Nederland onderuit tegen Taiwanese All Stars

Het Nederlands honkbalteam heeft zijn eerste oefenwedstrijd op Taiwanese bodem verloren. Vandaag werd met 10-5 verloren van een all star-team met honkballers van Taichung University. Het was de zevende oefenwedstrijd voor Nederland in de voorbereiding op de World Baseball Classic. Pitcher David Bergman moest in twee innings acht van de tien tegenpunten incasseren.

Bij de Nederlandse honkballers speelden voor de eerste keer deze voorbereiding de profhonkballers Wladimir Balentien en Andruw Jones mee. Het tweetal voegde zich in Taiwan bij de selectie van Oranje. De afgelopen weken trainden Balentien en Jones met respectievelijk het Japanse Yakult Swallows en Rakuten Eagles.

De wedstrijd werd gespeeld op het Taichung Baseball Field, gelegen op het terrein van het National Taiwan College voor lichamelijke opvoeding. Lang was het de thuisbasis van de Taiwanese profclub Sinon Bulls. Maar sinds de bouw van het Taichung Intercontinental Baseball Stadium in 2006 wordt het stadion, met plaats voor 8.500 toeschouwers, niet meer gebruikt door profclubs.

Achterstand

Nederland werd al snel op grote achterstand gezet door de amateurkampioen van Taiwan. Reliever David Bergman moest door onder meer zeven honkslagen in de derde en vierde inning acht punten incasseren, waarvan zes verdiend. Hij werd in de vierde inning vervangen door Jonatan Isenia, die op zijn beurt ook nog twee runs tegen kreeg. Vanaf de vijfde inning wisten de Taiwanese honkballers niet meer te scoren.
Toen was het verschil echter al wel gemaakt. Uiteindelijk won Taichung University de wedstrijd met 10-5. Michael Duursma scoorde na zijn tweehonkslag in de derde inning het eerste punt voor Nederland. Twee innings later liepen ook Curt Smith, Dashenko Ricardo en Randolph Oduber binnen. Dat gebeurde nadat de startende Taiwanese pitcher op de heuvel was vervangen. Zijn opvolger begon met vier wijd voor Curt Smith, waarna Dashenko Ricardo en Randolph Oduber met honkslagen volgden.

Het laatste punt werd gescoord in de vijfde inning, toen pinch-hitter Quintin de Cuba in zijn eerste slagbeurt voor Oranje de bal voor twee honken het rechtsveld in sloeg. Hij kon even later veilig de thuisplaat bereiken op een honkslag van Michael Duursma. Op de heuvel bij Nederland begon pitcher Orlando Yntema. Hij werd opgevolgd door David Bergman, Jonatan Isenia, Berry van Driel, Mark Pawelek en Loek van Mil. Taichung University kwam tot veertien honkslagen, waarvan zeven op het pitchen van Bergman en drie op Isenia. De overige pitchers stonden elk één hit toe.

Speeltijd

Manager Hensley Meulens begon het duel met openingsslagman Randolph Oduber (midveld), korte stop Hainley Statia, derde honkman Yurendell de Caster, rechtsvelder Wladimir Balentien, aangewezen slagman Andruw Jones, linksvelder Kalian Sams, eerste honkman Curt Smith, catcher Dashenko Ricardo en tweede honkman Michael Duursma. In het tweede deel van de wedstrijd kregen ook Dwayne Kemp (rechtsveld) en Quintin de Cuba (catcher) nog speeltijd.

Nederland kwam dit duel tot negen honkslagen. Andruw Jones, Kalian Sams en Michael Duursma kwamen elk tot twee hits in vier slagbeurten. De andere honkslagen kwamen op naam van Dashenko Ricardo (1 uit 2), Quitin de Cuba (1 uit 2) en Randolph Oduber (1 uit 5). Dwayne Kemp (0 uit 1), Hainley Statia (0 uit 3), Wladimir Balentien (0 uit 3), Curt Smit (0 uit 3) en Yurendell de Caster (0 uit 4) bleven zonder honkslag.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 0 0 1 0 3 0 1 0 0 5 9 1
TAICHUNG UNIVERSITY 0 0 2 8 0 0 0 0 X 10 14 1

Werpcijfers Nederland
Orlando Yntema (2): 1-1-1-0
David Bergman (1 2/3+1 man): 1-2-7-1
Jonatan Isenia (1 1/3): 0-2-3-0
Berry van Driel (1): 1-2-1-0
Mark Pawelek (1): 0-0-1-0
Loek van Mil (1) : 0-0-1-0

Werpcijfers Taichung University
Eerste pitcher (4): 2-0-3-0
Tweede pitcher (2): 0-0-3-0
Derde pitcher (2): 1-0-3-0
Vierde pitcher (1): 0-0-0-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page