Nederland start sensationeel

Nederland is de World Baseball Classic vandaag sensationeel van start gegaan. Hoofdklassepitchers Diegomar Markwell en Orlando Yntema hielden Olympisch kampioen Zuid-Korea zeven innings puntloos en leidden daarmee hun team naar een indrukwekkende 5-0 overwinning. Major Leaguer Andrelton Simmons sloeg drie honkslagen, waaronder twee tweepitters, voor twee van de vijf Nederlandse runs.

Nederland mag dan de beschikking hebben over misschien wel de sterkste selectie ooit, winnen van de verliezend finalist van de vorige editie is geen eenvoudige opgave. Maar de honkballers van Oranje lieten het vandaag in het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung, gevuld met een kleine 1100 toeschouwers, wel heel gemakkelijk lijken. In negen innings werd Zuid-Korea opmerkelijk probleemloos met 5-0 opzij geschoven.

Een betere start van de World Baseball Classic had manager Hensley Meulens zich bijna niet kunnen wensen. In de sterke poule B werd Zuid-Korea lang als de grote favoriet beschouwd. Tijdens de eerste editie van de World Baseball Classic bereikten de Zuid-Koreaanse honkballers de halve finale. Drie jaar later plaatste de Olympisch kampioen zich zelfs voor de finale.

Schim

Vandaag was Zuid-Korea nauwelijks een schim van die sterke ploeg uit 2009. Manager Ryu Joong-il moest maar liefst zeven verschillende pitchers richting de heuvel dirigeren en zag zijn selectie bovendien al vroeg in de wedstrijd blunderen. Nederland had zijn zaakjes wat dat betreft een stuk beter voor elkaar. Daarbij waren derde honkman Xander Bogaerts en eerste honkman Curt Smith de grote uitblinkers.

Al in de aanloop naar de World Baseball Classic werd Nederland geroemd om zijn binnenveld met onder meer de talenten Bogaerts en Jonathan Schoop en de Major Leaguer Andrelton Simmons. Vandaag deed het trio het gemis van Jurickson Profar al in de eerste inning vergeten. Tot grote frustratie van de Zuid-Koreaanse slagmannen verdwenen vrijwel alle ballen als makkelijke prooien in de hanschoenen van de Curaçaose en Arubaanse honkballers. Zodoende hielden de hoofdklassepitchers Diegomar Markwell (DOOR Neptunus) en Orlando Yntema (aankomend seizoen eveneens uitkomend voor Neptunus) samen eenvoudig zeven innings stand. In de laatste Zuid-Koreaanse slagbeurten hielden Leon Boyd en Mark Pawelek hun tegenstanders weg bij de thuisplaat.

Koud kunstje

Fouten van de Zuid-Koreaanse korte stop en tweede honkman brachten Andrelton Simmons al in de eerste inning op het derde honk. Van die kans wist Nederland nog niet te profiteren. Maar lang hield Oranje de nul niet op het scorebord. Want een slagbeurt later opende Andruw Jones al de score. Hij sloeg een bal voor twee honken precies op de lijn in het linksveld. Via een opofferingsstootslag van Xander Bogaerts en een opofferingsslag van Curt Smith was het hierna een koud kunstje voor de ervaren honkballer om het eerste punt voor Nederland te scoren.

In de vierde inning kreeg Jones na zijn tweede honkslag de kans om ook voor het tweede punt te zorgen. Hij probeerde op een hit van Curt Smith vanaf het tweede honk te scoren, maar kwam enkele meters te kort. Het tweede punt volgde wel in de vijfde inning. Via honkslagen van Dashenko Ricardo en Andrelton Simmons en vier wijd voor Jonathan Schoop kreeg Nederland lopers op alle honken. Bernadina sloeg hierna een grondbal naar het tweede honk, waarop Ricardo kon scoren. Een honkslag van Wladimir Balentien maakte het hierna zelfs nog 3-0 voor Nederland.

Geblesseerd

In de zevende inning bracht Nederland de eindstand op het scorebord. Andrelton Simmons opende de slagbeurt met zijn tweede tweehonkslag van de wedstrijd en kon een honk opschuiven na een doorgeschoten bal. Na geraakt werper voor Jonathan Schoop sloeg eerst Roger Bernadina met een honkslag Simmons over de thuisplaat, waarna hij even later zelf ook nog kon scoren. Dat gebeurde toen Andruw Jones met volle honken de bal terug naar de pitcher sloeg. Die gooide de bal nog wel op tijd terug naar zijn catcher Kang Min-ho, maar de Zuid-Koreaanse achtervanger gooide vervolgens bij een poging een dubbelspel te maken de bal over het eerste honk. Dat kwam grootendeels doordat Schoop met een sliding het dubbelspel probeerde op te breken. Kang Min-ho raakte geblesseerd aan zijn rechtervoet en moest de wedstrijd staken.

De voorsprong voor Nederland kwam dit duel geen enkele keer serieus in gevaar. Zuid-Korea kreeg minimale kansen. Derde honkman Choi Jung werd na zijn honkslag in de derde inning de eerste Zuid-Koreaanse honkloper, maar sneuvelde al meteen door een pick-off van pitcher Diegomar Markwell. Op het moment dat de pitcher van DOOR Neptunus in het zicht kwam van zijn maximaal aantal toegestane pitches kreeg Zuid-Korea de beste kans. Met lopers op het eerste en tweede honk joeg Lee Dae-ho, met in 2012 de meeste binnengeslagen punten in de Japanse profcompetitie, de bal diep het rechtsveld in. Daar kon Wladimir Balentien maar net het onheil voorkomen.

Onschadelijk

In de zesde inning maakte derde honkman Xander Bogaerts op formidabele wijze een nieuwe Zuid-Koreaanse honkslag onschadelijk. Hij leidde op sensationele wijze een prachtig dubbelspel in. In de zevende inning ving op zijn beurt tweede honkman Jonathan Schoop, met lopers op het eerste en derde honk, een door Kang Min-ho geslagen bal voor de derde nul diep in de Nederlandse bullpen.

Uiteindelijk werd Zuid-Korea aanvallend op slechts vier honkslagen gehouden. Zelf produceerde Oranje tien hits. Korte stop Andrelton Simmons (3 uit 4) nam er drie voor zijn rekening. Aangewezen slagman Andruw Jones en catcher Dashenko Ricardo sloegen er twee in vier slagbeurten. Curt Smith (1 uit 2), Wladimir Balentien (1 uit 3) en Roger Bernadina (1 uit 5) zorgden voor de overige hits.

        1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H  E
ZUID-KOREA  0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4  4
NEDERLAND   0 1 0 0 2 0 2 0 X 5 10 0

Werpcijfers Zuid-Korea
Yoon Suk-min (4 1/3+1 man): 2-1-4-2
Noh Kyung-eun (1+1 man): 1-2-2-0
Son Seung-lak (2/3+2 man): 0-0-1-0
Cha Woo-chan (1 man): 0-0-1-0
Chong Tae-hyon (2/3): 0-1-0-1
Seo Jae-weong (2/3+1 man): 1-0-2-1
Oh Seung-hwan (2/3): 2-0-0-0

Werpcijfers Nederland
Diegomar Markwell (4): 2-1-2-0
Orlando Yntema (3): 0-1-2-0
Leon Boyd (1 2/3+1 man): 0-1-0-0
Mark Pawelek (1/3): 1-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page