Meulens: ‘Robbie de sleutel voor overwinning’

Lachende gezichten in de Nederlandse kleedkamer na afloop van de verdiende 4-1 overwinning tegen Australië op de World Baseball Classic. De Nederlandse wereldkampioen heeft zich onder leiding van pitcher Rob Cordemans verzekerd van de tweede ronde van het miljoenenbal. “Robbie heeft vijf geweldige innings gegooid. En dat was de sleutel voor onze overwinning.”, aldus een meer dan tevreden Hensley Meulens na afloop.

De snelle start van het Nederlands team was volgens manager Hensley Meulens van groot belang. “We scoorden al vroeg en dat heeft het team wat ademruimte gegeven. De homerun van Jonathan Schoop was daarna de kers op de taart.” Ook Cordemans kijkt tevreden terug op zijn eerste wedstrijd van dit toernooi. “Zoals altijd werkte mijn change-up goed”, aldus de nuchtere pitcher van L&D Amsterdam.
Meulens schoof zijn tevredenheid voor Cordemans niet onder stoelen of banken: “We hadden geweldige pitching vandaag. En dat door de beste pitcher in de internationale geschiedenis voor Nederland”.

De Australische manager John Deeble toonde zich na afloop van de verloren wedstrijd een slechte verliezer. “De eerste vijf innings hadden de slagmensen wind mee. Toen we in de laatste inning de bal tegen de omheining sloegen, hadden we wind tegen. Anders hadden we op gelijke hoogte kunnen komen. Maar zo gaat dat nu eenmaal. Het is een teleurstelling.”

Top 10-spelers

Australië sloot vandaag de World Baseball Classic af met drie nederlagen op rij en plaatste zich voor de derde keer op rij niet voor de tweede ronde. “We zijn een beter team dan we hebben laten zien hier. Maar we hebben niet voldoende geslagen dit toernooi”, liet Deeble weten. Redenen daarvoor kon hij zich wel bedenken. “We hebben onze top 10-spelers niet bij ons. Als we dus beter willen presteren, dan moeten we onze topspelers halen. We hebben tien Major Leaguers nu in de Verenigde Staten. Dat heeft het Nederlands team ook gedaan met Andruw Jones, Wladimir Balentien, Xander Bogaerts en Kalian Sams.”

Deeble: “Ik denk dat mensen dit vergeten, maar in Nederland is honkbal één van de belangrijkste sporten. Net als in Taiwan, Zuid-Korea, Japan en Cuba. In Australië is honkbal een stuk minder populair. Wij hebben dan ook niet de financiën die dat soort landen hebben. Maar als je kijkt naar het aantal honkballers in Australië, dan is er geen enkel ander land met zo’n hoog percentage Major Leaguers. Dus dat wij hier nu slecht presteren, daar nemen we zelf onze verantwoordelijkheid voor. Maar gezien die situatie zijn we heel goed bezig.”

Japan

In het Nederlandse kamp was het ondertussen beter vertoeven. Voor de tweede maal op rij heeft Oranje zich geplaatst voor de tweede ronde. Waar dat in 2009 nog een stunt van wereldformaat was, leek het vandaag business as usual. Het maakte de vreugde bij de spelers uit het Nederlands team er niet minder om. Oranje kan nu op het vliegtuig stappen naar Japan, waar later deze week in Tokyo de tweede ronde begint. Met in ieder geval titelverdediger Japan en Cuba als tegenstanders.

Aan voorspellingen wil Meulens zich nog niet wagen. “We hebben ons eerst volledig gericht op de eerste ronde. Nu we ons hebben geplaatst voor de tweede ronde, kunnen we ons daarop gaan richten.” Naar alle waarschijnlijkheid speelt Nederland daarin sowieso tegen Japan. “Zij hebben een heel, heel sterk team”, benadrukt Meulens. “Ze hebben twee keer op rij de World Baseball Classic gewonnen.”

Eigen ervaring

Japan, dat grotendeels bestaat uit profspelers uit de Japanse competitie is nog een onbekende tegenstander voor Nederland. “We zullen in ieder geval heel erg onze best moeten doen. En we moeten nu gaan analyseren hoe Japan heeft gespeeld tot dusver om onze tactiek te bepalen.” Daarbij kan Oranje deels vertrouwen op eigen ervaring. Meulens: “Ik heb zelf drie jaar in Japan gespeeld. Wladimir Balentien speelt op dit moment in Japan. De laatste twee jaar was hij daar de Homerung King. Andruw Jones speelt dit jaar ook in Japan. Hij heeft al Spring Training in Japan gehad. We vertrouwen dus op de informatie die zij ons kunnen geven om onze tactiek vast te stellen.”

Ook Cuba kan een tegenstander worden van Nederland in de volgende ronde. “We hebben in een oefenwedstrijd gewonnen van Cuba. Maar vergis je niet. Ook zij hebben een heel sterk team. Wij zijn ondertussen geen onbekenden meer voor elkaar. Cuba heeft een hele agressieve slagploeg. Ze slaan graag. Wij zullen hun slagploeg dus een halt moeten toeroepen om van ze te kunnen winnen.”

Voordat het zover is kunnen Meulens en co. eerst genieten van de overwinning van vandaag. Meulens: “Het hele team heeft een geweldigde prestatie neergezet.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page