Nederland naar tweede ronde!

Nederland heeft zich als eerste ploeg in poule B geplaatst voor de tweede ronde. De formatie van manager Hensley Meulens versloeg vandaag Australië met 4-1. Jonathan Schoop sloeg een tweepunten-homerun. Het was de tweede zege voor Oranje dit toernooi en voldoende om de tickets te boeken voor de tweede ronde, die later in deze week in Japan van start gaat.

Vanaf de eerste bal maakte Nederland zijn bedoelingen duidelijk. Oranje kreeg in zijn eerste vier slagbeurten steeds de eerste slagman op de honken en wist zodoende Australië optimaal onder druk te zetten. Al in de eerste slagbeurt startte openingsslagman Andrelton Simmons met een honkslag. Na een opofferingsstootslag van Jonathan Schoop kon hij Nederland direct op voorsprong brengen toen ook Roger Bernadina de bal voor een honkslag het buitenveld in mepte.

Een inning later liep Nederland uit tot 2-0 na honkslagen van Curt Smith en Dashenko Ricardo. Smith scoorde vanaf het derde honk het tweede punt op een grondbal van Andrelton Simmons. Tegen de tijd dat Jonathan Schoop in diezelfde slagbeurt de bal voor twee punten uit het stadion rammelde, leek het vonnis over Australië getekend.

Eer

Maar vanaf de vierde inning stokte de Nederlandse aanval en werden elf spelers op rij uitgeschakeld. Het duurde zelfs pas tot in de achtste inning voordat Xander Bogaerts de bal voor de eerstvolgende honkslag tegen de omheining in het midveld sloeg. Uiteindelijk stond reliever Chris Oxspring, die in de derde inning Dushan Ruzic op de heuvel had vervangen, in vijf innings slechts één honkslag toe.

Jonathan Schoop tijdens zijn rondje over de honken.

Jonathan Schoop tijdens zijn rondje over de honken.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Zo kon het gebeuren dat niet Nederland, maar Australië het eerstvolgende punt scoorde. In de zevende inning kon Stefan Welch de eer voor zijn ploeg redden. Na zijn tweehonkslag kon hij de thuisplaat passeren op een hit van Brent Harman. Op dat moment had startend pitcher Rob Cordemans zijn maximaal aantal ballen gegooid en was hij al vervangen door eerst David Bergman en later Jonathan Balentina en Leon Boyd.

Gelijkmaker

In de negende inning kreeg Australië na honkslagen op rij van Mike Walker en Corey Adamson zelfs de gelijkmaker in het slagperk. Voor die gelijkmaker kwam Australië zelfs maar een kleine meter tekort, nadat Brent Harman een pitch van closer Loek van Mil diep het linksveld in joeg. Daar kon Randolph Oduber met zijn rug tegen de muur de schade voorkomen. Met een strikeout leidde Van Mil hierna zijn team naar de tweede ronde.

De 4-1 overwinning plaatst Nederland nu als eerste ploeg in poule B in de tweede ronde. Daarin treft Nederland onder meer de nationale teams van Japan en Cuba, die zich gisteren in poule A al plaatsten voor de volgende ronde. Later vandaag spelen Chinese Taipei en Zuid-Korea in een onderlinge wedstrijd om het vierde toegangsbewijs voor de tweede ronde.
Voor Nederland is de overwinning tegen Australië van groot belang. Niet alleen evenaart Nederland hiermee zijn beste prestatie uit 2009, maar verzekert Oranje zich ook naar alle waarschijnlijkheid van directe kwalificatie voor de volgende World Baseball Classic.

Loepzuivere controle

Andrelton Simmons kan niet bij een aangooi van catcher Dashenko Ricardo.

Andrelton Simmons kan niet bij een aangooi van catcher Dashenko Ricardo.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Nederland kwam dit duel tot acht honkslagen, evenveel als Australië. Vrijwel elke speler van Oranje sloeg één honkslag: Andruw Jones (1 uit 2), Jonathan Schoop (1 uit 3) Xander Bogaerts (1 uit 3), Wladimir Balentien (1 uit 3), Curt Smith (1 uit 3), Andrelton Simmons (1 uit 4), Roger Bernadina (1 uit 4) en Dashenko Ricardo (1 uit 4). Alleen Randolph Oduber bleef dit duel zonder hit. Hij verving in de opstelling linksvelder Kalian Sams en speelde daarmee zijn eerste wedstrijd voor Nederland op de World Baseball Classic.

De wedstrijd werd echter opnieuw het verhaal van Rob Cordemans. De Nederlandse veteraan, in 2011 nog winnend werper tijdens de gewonnen WK-finale, wist met zijn loepzuivere controle zo economisch mogelijk met de pitch-count om te gaan. Van zijn 67 pitches gooide de Meest Waardevolle Speler van de Nederlandse hoofdklasse er 48 slag. Tegen de tijd dat hij in de vijfde inning zijn maximaal aantal pitches had bereikt, schakelde hij Brent Harman met drie slag uit om de slagbeurt te beëindigen. In vijf innings hoefde Cordemans uiteindelijk slechts twee hits toe te staan.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
AUSTRALIË  0 0 0 0 0 0 1 0 0  1 8 2
NEDERLAND  1 3 0 0 0 0 0 0 X  4 8 1

Werpcijfers Australië:
Dushan Ruzic (2): 0-0-6-1
Chris Oxspring (5): 1-4-1-1
Andrew Russell (1): 0-0-1-0

Werpcijfers Nederland:
Rob Cordemans (5): 3-0-2-1
David Bergman (1 2/3): 0-0-2-0
Jonathan Balentina (1 man): 0-0-0-0
Leon Boyd (1 1/3): 1-1-2-0
Loek van Mil (1): 1-0-2-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page