Nederland start WBC tegen Zuid-Korea

Het Nederlands honkbalteam start de World Baseball Classic op zaterdag 2 maart met een wedstrijd tegen Zuid-Korea. Tijdens de Winter Meetings van Major League Baseball in Nashville (Tennessee) heeft de organisatie vanavond het volledige wedstrijdschema bekendgemaakt. Gisteren zijn tijdens de Winter Meetings al de vier kwalificatieteams officieel aan een groep toegewezen. 

Vier teams wisten zich via de kwalificatietoernooien te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic. Dat waren Spanje, Canada, Chinese Taipei en Brazilië, dat verrassend genoeg Panama in de kwalificaties wist uit te schakelen. Dat Chinese Taipei in de poule van Nederland zou worden ingedeeld, was geen verrassing. De Taiwanese honkballers zijn van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 maart de gastheer van poule B.

In Taichung openen Chinese Taipei, Nederland, Australië en Zuid-Korea de World Baseball Classic. Nederland speelt op de eerste speeldag in het Intercontinental Baseball Stadium van Taichung een wedstrijd tegen Zuid-Korea. Hierna volgen nog wedstrijden tegen Chinese Taipei (3 maart) en Australië (5 maart). De twee beste teams uit deze poule plaatsen zich voor de tweede ronde. De Nederlandse honkbalbond moet voor 16 januari zijn voorlopige selectie voor de World Baseball Classic indienen.

Reglementen

De andere poules worden later in de maand gespeeld in Fukuoka (Japan), San Juan (Puerto Rico) en Phoenix (Verenigde Staten). In poule A spelen gastheer Japan, Cuba, China en Brazilië. Poule C bestaat uit gastheer Puerto Rico, Venezuela, de Dominicaanse Republiek en Spanje. In poule D spelen de Verenigde Staten, Mexico, Italië en Canada.
Van elke poule gaan de twee beste teams door naar de tweede ronde. De vier beste teams uit poule A en B, waaronder de poule van Nederland, vervolgen het toernooi in de tweede ronde met wedstrijden in Tokio van 8 tot en met 12 maart. De andere vier teams reizen voor de tweede ronde af naar Miami. De derde en laatste ronde wordt gespeeld op het AT&T Park in San Francisco. De finale vindt plaats op dinsdag 19 maart.

De World Baseball Classic wordt in 2013 voor de derde keer gehouden. Gisteren werden tijdens de Winter Meetings al verschillende reglementen bekendgemaakt. Zo mogen pitchers tijdens wedstrijden uit de eerste ronde maximaal 65 ballen gooien. In de tweede ronde is het maximum tachtig ballen. In de finaleronde mag een pitcher per wedstrijd 95 ballen gooien. Voor elke wedstrijd worden van allebei de teams twee spelers op het gebruik van doping gecontroleerd.
De World Baseball Classic heeft in 2013 voor het eerst de officiële goedkeuring van de wereldhonkbalbond IBAF. Daardoor krijgt de winnaar het predikaat ‘wereldkampioen’. De afgelopen twee edities (2006 en 2009) werden gewonnen door Japan.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page