Prijzen voor Cordemans en Urbanus tijdens Stars Awards

Pitcher Rob Cordemans is de grote winnaar geworden van de Stars Awards. Tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de honkbalbond KNBSB in het Novotel Brainpark Rotterdam werd de speler van L&D Amsterdam vanavond uitgeroepen tot Beste Werper en Meest Waardevolle Speler. Profhonkballer Nick Urbanus werd uitgeroepen tot beste international onder de 23 jaar.

Het Rotterdamse Novotel Brainpark was vandaag het decor van diverse activiteiten, waarmee de KNBSB het honderdjarig jubileum afsloot. In de ochtend begon de tweedaagse European Coach Clinic. In de middag werd de bondsraad gehouden. Vanaf 19.00 uur werden tijdens de Stars Awards de persoonlijke prijzen uitgedeeld aan de Nederlandse honkbal- en softbaltop. De prijzen werden onder meer uitgereikt door bondscoach Brian Farley, Technisch Directeur Robert Eenhoorn en bondsvoorzitter Bob Bergkamp.

Voor L&D Amsterdam werd het een succesvolle avond. Vijf van de twaalf prijzen ging naar een speler van de Amsterdamse hoofdklasser. De twee belangrijkste awards naar Rob Cordemans. In zijn negentiende seizoen in de hoofdklasse kwam de pitcher in de reguliere competitie tot een verdiende puntengemiddelde van 0.22. Dat was daarmee een verbetering van zijn hoofdklasserecord van 0.31 uit 2011. In de reguliere competitie kwam Cordemans in 80 2/3 inning tot 94 keer drie slag en slechts vijf keer vier wijd. Hij kreeg in twaalf wedstrijden maar twee verdiende punten tegen (0.22). Bovendien verbeterde Cordemans dit seizoen het totaal aantal overwinningen voor een pitcher in de historie van de hoofdklasse.

Meest Waardevolle Speler

Daarmee was voor de keuzecommissie geen enkele twijfel mogelijk over welke speler de Beste Werper van het afgelopen seizoen was. Het was al de zevende keer dat Cordemans werd uitgeroepen tot Beste Werper. Eerder gebeurde dat ook in 1999, 2002, 2003, 2005, 2008 en 2011. De prestaties van Cordemans waren bovendien goed voor de titel Meest Waardevolle Speler. Opmerkelijk genoeg was het nog maar de eerste keer in zijn carrière dat Cordemans deze prijs in ontvangst kon nemen.
Een maand geleden verkozen de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite tijdens de Honkbalsite Awards pitcher Rob Cordemans ook tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen.

Eerder op de avond waren twee ploeggenoten van Cordemans al in de prijzen gevallen. Buitenvelder Wesley Connor werd met negen homeruns gekroond tot Homerun King. Het was voor het eerst sinds 2008 dat die titel niet naar Bryan Engelhardt ging. Bas de Jong werd uitgeroepen tot Beste Slagman. De speler van L&D Amsterdam sloeg in 34 wedstrijden vijftig honkslagen (.370). In zijn laatste wedstrijd uit de reguliere competitie sloeg De Jong vier honkslagen om klassementsleider Kody Hightower (.357) nog te passeren. Mr.Cocker HCAW-speler Hightower, vanavond zelf niet aanwezig, kreeg wel de prijs voor de meeste gestolen honken (16).

Beste international onder de 23 jaar

Nick Urbanus maakte het succes voor L&D Amsterdam compleet. De korte stop van de Amsterdamse club ontving vanavond uit handen van bondscoach Brian Farley de Guus van der Heijden Memorial Trophy voor de beste international onder de 23 jaar. Urbanus kwam afgelopen seizoen in de proforganisatie van Texas Rangers uit voor de Single A-teams Spokane Indians en Hickory Crawdads. In september keerde de binnenvelder terug naar Nederland voor deelname met Oranje aan het Europees kampioenschap. Hij speelde in acht wedstrijden. Daarin kwam Urbanus tot elf honkslagen in 24 slagbeurten (.458). Urbanus sloeg twee driehonkslagen, scoorde acht punten en bracht acht ploeggenoten over de thuisplaat.

Na afloop van het EK werd de talentvolle profhonkballer uitgeroepen tot beste verdedigende speler van het toernooi. Voor Urbanus was het nog maar zijn tweede toernooi met Oranje. De eerste was het World Port Tournament in 2009. Toen ontving hij op de slotdag van dat toernooi de Rookie Award en werd hij uitgeroepen tot Meest Populaire Speler.

Coach of the Year

Landskampioen Corendon Kinheim kreeg twee prijzen. Pitcher David Bergman kreeg vanavond een prijs uitgereikt, omdat hij in augustus Meest Waardevolle Speler werd van de Holland Series. Hans Lemmink, die eind juli de op non-actief gezette Eelco Jansen verving, kreeg uit handen van KNBSB-bestuurslid Frits Mulder de Coach of the Year Award. Lemmink leidde in zijn eerste seizoen als hoofdcoach in de hoofdklasse Kinheim naar de landstitel.

De jeugdprijzen gingen naar twee spelers van Scimitars. Tony Kreisel ontving de Roel de Mon Award voor de beste jeugdwerper. De meest veelbelovende jeugdspeler werd Marciano Philippi. Hij ontving daarvoor de Ron Fraser Award. Philippi is daarmee de opvolger van Stijn van der Meer (2011) en Nick Urbanus (2010). Kreisel en Philippi maken deel uit van Jong Oranje en namen met het Nederlandse AAA-team in 2012 deel aan het wereldkampioenschap.
De Bill Arce Award ging naar Evert-Jan ‘t Hoen. Deze prijs wordt sinds 2011 uitgereikt aan de persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de talentontwikkeling. ’t Hoen debuteert komend seizoen voor DOOR Neptunus als hoofdcoach in de hoofdklasse.

Persoonlijke prijzen:
Meest Waardevolle Speler: Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Beste Werper: Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Homerun King: Wesley Connor (L&D Amsterdam)
Beste slagman: Bas de Jong (L&D Amsterdam)
Meeste gestolen honken: Kody Hightower (Mr.Cocker HCAW)
Guus van der Heijden Memorial Trophy: Nick Urbanus (L&D Amsterdam)
Roel de Mon Award: Tony Kreisel (Scimitars)
Ron Fraser Award: Marciano Philippi (Scimitars)
MVP Holland Series: David Bergman (Corendon Kinheim)
Coach of the Year: Hans Lemmink (Corendon Kinheim)
Leen Volkerijk Award: Gerard van Beek

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page