Simmons en Profar debutanten in Oranje

De grote talenten Andrelton Simmons en Jurickson Profar zijn twee van de vijf debutanten, die deel uitmaken van de voorlopige selectie van het Nederlands team voor de World Baseball Classic. Hun namen zijn samen met 26 andere Nederlandse internationals vandaag door Major League Baseball gepresenteerd. In die selectie ontbreken pitcher Rick van den Hurk en korte stop Mariekson Gregorius. Het Nederlands team staat onder leiding van manager Hensley Meulens, die afgelopen seizoen als hitting-coach voor de tweede maal met San Francisco Giants de World Series won.

De technische staf van het Nederlands team verbleef afgelopen week op Curaçao. Daar trainden manager Hensley Meulens en coaches Brian Farley en Ben Thijssen met een deel van de selectie, bestaande uit de internationals van Curaçao. Het drietal kreeg op het veld ondersteuning van technisch directeur Robert Eenhoorn. Bij de training waren vrijwel alle van Curaçao afkomstige profspelers aanwezig, waaronder Kenley Jansen, Mariekson Gregorius, Jonathan Schoop, Andrelton Simmons en Jurickson Profar. Die laatste twee maakten afgelopen seizoen hun debuut in de Major League.

Simmons ontpopte zich tot een vaste waarde op de positie van korte stop bij Atlanta Braves. Profar gooide hoge ogen bij Texas Rangers. Simmons speelde uiteindelijk 49 wedstrijden voor de hoofdmacht in de Major League. Profar kwam uit in negen wedstrijden. Hij sloeg daarin één homerun. De twee kwamen nog niet eerder uit voor het Nederlands team, maar daar komt nu verandering in. Simmons en Profar zijn twee van de 28 spelers die door Meulens en co zijn opgeroepen voor deelname aan de World Baseball Classic.

Sterke spelers

Meulens trainde afgelopen week met zijn technische staf op Curaçao om de beschikbare spelers aan het werk te kunnen zien. Sinds november traint een groep samen op Curaçao. Gisteren keerden Farley en Eenhoorn, samen met Meulens, terug in Nederland. Meulens blijft tot zaterdag in Nederland om de hier spelende spelers ook in actie te kunnen zien. Gisteravond woonde hij de training van het Nederlands team in de hal van het Pim Mulierstadion bij.

Inmiddels heeft technisch directeur Robert Eenhoorn de voorlopige selectie van 28 spelers bekendgemaakt aan Major League Baseball. Die presenteerde vanmiddag alle teams, die in maart deel gaan nemen aan de derde World Baseball Classic. Twee van die spelers waren in een eerder stadium al bekend gemaakt. Dat waren Roger Bernadina (Washington Nationals) en Andruw Jones (Rakuten Eagles). De selectie is nu aangevuld met nog een groot aantal andere sterke profspelers.
De selectie herbergt zes spelers uit de Nederlandse hoofdklasse, allemaal pitchers. De grootste verrassing hiervan is Bayron Cornelisse. De talentvolle closer van Vaessen Pioniers maakte afgelopen seizoen tijdens de Haarlemse Honkbalweek zijn debuut voor Oranje.

Naast Andrelton Simmons en Jurickson Profar zijn dat ook Major Leaguers Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en Jair Jurrjens. Jansen kwam in 2009 nog als catcher uit voor Oranje tijdens de World Baseball Classic. In datzelfde jaar nam hij als pitcher ook met Nederland deel aan het wereldkampioenschap. Jurrjens speelde tot dusver alleen tijdens de World Baseball Classsic van 2006 voor Oranje. Hij was toen nog een relatief anonieme speler, maar klom hierna in rap tempo op naar de hoofdmacht van Atlanta Braves. Door middel van zijn deelname aan de World Baseball Classic hoopt Jurrjens, die momenteel free-agent is, een nieuwe club te vinden.
Overigens moet Jansen, evenals catcher Shawn Zarraga, nog formeel toestemming krijgen om uit te komen voor Oranje. Het tweetal had afgelopen periode te kampen met een blessure.

