Ruime winst Nederland tegen China

Nederland heeft de eerste serieuze test op weg naar de World Baseball Classic met glans doorstaan. Tegen de nationale ploeg van China, dat zich eveneens in de Verenigde Staten voorbereidt op de WBC, werd op het Peoria Sports Complex met ruim verschil gewonnen. Buitenvelder Randolph Oduber sloeg drie van de zeventien honkslagen voor Oranje. Uiteindelijk won de Nederlandse ploeg met 3-16.

China bereidt zich momenteel op het Peoria Sports Complex voor op de World Baseball Classic. Enkele dagen geleden kreeg manager John McLaren een forse tegenvaller te verwerken. Pitcher Bruce Chen liet weten af te zien van deelnamde aan de WBC voor China. Chen zou de eerste Major League-speler worden, die uit zou komen voor de Chinese nationale ploeg.
De linkshandige veteraan van Kansas City Royals werd geboren in Panama, maar heeft Chinese grootouders. Tijdens de vorige editie van de World Baseball Classic speelde Chen nog voor Panama. Dat land werd in het kwalificatietoernooi echter uitgeschakeld door Brazilië, waardoor Chen zijn vizier richtte op China.

Om deel te kunnen nemen voor China moest Chen officiële documenten aanleveren, waaruit zou blijken dat zijn grootouders ruim zeventig jaar geleden inderdaad vanuit China naar Panama waren geëmigreerd. De pitcher, die in veertien seizoenen voor tien verschillende teams in de Major League uitkwam, kreeg dit niet voor elkaar, waarna hij besloot zich alsnog af te melden bij de Chinese nationale ploeg. Chen was toen al wel aanwezig in Peoria, waar hij enkele dagen meetrainde met de Chinese selectie.

Aanval

Op het Seattle Mariners Spring Training Complex speelde China donderdag en vrijdag al een serie van twee oefenwedstrijden tegen Dixie State College. Beide wedstrijden werden van de Amerikaanse studenten verloren. De eerste met 6-4 en de tweede met 13-2. Eerder werd ook al met 6-1 verloren en met 8-5 gewonnen van NC Dinos, een selectie met Zuid-Koreaanse profhonkballers.

Tegen Nederland bleef China opnieuw aan de verkeerde kant van de score. De wedstrijd was eigenlijk na de eerste slagbeurt al gespeeld. Nederland scoorde direct in de eerste inning zes punten. Randolph Oduber, die vandaag de aanval voor Oranje leidde, opende het duel met een driehonkslag en kon vervolgens meteen de thuisplaat passeren op een hit van Hainley Statia. Na vrije lopen voor Yurendell de Caster, Curt Smith en Oduber sloeg Dashenko Ricardo met een tweehonkslag zijn drie ploeggenoten over de thuisplaat. Een hit van Dwayne Kemp en een opofferingsslag van Danny Rombley bepaalden hierna de tussenstand op 0-6.

Lastig

China antwoordde met punten in de eerste en derde inning, maar was geen enkele keer bij machte om het de Nederlandse defensie lastig te maken. Nederland moest niettemin wachten tot de vierde inning voor zijn volgende honkslag, een tweepitter van Kalian Sams. Een inning later ramde ook Curt Smith de bal voor twee honken weg. Maar beide keren leverde het geen punt op.

In de zesde inning besliste Oranje definitief de wedstrijd. Met volle honken sloeg Hainley Statia de bal voor drie honken diep het buitenveld in. Daarmee vergrootte Nederland zijn voorsprong tot 0-9. Statia kon zelf voor het tiende punt zorgen na een opofferingsslag van Yurendell de Caster. Kalian Sams kon na zijn honkslag ook voor de 0-11 zorgen.
In de achtste inning konden vervolgens Phildrick Lleyewin (geraakt werper), Michael Duursma (honkslag) en Danny Rombley (honkslag) de thuisplaat passeren. Oduber sloeg in deze slagbeurt twee punten binnen.

Eindstand

De laatste twee punten werden in de negende inning door Yurendell de Caster en Kalian Sams gescoord. Zij sloegen waren met hits op de honken gekomen. De Caster werd binnengeslagen door een opofferingsslag van Phildrick Lleyewin, waarna Sams scoorde op een grondbal van Michael Duursma. Het bracht het totaal voor Nederland op zestien runs. In de gelijkmakende negende slagbeurt bracht China via zijn derde punt de 3-16 eindstand op het scorebord.

Nederland produceerde maar liefst zeventien honkslagen. De hits kwamen op naam van Curt Smith (1 uit 1), Danny Arribas (2 uit 3), Randolph Oduber (3 uit 5), Yurendell de Caster (2 uit 4), Danny Rombley (2 uit 4), Dwayne Kemp (1 uit 2), Hainley Statia (2 uit 6), Kalian Sams (2 uit 6), Dashenko Ricardo (1 uit 3) en Michael Duursma (1 uit 3).
Oduber kwam dit duel viermaal op de honken, één keer door een honkslag, eenmaal door een tweehonkslag en één keer door een driehonkslag.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page