cardinals bij, waarna Eenhoorn en Farley maandag met Meulens om tafel gingen. Daar werd een technische driehoek beklonken waarin Meulens aan het roer komt te staan, maar Farley alsnog een vinger in de pap houdt. Het drietal stelt samen het programma in de aanloop naar de World Baseball Classic op. Tijdens de World Baseball Classic neemt Farley als rechterhand van Meulens plaats in de dug-out.

Groen licht

Inmiddels heeft Meulens ook van zijn werkgever San Francisco Giants groen licht gekregen om het Giants-oranje in te ruilen voor het Nederlandse oranje. “Hij kan zich meteen bij de start van het trainingskamp voorafgaand aan de World Baseball Classic bij het team voegen”, laat Eenhoorn weten. “Het team krijgt dan bovendien meteen de beschikking over alle geselecteerde spelers, inclusief de spelers uit de Major League.”
Juist het uitgebreide netwerk van Meulens moet ervoor zorgen dat Nederland straks in Taiwan met de sterkst mogelijke selectie aantreedt tijdens de eerste ronde van de World Baseball Classic. De verwachtingen van Nederland zijn, na de stunt van 2009, inmiddels hooggespannen.

Meulens is niet nieuw bij de Nederlandse selectie. Als speler maakte hij zijn debuut in de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2000. Hij kwam uiteindelijk in 35 officiële wedstrijden uit voor Oranje, onder meer tijdens het wereldkampioenschap van 2001 en de Intercontinental Cup van 2002. Hij keerde onder leiding van de toenmalige bondscoach Robert Eenhoorn terug in de nationale selectie als assistent-coach tijdens het World Port Tournament van 2003. Tijdens diverse toernooien vervulde hij de functie van assistent-coach. Onder meer tijdens de World Baseball Classic van 2006 en 2009.
Momenteel is Meulens bezig aan zijn derde seizoen als hitting-coach voor San Francisco Giants in de Major League. Met dit team won hij in 2010 de World Series. Dit jaar speelt hij opnieuw met Giants in de National League Championship Series. Meulens speelde zelf 182 wedstrijden in de Major League voor achtereenvolgens de New York Yankees, Montreal Expos en Arizona Diamondbacks.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page