Verrassende nieuwkomer in Oranje

Als zondag het Nederlands honkbalteam in Scottsdale voor de eerste keer het gras betreedt van het trainingscomlex van San Francisco Giants, voegt zich een verrassende nieuwkomer bij de selectie. Het is de 26-jarige linkshandige pitcher Mark Pawelek. De Amerikaan kwam nog nooit eerder uit voor het Nederlands honkbalteam. Bij de technische staf was Pawelek echter al zeer lange tijd bekend.

Pawelek werd op 18 augustus 1986 in het Amerikaanse Springville (Utah) geboren als zoon van een Amerikaanse vader en Nederlandse moeder. De twee hadden elkaar ontmoet in Amsterdam, waarna het tweetal samen verhuisde naar Utah. In 2005 werd Pawalek op slechts achttienjarige leeftijd tijdens de draft de eerste keuze voor Chicago Cubs. Hij was daarmee nog maar de twintigste speler die tijdens die draft werd gekozen.

Pawelek verdiende met zijn contract  1,75 miljoen dollar. De vroege selectie van de pitcher was geen verrassende. Als linkshandige pitcher werd Pawelek een heuse sensatie in dienst van Springville High School. Voor het honkbalteam van deze school uit Utah verbrak hij het Utah state high school record van meeste strikeouts en dreef hij de slagmannen van de tegenstanders tot pure wanhoop.

Toestemming

Het was ook het moment dat Pawelek in beeld kwam bij het Nederlands team. In de aanloop naar de World Baseball Classic van 2006 informeerde Robert Eenhoorn, destijds de bondscoach, naar de beschikbaarheid van de lefty. Toestemming om het aanstormende talent in te zetten kreeg Nederland van Chicago Cubs echter niet. Wel nam Nederland twee andere relatief onbekende pitchers mee naar Puerto Rico: Jair Jurrjens en Shairon Martis.

Martis gooide later tijdens de World Baseball Classic de eerste en tot nog toe enige no-hitter in de historie van het toernooi, terwijl Jurrjens korte tijd later de Major League bereikte. Pawelek zou wel eens de nieuwe verrassing kunnen worden uit de bullpen van Oranje. De Amerikaan moet zich dan wel eerst bewijzen tijdens het trainingskamp in Arizona.

Belofte

In zijn eerste drie jaren voor Springville High School kwam Pawelek tot maar liefst 341 keer drie slag. Hij won 26 wedstrijden en verloor er slechts twee. Zijn laatste seizoen sloot Pawelek af met 132 strikeouts in 63 innings, stond hij geen enkel verdiend punt toe en gooide hij bovendien een no-hitter.
In vier seizoenen in dienst van Chicago Cubs kon Pawelek zijn belofte echter geen enkele keer serieus waarmaken. De linkshandige pitcher kwam niet verder dan het Single A-team en speelde slechts 54 wedstrijden als startend werper en reliever. Hij won zes duels, verloor er twaalf en kwam tot een verdiende puntengemiddelde van 3.86.

Na afloop van het seizoen 2008 werd Pawelek door zijn werkgever ontslagen. Een jaar later kreeg hij een nieuwe kans toen hij een contract kreeg aangeboden van Cincinnati Reds. Maar het avontuur bij deze organisatie bleef beperkt tot één seizoen. In 2010 speelde Pawelek nog één jaar voor Gateway Grizzlies in de Frontier League. Het was het laatste seizoen dat de nu 26-jarige pitcher uitkwam in een profcompetitie. Pawelek, die nog niet de beschikking heeft over een Nederlands paspoort, is door de afwijkende internationale regels van de World Baseball Classic speelgerechtig om voor Nederland uit te komen. Hij zou daarmee een welkome versterking kunnen zijn voor het Nederlands team, waarin aanvankelijk alleen Diegomar Markwell een linkshandige pitcher was.

Debutanten

In Arizona voegen nog twee debutanten zich bij het Nederlands team. De 23-jarige Jonathan Balentina wordt de derde linkshandige pitcher in het kamp. Hij is afkomstig van Curaçao en honkbalde de afgelopen vijf seizoenen voor de University of Maine, waar ook international Curt Smith in het verleden voor speelde. Balentina deed eerder al internationale ervaring op met de nationale teams van de Nederlandse Antillen en Curaçao.

De derde debutant is de rechtshandige pitcher Wendell Floranus. De honkballer van Curaçao wordt met zijn zeventien jaar de jongste speler in het Nederlandse trainingskamp. Hij tekende in 2011 een profcontract bij Baltimore Orioles en debuteerde vorig seizoen als profhonkballer in de Domincaanse zomercompetitie. Hij speelde veertien wedstrijden (4.69) met 41 strikeouts en veertien vrije lopen in 63 1/3 inning. Hij wist de afgelopen maand tijdens trainingen op Curaçao de technische staf te imponeren met zijn snelheid, waarmee hij een plek verdiende in het trainingskamp.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page