Blijleven keert terug als pitching-coach

Hall of Fame-pitcher Bert Blijleven keert in 2013 voor de World Baseball Classic terug als pitching-coach van het Nederlands team. Die rol vervulde de voormalig Major Leaguer ook al tijdens de World Baseball Classic van 2009. Hij bleek toen een grote inspiratie voor de Nederlandse pitchers. Eerder werd ook manager Hensley Meulens al aan de technische staf toegevoegd.

De in Zeist geboren en in de Verenigde Staten opgegroeide Blijleven was één van de eerste in Nederland geboren spelers in de Major League. Op 2 juni 1970 maakte hij op negentienjarige leeftijd zijn debuut voor Minnesota Twins in de Major League. In 22 seizoenen speelde de pitcher vervolgens 692 wedstrijden voor Twins, Texas Rangers, Pittsburgh Pirates, Cleveland Indians en California Angels.
Voor Texas Rangers wierp Blijleven op 22 september 1977 een no-hitter tegen California Angels. Drie jaar later won hij met Pittsburgh Pirates de World Series. In totaal won Blijleven tweemaal de World Series-ring.

Tijdens de World Baseball Classic van 2009 werd hij als pitching-coach aan de Nederlandse selectie toegevoegd. Hij bouwde daar een bijzondere band op met de Nederlandse profpitchers, zoals Rick van den Hurk. Na afloop van dat toernooi werd zijn oranje cap opgenomen in de Hall of Fame. Twee jaar later verdiende Blijleven ook zelf een plek in het imposante Amerikaanse honkbalmuseum. Hij werd daarmee de eerste Nederlander in de Hall of Fame en nog maar de eerste startend werper sinds 1999.

Voor de derde editie van de World Baseball Classic keert Blijleven nu terug. Dit tot tevredenheid van technisch directeur Robert Eenhoorn: “Bert is na het succes tijdens de World Baseball Classic van 2009, waarin hij als pitching-coach een belangrijk aandeel had, altijd betrokken gebleven bij het Nederlands honkbal en de werpers in het bijzonder.” Zo bezocht Blijleven onder meer de trainingskampen van Oranje in Florida in 2011 en 2012.
Blijleven krijgt in de technische staf ondersteuning van Steve Janssen, die eveneens meereist naar de eerste ronde van de World Baseball Classic in Chinese Taipei.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page