Balentien wil met Nederland naar WBC

Wladimir Balentien wil voor Nederland uitkomen tijdens de World Baseball Classic. De 28-jarige speler van Curaçao heeft dit aan Japanse verslaggevers verteld voordat hij vanuit Japan vertrok naar zijn huis in Florida. De laatste keer dat de honkballer van het Japanse Yakult Swallows voor het Nederlands team uitkwam, was tijdens de Olympische Spelen van 2004.

Als Balentien ook daadwerkelijk door Hensley Meulens in de selectie voor de World Baseball Classic wordt opgenomen, krijgt hij de kans om tegen zijn ploeggenoten uit te komen. Eén van de tegenstanders van Oranje in de eerste ronde is namelijk titelverdediger Japan.
Manager Junji Ogawa van Yakult Swallows heeft al aangegeven Balentien graag voor het seizoen 2013 terug te zien. Balentien start de voorbereiding in februari eerst met zijn Japanse team Yakult Swallows. Halverwege de maand kan hij dan afreizen naar Taiwan voor het trainingskamp van Oranje.

Deze maand heeft Balentien met Yakult Swallows zijn tweede seizoen in de hoogste Japanse profcompetitie afgerond. Voor de tweede maal op rij sloeg de honkballer van Curaçao de meeste homeruns in de Nippon Professional Baseball. En dat is opmerkelijk, aangezien Balentien door blessures lange tijd niet in actie kon komen voor de hoofdmacht van zijn club. Bovendien werd hij kortstondig teruggezet naar het satelliet-team van Yakult Swallows, nadat hij tijdens de wedstrijd een twitterbericht had verzonden.

Climax Series

Sinds de invoering van de huidige competitie-opzet in 1950 is het dan ook de eerste keer dat een speler de Japanse homeruntitel wint, in een seizoen waarin hij niet voldoende slagbeurten heeft gehad om in aanmerking te komen voor de titel van beste slagman. Balentien kwam in de Central League tot 31 homeruns. Hij sloeg daarmee ook meer homeruns dan viervoudig Homerun King Takeya Nakamura. De speler van Seibu Lions leidde de Pacific League met 27 homeruns.

Balentien speelde 106 wedstrijden met 96 honkslagen (.272). Hij sloeg dertien tweehonkslagen en 31 homeruns. Daarmee bracht Balentien 81 punten over de thuisplaat en scoorde hij 58 runs. Een stuk betere cijfers dan een jaar eerder, toen Balentien eveneens Homerun King van de Japanse competitie werd. Bovendien kreeg Balentien 64 keer vier wijd, doordat de Japanse pitchers veelvuldig om de Curaçaose honkballer heen gooiden.
Met Yakult Swallows eindigde Balentien op de derde plaats in de Central League. In de eerste ronde van de Central League Climax Series werd het team uitgeschakeld door Chunichi Dragons. Na de uitschakeling verliet Balentien vorige week woensdag Japan met een vlucht vanaf Narita Airport.

Beste international

Balentien tekende een profcontract voor Seattle Mariners in 2000. De 28-jarige honkballer speelde uiteindelijk 170 wedstrijden in de Major League voor Seattle Mariners en Cincinnati Reds, voordat hij na het seizoen 2010 de overstap maakte naar de Japanse profcompetitie Nippon Professional Baseball.

Tot dusver kwam Balentien alleen in 2004 uit voor het Nederlands team. In de aanloop naar de Olympische Spelen werd hij door bondscoach Robert Eenhoorn aan de selectie toegevoegd. In Athene kwam Balentien tijdens de Zomer Spelen tot een slaggemiddelde van .133, maar werd hij aan het einde van het seizoen door de honkbalbond KNBSB wel uitgeroepen tot beste international onder de 23 jaar. Balentien ontving daarvoor de Guus van der Heijden Memorial Trophy.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page