De Nederlandse band met Taichung

De Nederlandse honkballers hebben vandaag voor het eerst een centrale training afgewerkt in het Intercontinental Baseball Stadium, het honkbalstadion in de Taiwanese stad Taichung. Hier start zaterdag de eerste ronde van Poule B voor de World Baseball Classic. Nederland heeft in korte tijd een speciale band opgebouwd met dit imposante stadion.

Het Intercontinental Baseball Stadium kenmerkt zich door een uniek ontwerp met indrukwekkende bogen over het stadion heen. Het stadion biedt plaats aan bijna 20.000 toeschouwers en is de afgelopen jaren de thuisbasis geweest van Sinon Bulls, dat uitkomt in de Chinese Professional Baseball League. Tijdens wedstrijden van het Taiwanese nationale team is het stadion steevast volledig uitverkocht en produceren de aanwezige Taiwanese honkbalfans samen een oorverdovend lawaai. Het duurde bijna vier jaar voordat het stadion, in de op twee na grootste stad van Taiwan, op 9 november 2006 officieel werd geopend.

Sinds de eerste wedstrijd op het groene gras van het Intercontinental Baseball Stadium is gespeeld, heeft Nederland goede herinneringen overgehouden aan dit indrukwekkende stadion. Tijdens de Intercontinental Cup van 2006, het eerste grote internationale toernooi in dit stadion, verraste het Nederlandse team de honkbalwereld door ten koste van onder meer gastheer Chinese Taipei en Japan de finale te bereiken. Daarin ging het Oranje van manager Robert Eenhoorn tegen de toenmalige wereldkampioen en Olympisch kampioen Cuba pas in de dertiende inning met 3-6 onderuit. De band van Oranje met Taichung was een feit.

Gregory Halman

Een jaar later keerden de Nederlandse honkballers terug in Taiwan. Nu voor het wereldkampioenschap. En opnieuw kwam de Nederlandse ploeg tot grote hoogtes. De toen twintigjarige Gregory Halman sloeg Nederland in een zinderende thriller tegen Chinese Taipei naar de halve finales. Uiteindelijk sloot Oranje het WK af met een vierde plaats, een evenaring van de historische prestatie uit 2005.

In 2010 speelde Nederland voor het laatst in Taichung. Opnieuw voor de Intercontinental Cup. Nederland plaatste zich als poulewinnaar voor de finalepoule en versloeg daarin onder meer Olympisch kampioen Zuid-Korea. In een Taiwanese heksenketel werd bovendien in de tiende inning van de gastheer gewonnen. Maar opnieuw moest Nederland in de eindstrijd het onderspit delven tegen Cuba. Voor de tweede keer op rij werd Nederland tweede tijdens de Intercontinental Cup.

Nog nooit verloren

Cuba ontbreekt in de eerste ronde van de World Baseball Classic in Taichung. Maar Zuid-Korea en Chinese Taipei zijn, evenals Australië, wel van de partij. Tijdens de drie grote toernooien in 2006, 2007 en 2010 in Taiwan speelde Nederland twee wedstrijden tegen Australië (4-3 winst in 2006 en 4-3 verlies in 2007), driemaal tegen Zuid-Korea en driemaal tegen Chinese Taipei. Van zowel Zuid-Korea als Chinese Taipei werd in het Taiwanese stadion nog nooit verloren. Zuid-Korea werd met 2-13 (2006), 1-5 (2007) en 3-1 (2010) verslagen. De Taiwanese honkballers met 2-4 (2006), 3-6 in 11 innings (2007) en 5-3 in 10 innings (2010). Nederland kwam in sinds 2006 Taiwan in 27 officiële wedstrijden uit. Daarvan werden er maar liefst achttien gewonnen.

Vanaf zaterdag krijgen de Nederlandse honkballers de kans opnieuw honkbalhistorie in Taichung te schrijven. Om 12.30 uur (Nederlandse tijd) opent Oranje het toernooi tegen Zuid-Korea. De spelers van manager Hensley Meulens kunnen alvast op veel steun rekenen van de Taiwanese honkbalfans voor ‘hun’ Oranje.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page