Sparta/Feyenoord houdt op te bestaan

Een historie die begon met de oprichting van de vereniging Sparta op 11 mei 1942, eindigt aan het einde van deze maand als Sparta/Feyenoord ophoudt te bestaan. Grote financiële problemen hebben ten grondslag gelegen aan het besluit hiervan. In de historie van het Nederlands honkbal werd de vereniging Sparta maar liefst negen keer Nederlands kampioen. Een prestatie die alleen werd overtroffen door het eveneens opgeheven Haarlem Nicols en Rotterdam Neptunus.

Op 31 oktober wordt de huur opgezegd van het sportcomplex aan de Edo Bergsmaweg, dat in 1992 in gebruik werd genomen door Feyenoord. Dan houdt ook de vereniging op te bestaan. Sparta/Feyenoord is niet meer in staat om de hoge schulden te betalen. Eerder deze maand werd tussen de deelgemeente IJsselmonde en het stadsbestuur al overeengekomen dat de huurovereenkomst voor het terrein en de opstallen in de Beverwaard wordt beëindigd met ingang van 31 oktober.

Al sinds 2000 verkeert de vereniging in financiële problemen. Hierdoor zijn er inmiddels schulden bij de gemeente en de honkbalbond KNBSB. Tussen Sparta/Feyenoord, de KNBSB en de gemeente is in november 2010 een schuldsaneringsovereenkomst afgesloten met afspraken over de uitsterste betaaldata van de huurschulden. Ondanks intensieve begeleiding van de gemeente en Stichting Rotterdam Sportsupport is Sparta/Feyenoord er niet in geslaagd de schuld weg te werken. Voor Sparta/Feyenoord is de huurschuld inmiddels opgelopen tot ruim € 32.000.
In februari van dit jaar kondigde de gemeente al aan dat zij het huurcontract wilde beëindigen. De vereniging meende toen nog dat zij de huurschuld in de loop van het jaar kon inlossen. Aanvankelijk was de hoofdsponsor Curaçao bereid ver te gaan in de ondersteuning van Sparta/Feyenoord in een laatste poging de club weer gezond te krijgen. Maar daar zag de sponsor uiteindelijk toch vanaf.

Record

Met het opheffen van Sparta/Feyenoord verdwijnt één van de grootste clubs uit de Nederlandse honkbalhistorie. Sparta werd in de jaren zestig en zeventig groot gemaakt door Antilliaanse honkballers als Hudson John, Hamilton Richardson en Simon Arindell. Zij leidden de club uit Rotterdam-Zuid in de seizoenen 1963, 1964, 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973 en 1974 naar een recordaantal van maar liefst negen landstitels. Dat record werd hierna verbroken door respectievelijk Haarlem Nicols (twaalf landstitels) en Neptunus (dertien kampioenschappen). Nicols werd in 1994 failliet verklaard.

Driemaal degradeerde Sparta uit de hoofdklasse. Na de degradaties in 1979 en 1992 wist de Rotterdamse club echter weer terug te keren op het hoogste niveau. Vorige maand volgde de derde degradatie, maar nu met verstrekkende gevolgen. De schuldenlast van Sparta/Feyenoord was inmiddels opgelopen tot grote hoogten. Uiteindelijk kwam de vereniging ook zonder hoofdsponsor te staan en was het einde onafwendbaar. Tijdens een bijzondere ledenvergadering werd op 9 oktober al uitstel van betaling aangevraagd.

Successen

De hoofdmacht van Sparta vierde zijn laatste successen in 1990, 1997 en 2005. In die jaren werd de Play-Offs bereikt. De eerste twee keer als Sparta en in 2005 als Sparta/Feyenoord, de naam van de fusieclub die in maart 1998 was ontstaan. De honkbaltak van Feyenoord had eveneens een hoofdklassehistorie. Van 1968 tot 1975 en in 1980 speelde Feyenoord op het hoogste niveau, waarbij eenmaal een tweede plaats werd gehaald.

Eerst als Sparta en vanaf 1998 als Sparta/Feyenoord speelde de club sinds 1996 onafgebroken in de hoofdklasse. Daar kwam vorige maand een einde aan toen de Rotterdamse club de promotie/degradatieserie verloor van Hawks uit Dordrecht, de kampioen uit de Overgangsklasse. Daarmee was degradatie een feit. Die degradatie heeft nu ruim anderhalve maand later het einde ingeluid van de roemruchte vereniging uit Rotterdam-Zuid.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page