Internationale CBLE in 2013 terug

Diverse internationale honkballers, waaronder verschillende spelers uit de Nederlandse hoofdklasse, nemen in juli deel aan de tweede editie van de Collegiate Baseball League Europe. Ook de Australische honkballer Mathew Smith, de Meest Waardevolle Speler van de afgelopen editie, heeft aangegeven terug te keren naar Oosterhout.

De tweede editie van de CBLE bestaat uit een zesdaags toernooi op de Slotbosse Toren in Oosterhout. Tussen maandag 8 tot en met zaterdag 13 juli speelt elk team zes wedstrijden. De competitie is gratis toegankelijk. De wedstrijden worden bovendien live via internet uitgezonden. De strijd gaat tussen Admirals, Bombers, Cavaliers en Falcons. Coaches Bill Froberg, Martijn Meeuwis en Tony Klarberg keren in ieder geval terug.

Ook dit jaar worden de deelnemers door middel van een draft gekozen door de teams. De draft bestaat uit achttien rondes en wordt gehouden op zaterdag 23 maart. Spelers van 23 jaar of jonger kunnen zich tot en met 16 maart via de website www.cble.org inschrijven. Aan de eerste editie namen zestig spelers en tien coaches uit tien verschillende landen deel.

Draft

Inmiddels hebben al diverse spelers zich aangemeld, waaronder hoofdklassers Stijn van der Meer (IVV), Timo van Ancum (AamigoO AdoLakers), Kjeld de Lincel (Vaessen Pioniers), Skip Visser (Vaessen Pioniers), Raoell Kortstam (L&D Amsterdam), Thijs Steenwijk (Hawks), Berry van Donselaar (Hawks) en Rossini Frolijk (UVV). De deelnemers komen uit onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, België, Tsjechië, Zweden en Duitsland.

Het initiatief is gebaseerd op de populaire Amerikaanse zomercompetities. Vorig jaar werd gestart met de eerste editie in de vorm van een achtdaagse competitie. Vanaf 2014 krijgt het toernooi een internationaler karakter als ook een deel van de wedstrijden in Frankrijk worden gespeeld. Hiervoor is een intentie-overeenkomst afgesloten met het Franse La Rochelle Boucaniers, een club op 200 meter van de Atlantische Oceaan.

Reizend evenement

Daarmee komt een wens van initiatiefnemer Jan Maarten Kops in vervulling. Hij wil de CBLE uiteindelijk uit laten groeien tot één van de sterkste competities van Europa. Inmiddels zijn er ook gesprekken met clubs in Barcelona en Duitsland. “Zo krijgen we volgend jaar een reizend evement, dat wekelijks naar een nieuwe locatie  verhuist om een competitieronde af te werken”, aldus Kops. “Deze Eurotrip van vier weken moet een attractief evenement worden, waar jonge talentvolle spelers vanuit alle hoeken van de wereld een onvergetelijke sportieve en culturele ervaring kunnen opdoen.”

De CBLE is inmiddels ook in het vizier bij de Amerikaanse profclubs. Afgelopen jaar bezochten scouts van Minnesota Twins en New York Yankees het toernooi. Kops: “We zijn er trots op dat deze organisaties ons initiatief serieus nemen en enthousiast zijn over de ontwikkelingen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page