Curaçao als lid toegetreden tot de IBAF

De Curaçaose honkbalfederatie FEBEKO is vorige week tijdens de bestuursvergadering van de wereldhonkbalbond IBAF in het Colombiaanse Cartagena officieel als lid erkend. Curaçao krijgt daarmee de kans om onder zijn eigen vlag deel te gaan nemen aan internationale toernooien. FEBEKO-voorzitter Thakaidzwa Doran: “Dit was nodig om op sportief gebied levend te blijven.”

Namens de FEBEKO was voorzitter Thakaidzwa Doran, tevens bestuurslid van de Pan-Amerikaanse honkbalbond, in Colombia aanwezig. Hij is verheugd met de toetreding van Curaçao. “Dit is zeer belangrijk voor Curaçao”, aldus Doran. “Als voormalige Nederlandse Antillen namen wij deel aan regionale toernooien, zoals de Pan-Amerikaanse toernooien en de Centraal Amerikaanse Spelen. Voor onze spelers was dit hun enige kans om internationale wedstrijden te spelen.”

Doran: “De Nederlandse Antillen heeft een rijke historie aan internationale wedstrijden. Het was dus van belang om in de regio deel te kunnen blijven nemen. Het heeft geen zin om alleen lokaal te trainen en te spelen. Een speler heeft een motivatie nodig om ergens hard voor te blijven trainen.”

Wereldkampioenschap

In het verleden waren de Nederlandse Antillen lid van de wereldhonkbalbond en kon de nationale selectie daardoor deelnemen aan diverse internationale toernooien. Zo waren de Nederlandse Antillen sinds 1952 diverse keren aanwezig tijdens het wereldkampioenschap met als beste resultaat een zevende plaats in 1961 en 1973. In 2009 waren de Nederlandse Antillen voor de laatste keer actief op het WK.

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen als land opgeheven. Curaçao ging vanaf die datum verder als zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Daardoor verloren de honkballers van Curaçao hun lidmaatschap van de IBAF en daarmee het recht om aan internationale toernooien deel te nemen. Met de nieuwe toetreding tot de IBAF is hier vorige week verandering in gekomen. Doran: “Dit was nodig om op sportief gebied levend te blijven.”

Geen concurrent

Omdat het Nationaal Olympsch Comité van Curaçao niet is erkend door het IOC, is Curaçao vooralsnog toegtreden als Associated member. Hierdoor heeft Curaçao het recht om aan regionale toernooien deel te nemen, maar mag het nationale team niet uitkomen op toernooien, die buiten het eigen continent worden gehouden. Daarmee wordt Curaçao vooralsnog geen concurrent van het Nederlands honkbalteam. Het geeft de de Nederlandse honkbalbond KNBSB en FEBEKO wel een kans om samen te werken. “Het moet voor alle partijen een win-win-situatie worden”, laat KNBSB-technisch directeur Robert Eenhoorn in een reactie weten.

Eenhoorn: “De toetreding van de FEBEKO tot de IBAF is heel goed voor de talentontwikkeling op Curaçao. Hoe meer de honkballers op Curaçao aan internationale toernooien deel kunnen nemen, des te beter dat is.” Contact tussen de twee bonden is er dan ook regelmatig. “We praten continu over onze samenwerking.” Doran: “Samen staan we sterk. Wij hebben elkaar nodig om op een bepaald niveau te kunnen blijven spelen en ontwikkelen. Wij werken meer op basisniveau, Nederland meer op topniveau. We moeten zoeken naar de juiste mix om van elkaar te leren en van elkaar de juiste onderteuning te krijgen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page