Esselman kandidaat voor voozitterschap CEB

Nederland staat aan de vooravond van een unieke gebeurtenis. Tijdens het congres van de Europese honkbalbond CEB op zondag 16 februari in het Sloveense Bled is Jan Esselman één van de kandidaten voor de functie van voorzitter. Als hij ook daadwerkelijk wordt gekozen tot voorzitter, wordt hij nog maar de tweede Nederlandse CEB-voorzitter in de historie van de Europese honkbalbond. Esselman: “De kans van slagen schat ik op 99 procent.”

Slechts eenmaal eerder had Nederland die belangrijke Europese post bezet. In 1985 en 1986 was Guus van der Heijden de voorzitter van de Europese honkbalbond. De laatste Nederlandse kandidaat was Frans van Aalen. Hij zag in 2005 echter om gezondheidsredenen uiteindelijk af van zijn kandidatuur. Uiteindelijk werd de Duitser Martin Miller gekozen. Die maakte op zijn beurt afgelopen februari tijdens het CEB-congres in Rotterdam onverwachts bekend af te treden als voorzitter.

De Tsjech Petr Ditrich werd aangesteld als interim-voorzitter, waarna in december de nieuwe kandidaten bekend werden gemaakt. Een Nederlander en een Sloveen. Vooral die laatste was verrassend. Jan Esselman zelfverzekerd: “Een onverwachte kandidaat, die ik niet ken en waar ik ook niets van weet. Ik verwacht geen probleem.”

Verandering

Zelf was Esselman al lange tijd bezig met zijn kandidatuur, nadat hij begin 2012 werd benaderd door de Nederlandse en Italiaanse honkbalbonden. Dat gebeurde op het moment dat Esselman had aangekondigd na twintig jaar afscheid te nemen van zijn werk als voorzitter van de Technische Commissie van de Europese honkbalbond, waar hij verantwoordelijk was voor de Europese competities. “Na twintig jaar met heel veel plezier lid geweest te zijn van de Technische Commissie, vond ik dat het tijd was voor verandering voor de CEB en dus tijd voor mijn opvolging.” Daarmee stopt Esselman ook met zijn werk voor de TC van de wereldhonkbalbond, waarvoor hij al negentien jaar actief was. “Mijn bedoeling was om op de achtergrond mijn opvolger te ondersteunen en iets meer te gaan doen in de opleiding van nieuwe commissioners.”

Eind 2011 maakte Esselman zijn besluit bekend. Toen was een voortzetting op het bestuurlijke vlak bij de Nederlander nog totaal niet aan de orde. Hij had ook evenmin ambities om voorzitter te worden. “Integendeel zelfs”, benadrukt hij. “Ik heb mij gedurende mijn activiteiten voor de Technische Commissie altijd verre gehouden van politieke verwikkelingen. Daarom heb ik twintig jaar redelijk onafhankelijk kunnen functioneren.”

Achterhaald standpunt

Daar kwam verandering in toen hij in 2012 werd benaderd door de KNBSB en de FIBS. “Het nieuwe bestuur van de KNBSB en de FIBS wilden via de bestuursverkiezing in februari 2013 weer een actieve rol in de CEB gaan spelen”, vertelt Esselman. “Het aan de zijlijn blijven staan was gelukkig voor beiden een achterhaald standpunt. Mede ondersteund door Duitse en Spaanse bondsvertegenwoordigers kreeg ik het verzoek om mij beschikbaar te stellen als kandidaat-voorzitter.” Na enig overleg met het thuisfront was zijn antwoord volmondig ja. De Italiaanse bond schoof daaropvolgend Max Fochi voor de functie van vice-voozitter naar voren, een rol die hij momenteel al vervult bij de Italiaanse bond.

Jan Esselman als voorzitter TC tijdens het EK in 2007.

Jan Esselman als voorzitter TC tijdens het EK in 2007.
Foto: © Rob Jelsma

Jan Esselman als voorzitter TC tijdens het EK in 2007. Foto: © Rob Jelsma En zo krijgt Nederland mogelijk na zeer lange tijd weer een landgenoot op de zetel van preses. De laatste actieve voorzitter was de Duitser Martin Miller. Hij werd in 2005 de opvolger van de Italiaan Aldo Notari, die sinds 1987 voorzitter was, maar zich niet meer herkiesbaar stelde. In datzelfde jaar trad Esselman aan als voorzitter van de Technische Commissie. Hij volgde de huidige IBAF-baas Riccardo Fraccari op. Daarvoor was Esselman actief als secretaris van de Technische Commissie. De rol van secretaris kreeg hij al in 1994, een jaar na zijn aantreden tot de Technische Commissie. Voor zijn werk bij de CEB en de IBAF was hij eerst van 1985 tot 1989 vice-voorzitter en penningmeester bij Haarlem Nicols. Tussen 1989 en 1995 had Esselman zitting in het bondsbestuur, met als functie Competitiezaken Honkbal.

Kansen

Esselman is positief gestemd over zijn kansen. “Achtergrond van het verzoek aan mij was natuurlijk ook dat mijn bekendheid in het Europees honkbal een grote kans van slagen zou kunnen betekenen. Door het jarenlange werk voor de Technische Commissie heb ik met vrijwel alle federaties een goede relatie en veel vertrouwen opgebouwd. De kans van slagen schat ik dan ook op 99 procent.”

De afgelopen periode zijn Esselman, Robert Eenhoorn en Max Fochi druk bezig geweest om kandidaten te zoeken om de overige posities in te vullen. “Door al deze gesprekken vooraf is een groep van kandidaten voor alle functies voor het bestuur gevormd waarmee een nieuw bestuur kan worden gekozen dat veel slagvaardiger kan optreden.” Op 1 december kwamen de kandidaten van de elf federaties bijeen in Haarlem om het programma te bespreken. Bij de kandidatuur van Esselman waren afgelopen jaar ook bestuurslid Frits Mulder en technisch directeur Robert Eenhoorn nauw betrokken. Als Esselman op 16 februari tot nieuwe voorzitter wordt gekozen, wachten enkele belangrijke taken op hem. “De CEB moet de komende vier jaar door een actief bestuur geleid worden dat niet op afstand functioneert maar zeer dicht op onze belangrijkste activiteit, de competities, acteert. Op wereldniveau zullen voor ons de komende periode vele belangrijke besluiten vallen. De fusie tussen IBAF en ISF, hopelijk de terugkeer op de Olympische Spelen, de toekomst van de WBC en WBC Qualifier als vervanger van de World Cup en de opzet van de IBAF Premier 12.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page