Nieuwe opzet voor Europees clubkampioenschap

De Europese honkbalbond CEB heeft de nieuwe opzet bekendgemaakt voor de strijd om de European Champions Cup, de vervanger van de Final Four. De toernooiopzet werd dit jaar onderwerp van discussie toen de Final Four in eerste instantie werd afgelast, maar later alsnog werd gespeeld. De CEB heeft daarnaast de speelsteden voor de kwalificatietoernooien van 2013 toegewezen. Landskampioen Kinheim moet afreizen Spanje, terwijl L&D Amsterdam is ingedeeld in een poule in Duitsland.

Dit jaar plaatsten Foritudo Bologna, L&D Amsterdam, Caffè Danesi Nettuno en Rouen Huskies zich via de twee kwalificatietoernooien in juni voor de Final Four. Lange tijd kon er tussen de deelnemende teams echter geen overeenstemming worden bereikt over de datum voor de Final Four. Dat leidde er uiteindelijk toe dat de CEB besloot de strijd om het Europees clubkampioenschap te schrappen. Een maand later kon alsnog een akkoord tussen de teams worden bereikt en kon het toernooi in augustus in Nettuno worden gespeeld. Fortitudo Bologna won in de finale van landgenoot Caffè Danesi Nettuno. L&D Amsterdam eindigde als derde.
Nu heeft de Europese honkbalbond CEB besloten deze opzet op de schop te nemen. Hierover is zaterdag een besluit genomen tijdens een bijeenkomst van de Technische Commissie. In 2013 worden nog wel twee kwalificatietoernooien gespeeld in juni, maar de Final Four wordt gereduceerd tot een strijd tussen alleen de winnaars van de twee kwalificatietoernooien.

European Champions Cup

De kwalificatietoernooien worden van maandag 3 tot en met zaterdag 8 juni gehouden. Het Duitse Regensburg en het Spaanse Barcelona zijn door de CEB als gastheer aangewezen. Aan elk toernooi nemen zes teams deel. Zij spelen van maandag tot en met vrijdag een onderlinge competitie, waarna zaterdag de nummer één tegen de nummer twee speelt om kwalificatie voor de European Champions Cup.

De winnaars van de twee kwalificatietoernooien spelen op donderdag 1 en zaterdag 3 augustus een best-of-three om de Europese clubtitel. Deze wedstrijden worden gespeeld op het veld van de twee deelnemers. Door loting wordt de thuisploeg bepaald. Vrijdag 2 augustus wordt gebruikt als reisdag tussen de twee speellocaties. De tweede en eventueel derde wedstrijd uit de best-of-three worden vervolgens op het veld van de andere finalist gespeeld.

Aan de twee Europese kwalificatietoernooien nemen twee Nederlandse teams deel. L&D Amsterdam is ingedeeld in de poule van Regensburg en treft hier naast gastheer Buchbinder Legionaere ook de teams van T&A San Marino, Unipol Fortitudo Bologna (Italië), Eagles Prague (Tsjechië) en Cardinals Bern (Zwitserland). Landskampioen Kinheim reist af naar Spanje. In Barcelona wordt gespeeld tegen CF Barcelona, Paderborn Untouchables (Duitsland), Telemarket Rimini (Italië), Draci Brno (Tsjechië) en Rouen Huskies (Frankrijk).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page