Esselman nieuwe voorzitter CEB

De Nederlander Jan Esselman is vandaag tijdens het congres van de Europese honkbalbond CEB in Bled (Slovenië) gekozen tot nieuwe voorzitter. De 69-jarige Esselman was één van de twee kandidaten voor deze functie. De andere kandidaat was de relatief onbekende Vojko Korosec uit Slovenië.

Esselman is de tweede Nederlandse voorzitter uit de historie van de CEB. Eerder werd die post in 1985 en 1986 bezet door Guus van der Heijden. Esselman is de opvolger geworden van de Tsjech Petr Ditrich, die in februari vorig jaar interim-voorzitter werd nadat de Duitser Martin Miller onverwachts bekend maakte af te treden als voorzitter.

Begin 2012 had Esselman aangekondigd na twintig jaar afscheid te nemen van zijn werk als voorzitter van de Technische Commissie van de Europese honkbalbond, waar hij verantwoordelijk was voor de Europese competities. In die periode was hij bovendien actief als lid van de Technische Commissie van de wereldhonkbalbond. Voor zijn werk bij de CEB en de IBAF was Esselman eerst van 1985 tot 1989 vice-voorzitter en penningmeester bij Haarlem Nicols. Tussen 1989 en 1995 had Esselman zitting in het bondsbestuur, met als functie Competitiezaken Honkbal.

Italië

Esselman kreeg vandaag van de aanwezige nationale bonden vijftien stemmen. Zeven stemmen gingen naar zijn tegenstander Korosec. Zes stemmen bleven blanco, of waren ongeldig.  Esselman werkte voor zijn kandidatuur samen met de Nederlandse honkbalbond KNBSB en de Italiaanse bond FIBS. De FIBS had Max Fochi naar voren geschoven voor de functie van vice-voozitter, een rol die hij momenteel al vervult bij de Italiaanse bond. Fochi trok zich echter vandaag terug als kandidaat voor het vice-voorzitterschap. Hierdoor ontbreekt Italië de komende jaren in het uitvoerende bestuur van de CEB.

Als vice-voorzitter werd hierna Peter Kurz uit Israël gekozen. Kurz zelf was afwezig tijdens het congres in Bled. Tweede vice-president werd Juergen Elsishans (Duitsland), terwijl de huidige interim-voorzitter Petr Ditrich opschoof naar de functie van derde vice-voorzitter.

Coach of the Year

Tijdens het congres werd de Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri uitgeroepen tot Coach of the Year. Hij won in 2012 met de nationale Italiaanse ploeg voor de tweede maal op rij de Europese titel. Mazzieri nam daarmee de titel over van de Nederlandse bondscoach Brian Farley. Die ontving de prijs voor de beste Europese coach een jaar gelden tijdens het CEB-congres in Rotterdam.
Beste scheidsrechter werd de Tsjech Frantisek Prybil. De prijs voor de beste scorer ging naar de Nederlander Dennis Duin. De Real Federación Española de Béisbol y Sófbol (RFEBS) werd uitgeroepen tot sportfederatie van het jaar voor de goede prestaties van het nationale Spaanse honkbalteam op het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic.

Eerder op de dag werd de Nederlander André Overbeek herkozen als voorzitter van de Europese softbalbond ESF. Dat congres werd eveneens in het Sloveense Bled gehouden. Nederland heeft daarmee voor het eerst zowel een voorzitter bij de honkbalbond CEB als de softbalbond ESF.

Nieuw bestuur CEB

Voorzitter: Jan Esselman (Nederland)
1e vice-voorzitter: Peter Kurz (Israel)
2e vice-voorzitter: Jürgen Elsishans (Duitsland)
3e vice-voorzitter: Petr Ditrich (Tsjechië)
Penningmeester: René Laforce (België)
Secretaris: Xavier Mateu (Spanje)
Ongebonden leden:
Matts Franson (Zweden)
Michael Manning (Ierland)
Didier Seminet (Frankrijk)
Monique Schmidt (Zwitserland)
Valentinas Bobulis (Litouwen)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page