Hoofddorp krijgt MLB-waardig stadion

De Nederlandse plannen waren groots, de intentie van Major League Baseball was duidelijk. Maar zekerheid over wedstrijden tussen teams uit de hoogste Amerikaanse profcompetitie was er nog altijd niet. Vandaag kon de gemeente Haarlemmermeer de deur echter wagenwijd openzetten. Het honkbalstadion, dat momenteel in Hoofddorp wordt gerealiseerd, wordt volledig gebouwd volgens de eisen van Major League Baseball. En daarmee staat er nauwelijks meer iets in de weg voor de Amsterdam Series.

Een toezegging van Major League Baseball kon vanochtend nog niet worden gegeven tijdens de persconferentie in de Heijezaal op het raadhuis van de gemeente Haarlemmermeer, waar namens de Amerikaanse proforganisatie Jason Holowaty aanwezig was. Wel waren er louter positieve geluiden te horen. Ook werd getoond hoe het toekomstige stadion in Hoofddorp, dat uiterlijk 1 maart 2014 gebruiksklaar moet zijn, eruit gaat komen te zien.

Door de gemeente Haarlemmermeer kon een toezegging worden gedaan dat het in aanbouw zijnde honkbalstadion van Hoofddorp Pioniers in Park21, nabij het Huis van de Sport, aan alle eisen van Major League Baseball gaat voldoen. Dat was tot dusver nog niet zeker. Alleen als het stadion volledig aan de door MLB gestelde eisen voldoet, staan de Amerikanen open voor deelname aan de Amsterdam Series.

Onderhandelingen

“Ik ben ernorm verheugd”, liet technisch directeur Robert Eenhoorn aan de Nederlandse honkbalsite weten. “Dit is een traject geweest van twee jaar. Veel mensen dachten dat het stil stond, terwijl er achter de schermen wel degelijk hard aan werd gewerkt. Nu hebben we straks het mooiste veld van Europa.” Het nieuwe complex in Hoofddorp, dat de thuishaven gaat worden van Vaessen Pioniers, zet de deur wagenwijd open voor Major League Baseball. Eenhoorn: “Major League Baseball heeft al lang geleden aangegeven in Europa wedstrijden te willen spelen. Maar tot nog toe kon dat nog nergens, omdat er in heel Europa geen enkel stadion was dat aan de eisen van Major League Baseball voldoet. Straks staat er in Hoofddorp een veld waar dat wel het geval is.”

Amsterdam SeriesOm een veld te laten voldoen aan de eisen van Major League Baseball, moet met veel zaken rekening worden gehouden. Om die reden is alles in nauw overleg afgestemd met Murray Cook, de field and facilities coordinator van Major League Baseball. Zo zijn er onder meer eisen over de lichtinstallatie, het gras en de kleedruimtes. Nu duidelijk is dat Hoofddorp een Major League-waardig veld krijgt, kunnen de onderhandelingen tussen de betrokken Nederlandse en Amerikaanse partijen pas echt beginnen. Eenhoorn: “Wij hebben de afgelopen periode alle randvoorwaarden natuurlijk al wel uitgezocht. Wat de kosten zijn en wat er moet gebeuren. Nu moet daarover worden onderhandeld met Major League Baseball.” Zo moet er onder meer overeenstemming komen over de teams die naar Nederland komen en over de dekking van het evenement.

Primeur

De plannen voor de Amsterdam Series omvatten drie officiële competitiewedstrijden tussen twee teams uit de Major League. Deze wedstrijden zouden moeten plaatsvinden in 2014 of 2015, met een mogelijkheid van een eventuele herhaling. Nederland zou daarmee een grootste primeur krijgen. Want nog nooit eerder werden wedstrijden uit de Major League gespeeld in Europa. De drie wedstrijden moeten elk 30.000 toeschouwers op de been brengen. Na afloop van het bezoek van de Major Leaguers wordt de bezoekerscapaciteit van het stadion in Hoofddorp weer worden teruggebracht tot ruim zevenhonderd zitplaatsen.

Eenhoorn kijkt echter graag verder dan alleen de mogelijke Amsterdam Series. “Het stadion biedt ook de mogelijkheid aan andere initiatieven”, licht hij toe. Zo heeft de KNBSB aangegeven afspraken te willen maken met Hoofddorp Pioniers om het nieuwe stadion te gebruiken als de thuisbasis voor de nationale selectieteams. “Maar je kunt daarbij ook denken aan de academies, MLB camps, of toernooien, zoals het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic. Zo moet het complex straks niet alleen ruimte bieden aan wedstrijden uit de Major League, maar ook zorgen voor een stimulans voor talentontwikkeling. Dit is dan ook echt een stap voorwaarts voor de ontwikkeling van de sport. Dit veld biedt zoveel perspectieven, dat zelfs ik niet alle mogelijkheden in beeld heb. Het wordt een prachtig complex.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page