Nieuwe regels voor wereldranglijst

De wereldhonkbalbond IBAF heeft de regels voor de wereldranglijst aangepast. Hiermee krijgen nationale federaties de kans om meer interlands mee te laten tellen voor de wereldranglijst. Vorig jaar was er de nodige kritiek op de samenstelling van het meest recente klassement.

Nederland zakte aan het einde van het vorige jaar één plaats op de ranglijst naar de zevende positie. Oranje werd onder meer ingehaald door Chinese Taipei. Dat land had punten gehaald door winst op klassementsleider Cuba tijdens de Thunder Series, een serie vriendschappelijke wedstrijden. Dat zorgde voor de nodige kritieken, onder meer vanuit Nederland.

Oefenwedstrijden van bijvoorbeeld Nederland waren in dat klassement niet meegenomen. Opmerkelijk detail daarbij was dat Nederland in 2012 tijdens de Haarlemse Honkbalweek van een nationaal team van Chinese Taipei had gewonnen. Maar doordat die wedstrijd eveneens niet meetelde voor de wereldranglijst, liep Nederland die punten mis en kon Taiwan mede daardoor Nederland passeren in het klassement.

Goedkeuring

Daar moet nu verandering in komen. Door de nieuwe regelwijziging van de IBAF kunnen nu ook in vriendschappelijke wedstrijden tussen nationale teams punten voor de wereldranglijst worden verdiend. Een nationale bond kan een vriendschappelijke wedstrijd of een internationaal toernooi voordragen voor goedkeuring door de IBAF. De nationale bond moet daarvoor dan wel aan enkele protocollen voldoen.

Een overwinning op een team uit de top 10 wordt in die wedstrijden goed voor twintig punten. Winst tegen een team tussen plaats elf en twintig levert tien punten op. Vijf punten zijn te verdienen bij een zege tegen een team vanaf plaats 21 tot plaats 30. Voor wedstrijden tegen een team, dat niet in de top 30 staat, krijgt de winnaar twee punten.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page