Nederland niet opgewassen tegen Chinese Taipei

Nederland heeft zijn uitstekende start van een dag eerder tegen Zuid-Korea vandaag geen vervolg kunnen geven in de wedstrijd tegen Chinese Taipei. In het volgepakte Intercontinental Baseball Stadium in Taichung begon Nederland nog wel voortvarend, maar moest Oranje het aanvallend toch afleggen tegen de gastheer: 8-3. Dashenko Ricardo sloeg de enige honkslag voor Nederland.

Nog nooit wist Chinese Taipei de tweede ronde van de World Baseball Classic te bereiken. Tijdens de eerste editie in 2006 wonnen de Taiwanese honkballers alleen eenmaal van China. Drie jaar later werd Chinese Taipei zelfs verrassend uitgeschakeld door datzelfde China. Maar in eigen huis lijkt het tij voor de Taiwanse ploeg deze week eindelijk gekeerd. Tegen het machtig ogende Nederland werd vandaag in het bijzijn van ruim 20.000 uitzinnige honkbalfans een grote stap richting de tweede ronde gezet. Met uitmuntende pitching werd de Oranje slagmachine een halt toegeroepen.

De Taiwanese honkballers van manager Chang-Heng Hsieh waren na de wedstrijd van het Nederlands team gisteren tegen Zuid-Korea gewaarschuwd. En ook vandaag leek Taiwan aanvankelijk slachtoffer te worden van de Nederlandse dadendrang. Voor het eerst in dit toernooi werd Chinese Taipei zelfs op achterstand gezet. In het kwalificatietoernooi had Chinese Taipei vorig jaar tegen Nieuw-Zeeland (10-0), De Filipijnen (16-0) en opnieuw Nieuw-Zeeland (9-0) geen enkel punt hoeven toestaan. Het eerste tegenpunt tegen Australië kwam gisteren pas nadat de Taiwanese honkballers al op een 4-0 voorsprong waren gekomen.

Werperswissel

Tom Stuifbergen

Tom Stuifbergen

Zodoende werd Chinese Taipei door Nederland voor het eerst in 33 innings op een achterstand gezet. Die achterstand liep zelfs heel snel op toen Nederland al in de tweede inning een werperswissel forceerde. De Taiwanese startend pitcher Yao-Lin Wang was de wedstrijd begonnen met drie keer drie slag, maar gooide hierna vrije lopen op rij voor Andruw Jones, Xander Bogaerts en Curt  Smith. Wang werd hierna vervangen door Wei-Lun Pan, die één van zijn eerste ballen op het lichaam gooide van Kalian Sams. Daardoor kon Jones de score openen en Chinese Taipei voor het eerst dit toernooi op een achterstand zetten. Dashenko Ricardo hielp hierna zijn ploeg verder in het zadel. Hij mepte de bal het midveld in om ook  Bogaerts en Smith over de thuisplaat te sturen.Het bleef echter de enige honkslag voor Nederland dit duel. De zes pitchers van Chinese Taipei waren vandaag veel te sterk voor de Nederlandse slagploeg. Zodoende moest Oranje lijdzaam toezien hoe Chinese Taipei langszij kwam. De thuisploeg wist de bal wel goed te raken. In de tweede inning kreeg startend pitcher Tom Stuifbergen honkslagen tegen van Chih-Sheng Lin en Chien-Ming Chang voor het eerste tegenpunt.

Handdoek

Twee innings later moest ook Stuifbergen de handdoek in de ring gooien. Na vier wijd voor Chih-Sheng Lin sloeg aangewezen slagman Szu-Chi Chou de bal langs rechtsvelder Wladimir Balentien om een rally te starten. Een honkslag en twee vrije lopen later had Chinese Taipei de achterstand weggepoetst en moest Shairon Martis op de heuvel komen om het karwei over te nemen. Martis kreeg drie nullen op rij, maar zag Chinese Taipei door twee opofferingsslagen in het midveld wel uitlopen tot 5-3.

Szu-Chi Chou sloeg een tweehonkslag buiten het bereik van Wladimir Balentien om een beslissende rally te starten.

Szu-Chi Chou sloeg een tweehonkslag buiten het bereik van Wladimir Balentien om een beslissende rally te starten.

In de zesde inning werd Nederland andermaal onder druk gezet. Na een veldfout van korte stop Andrelton Simmons en een opofferingsstootslag kon Yung-Chi Chen vanaf het tweede honk scoren toen Yi-Hao Lin de bal met een stuit voor een ground rule tweehonkslag het stadion uitsloeg. Linksvelder Dai-Kang Yang bezorgde Nederland hierna de genadeklap. Hij joeg een pitch van Martis hard en ver buiten het bereik van rechtsvelder Wladimir Balentien over de omheining. Closer Jonathan Isenia kon met drie strikeouts Chinese Taipei hierna nog wel van het scoren afhouden, maar de nederlaag was toen al een feit.

Chinese Taipei staat door deze 8-3 overwinning met één been in de tweede ronde. De gastheer speelt dinsdag zijn laatste wedstrijd uit de eerste ronde tegen Zuid-Korea. Nederland moet eerder op die dag winnen van Australië om de tweede ronde ook te kunnen bereiken. Voor Oranje start Rob Cordemans dan de wedstrijd.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND       0 3 0 0 0 0 0 0 0  3 1 1
CHINESE TAIPEI  0 1 0 4 0 3 0 0 X  8 7 1

Werpcijfers Nederland:
Tom Stuifbergen (3+5 man): 1-3-4-0
Shairon Martis (3 1/3): 2-0-2-1
Jonathan Isenia (1 2/3): 3-1-1-0

Werpcijfers Chinese Taipei:
Yao-Lin Wang (1 1/3+3 man): 3-3-0-0
Wei-Lun Pan (4 2/3): 0-1-1-1
Jen-Ho Tseng (1/3+1 man): 1-2-0-0
Ching-Ming Wang (2/3): 0-0-0-0
Hung-Chih Kuo (1): 0-0-0
Hung-Wen Chen (1): 2-1-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page