Veel Italiaanse EK-spelers naar WBC

Net als Nederlands Oranje bereiden ook de Italiaanse Azzurri zich voor op de World Baseball Classic van volgende maand. Bondscoach Marco Mazzieri leidt zijn delegatie op woensdag 20 februari naar de Verenigde Staten, waar hun volledig programma zich afspeelt van trainen en oefenen in Arizona tot en met de eventuele finale in Californië. Vergelijk dat, in het meest gunstige geval, met het datumoverschrijdend reizen van het Nederlands team via de Verenigde Staten naar Taiwan en Japan en dan terug naar De Verenigde Staten.

De redder des vaderlands, althans voor wat Italiaans honkbal betreft, vliegt met veertien pitchers, twee catchers, zes binnenvelders en vier buitenvelders over de Atlantische Oceaan. In deze groep komen vrijwel alle spelers voor die vorig jaar september in Rotterdam de tweede Europese titel op rij veroverden, inclusief Lorenzo Avagnina en Luca Panerati, respectievelijk de Meest Waardevolle Speler en de beste pitcher van het toernooi.

Ook de begeleidende staf bestaat merendeels uit medewerkers, die aan het recent gehouden Europees kampioenschap hebben deelgenomen. Waaronder pitching-coach Bill Holmberg, hitting-coach Mike Piazza en psycholoog Rafi Colon. Aan deze groep worden voor de World Baseball Classic de coaches Gerali, Trebelhorn, Medina en tot de aankomst van Catalanotto op 3 maart de ervaren Major League coach Sam Perlozzo van Philadelphia Phillies toegevoegd. Bekend van de EK-velden in Haarlem en Rotterdam zijn de toenmalige hoekcoaches D’Auria bij het derde honk en Vecchi bij het eerste honk. Zij keren terug bij de WBC-missie van de Azzurri wegens bewezen diensten als assistenten van Mazzieri.

Oefenwedstrijden

In de Amerikaanse aanloop naar de voorronde van Italië met de Verenigde Staten, Canada en Mexico worden oefenwedstrijden gespeeld in Peoria en Glendale tegen prospect-selecties van Seattle Mariners en van Los Angeles Dodgers. Daar moeten ook gevoelige knopen worden doorgehakt over wie moeten afvallen en naar Italie of elders terugkeren.

Mazzieri en Piazza hebben goede contacten met diverse spelers, die betrokken zijn bij Amerikaanse Major League-clubs en zich daarom pas op 3 maart beschikbaar stellen voor de nationale ploeg van Italië. Die groep spelers bestaat uit catchers Butera (Minnesota Twins) en La Torre (San Francisco Giants), de binnenvelders Rizzo (Chicago Cubs), Colabello (Minnesota Twins), Liddi (Seattle Mariners), Bianchi (Milwaukee Brewers) en Punto (Los Angeles Dodgers), de buitenvelder De Norfia (San Diego Padres) en de pitchers Grilli (Pittsburgh Pirates) en Venditte (New York Yankees). Op 25 februari voegt de Italiaanse pitcher Alessandro Maestri uit Japan zich bij de Azzuri. De Nederlandse tribunezitters kennen sinds het EK 2012 ook Colabello en La Torre als spelers van Italië. De bezoekers van de European Big League Tour in Europa maakten vorig jaar kennis met de in San Remo geboren Alex Liddi, vriend en destijds vaak teamgenoot van wijlen Gregory Halman.

 Mazzieri’s roem

De coördinatie tussen al deze oude en nieuwe componenten van de Italiaanse delegatie blijft in handen van de 50-jarige Marco Mazzieri, voormalige buitenvelder van Grosseto (1982 – 2000). De club behaalde met hem twee keer het landskampioenschap en als Azzurro debuteerde Mazzieri op het WK dat in 1986 in Nederland werd gehouden en waar een veritalianiseerd ItaliË verrassend de vijfde plaats behaalde.

Als manager van nationale selecties was het eveneens in Nederland waar Mazzieri’s roem begon. Dat was bij het EK 2005 voor junioren, dat toen in Rosmalen werd gehouden. Tegen de Nederlandse verwachting in veroverde Jong Italië daar de titel en toen in 2007 de hoofdmacht van Italië bij het EK in Barcelona vroegtijdig was uitgeschakeld, werd Mazzieri door de bond uitgekozen om bondscoach Giampiero Faraone op te volgen. Sindsdien wint Italië weer het Europees kampioenschap (2010 en 2012). Succesvol op het veld, maar ingetogen buiten het stadion. Op de voor Italië wedstrijdvrije dag van het EK-programma vorig jaar bracht Mazzieri een stil bezoek aan het graf van de overleden Haarlemmer Gregory Halman.

Italiaanse voorselectie

Pitchers (14):
Panerati en Pugliese (Bologna), Da Silva en Cooper (San Marino), Mariotti (Quebec Capitales-Can Am League), Giovanni D’Amico en Richetti (Nettuno), Grifantini en Cicatello (Parma), Torra (Washington Nationals), Sweeney (Seattle Mariners), Crabbe (Cincinnati Reds), Burkard (Cleveland Indians) en Serafini (Bridgeport Bluefish-Atlantic League).

Catchers (2):
Reginato (San Marino) en Sabbatani (Fortitudo BO).

Binnenvelders (6):
Vaglio en Infante (Bologna), Santora (Rimini), Granato (zonder club), Costanzo (Cincinnati Reds) en Pantaleoni (San Marino).

Buitenvelders (4):
Avagnina (San Marino), Desimoni (Parma), Ambrosino (Nettuno) en Chiarini (Rimini).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page