Debutanten

In de voorlopige selectie zijn vijf debutanten opgenomen. Naast Simmons en Profar zijn dat pitcher Jonatan Isenia, catcher Spencer Kieboom en buitenvelder Randolph Oduber. Spencer Kieboom is de meest onbekende speler in de selectie. De catcher uit de organisatie van Washington Nationals tekende vorig jaar een profcontract. Kieboom werd op 16 maart 1991 geboren in het Amerikaanse Mount Pleasant (South Carolina) als zoon van een Amerikaanse moeder en Nederlandse vader. Zijn vader verhuisde op zeventienjarige leeftijd naar de Verenigde Staten.
De catcher speelde onder meer voor Clemson Tigers, het team van Clemson University. In zijn eerste profseizoen speelde Keiboom 41 wedstrijden voor Auburn Doubledays, één van de Single A-teams uit de organisatie van Washington Nationals. Als catcher kwam hij tot een slaggemiddelde van .258.

De negentienjarige Jonatan Isenia tekende in december 2011 een profcontract bij Baltimore Orioles. De Curaçaose jeugdinternational werd door zijn nieuwe club gestald in de Dominican Summer League en speelde afgelopen jaar zijn eerste dertien profwedstrijden voor DSL Orioles. In 18 1/3 innings kwam hij tot een verdiende puntengemiddelde van 1.47.
Buitenvelder Randolph Oduber is al drie jaar actief in de organisatie van Washington Nationals. Afgelopen seizoen speelde hij tachtig wedstrijden voor het Single A-team Potomac Nationals (.252). Begin 2012 debuteerde hij voor de hoofdmacht tijdens Spring Training.

Noemenswaardige afwezigen

Noemenswaardige afwezigen zijn pitcher Rick van den Hurk en binnenvelder Mariekson Gregorius. Van den Hurk tekende onlangs een contract bij het Zuid-Koreaanse Samsung Lions. De pitcher is momenteel in Zuid-Korea voor Spring Training en kan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen niet onderbreken voor een uitstapje met het Nederlands team. Gregorius werd onlangs door Arizona Diamondbacks overgenomen van Cincinnati Reds. Aanvankelijk had hij zich beschikbaar gesteld voor Oranje. Een blessure aan zijn elleboog gooide echter roet in het eten. De in Amsterdam geboren honkballer moet nu zes weken rust houden.

Het Nederlands team start de voorbereiding op de World Baseball Classic op 10 februari. Een deel van de selectie, bestaande uit de spelers die geen deel uitmaken van het 40 man roster van hun club, vertrekt dan naar Arizona voor een tien dagen durende oefenstage. In de Verenigde Staten worden oefenwedstrijden gespeeld tegen onder meer de nationale ploeg van China. Op 20 februari wordt de selectie van 28 spelers definitief vastgesteld.

Na tien dagen reist de selectie door naar Taiwan waar een tweede trainingskamp wordt belegd. Ook dan is het de bedoeling dat enkele oefenwedstrijden worden gespeeld. In Taiwan voegen ook de spelers uit Spring Training van Major League Baseball zich bij de selectie. Zaterdag 2 maart staat de eerste officiële wedstrijd voor Nederland op het programma. Tegenstander dan is Zuid-Korea.

Selectie

Pitchers (13):
David Bergman (Corendon Kinheim), Rob Cordemans (L&D Amsterdam), Bayron Cornelisse (Vaessen Pioniers), Berry van Driel (DOOR Neptunus), Jonatan Isenia (Baltimore Orioles), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Jair Jurrjens (Atlanta Braves, free-agent), Diegomar Markwell (DOOR Neptunus), Shairon Martis (Minnesota Twins), Loek van Mil (Cincinnati Reds), Tom Stuifbergen (Minnesota Twins), Juan-Carlos Sulbaran (Kansas City Royals) en Orlando Yntema (DOOR Neptunus).

Catchers (2):
Spencer Kieboom (Washington Nationals) en Shawn Zarraga (Milwaukee Brewers).

Binnenvelders (8):
Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Yurendell de Caster (Winnipeg Goldeyes), Jurickson Profar (Texas Rangers), Jonathan Schoop (Batltimore Orioles), Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Curt Smith (Miami Marlins, free-agent), Hainley Statia (Milwaukee Brewers) en Nick Urbanus (Texas Rangers)

Buitenvelders (5):
Wladimir Balentien (Yakult Swallow), Roger Bernadina (Washington Nationals), Andruw Jones (Rakuten Eagles), Randolph Oduber (Baltimore Orioles) en Kalian Sams (Seattle Mariners)

Staf:
Hensley Meulens – manager
Brian Farley – coach
Bert Blijleven – coach
Steve Janssen – coach
Ben Thijssen – coach
Wim Martinus – coach

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page