Van den Hurk naar Samsung Lions

Rick van den Hurk maakt de overstap van de Major League naar de Zuid-Koreaanse profcompetitie. De Nederlandse pitcher heeft een eenjarig contract getekend voor Samsung Lions. Volgende week reist Van den Hurk af naar Zuid-Korea voor Spring Training. Van den Hurk: “Na zes seizoenen op en neer tussen de Major League en Triple A ben ik er aan toe om een vaste waarde te zijn voor een club.”

Met zijn overstap naar Samsung Lions komt voor Van den Hurk een einde aan een verblijf van tien seizoenen in het Amerikaanse profhonkbal. In september sloot hij een veelbewogen jaar bij Pittsburgh Pirates af in de Major League. In de aanloop naar het seizoen wisselde hij in korte tijd van vier clubs. Via Baltimore Orioles, Toronto Blue Jays en Cleveland Indians kwam hij in mei terecht bij Pittsburgh Pirates. Van den Hurk wijzigde met succes zijn armbeweging en gooide hoge ogen in de organisatie van Pittsburgh Pirates. Door deze club werd hij zelfs uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van Indianapolis Indians.

Het leverde hem in september uiteindelijk promotie op naar de Major League. Hij sloot zijn seizoen af met vier wedstrijden voor de hoofdmacht. Dat bracht zijn totaal op vijftig wedstrijden in de Major League in totaal zeven seizoenen. Vanaf 2013 komt Van den Hurk nu uit in de Korea Professional Baseball, één van de sterkste honkbalcompetities uit Azië. Zuid-Korea werd in 2008 de laatste Olympisch kampioen en eindigde als tweede tijdens de vorige World Baseball Classic.

Eenjarig contract

De interesse vanuit Azië voor de Nederlander komt niet vanuit het niets. De 27-jarige Van den Hurk wordt al langere tijd nauwlettend gevolgd door teams uit Japan en Zuid-Korea. Tijdens de Winter Meetings van Major League Baseball in Nashville werd duidelijk dat zijn werkgever Pittsburgh Pirates interesse had om zijn Nederlandse pitcher te verkopen. Dat zette de deur open voor de geïnteresseerde teams uit Azië.

Uiteindelijk kwam Pittsburgh Pirates tot een overeenkomst met Samsung Lions, de kampioen uit de Zuid-Koreaanse profcompetitie en dit jaar bovendien de, eerste niet Japanse, winnaar van de Asia Series. Voor deze club heeft Van den Hurk een eenjarig contract getekend, waarmee hij de eerste Nederlandse honkballer wordt in de Korea Professional Baseball. Van den Hurk is tevreden met zijn nieuwe club. “Voor mij is de stap naar een Aziatische competitie een goed vervolg op Triple A/Major League”, aldus de pitcher. “Na zes seizoenen op en neer tussen de Major League en Triple A ben ik er aan toe om een vaste waarde te zijn voor een club.” Die kans krijgt Van den Hurk bij Samsung Lions. “Zij hebben mij de positie van startend pitcher aangeboden.”

Spring Training

Voor Van den Hurk was dit het aanbod waar hij naar zocht. “De laatste zes jaar kom ik uit in de Major League en Triple A. Ik heb in Triple A laten zien wat ik kan, altijd als startend werper. In de Major League word ik de laatste jaren voornamelijk gebruikt als reliever. En dus blijf je er tussen zitten. Ik kom het beste uit als starter en naar deze positie was ik dan ook zoekende binnen de club. De Samsung Lions kon mij dit bieden.”

Volgende week reist Van den Hurk al voor Spring Training af naar Zuid-Korea om zich te melden bij zijn nieuwe club Samsung Lions, dat sinds 1982 uitkomt in de Korea Professional Baseball. De club is gevestigd in Daegu, een van de grootste steden in het zuid-oosten van Korea met ruim 2,5 miljoen inwoners. De vijfvoudig Koreaanse kampioen speelt zijn wedstrijden in het Daegu Baseball Stadium, dat plaats biedt aan bijna 15.000 toeschouwers.

Overigens komt met het voorlopige vertrek van Van den Hurk uit de Major League geen einde aan de European Big League Tour. “Mijn ambitie blijft om honkbal te promoten onder de jeugd in Europa”, aldus Van den Hurk. “Ik ga er alles aan doen om weer een goede line-up neer te zetten en zo de kinderen het beste van het beste te geven tijdens de clinics.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page