Ook voor Italië begint eindelijk de Classic

Terwijl Nederland al veilig de tweede ronde heeft bereikt van de World Baseball Classic en is aangekomen in Tokio, begint voor de twee andere Europese deelnemers het avontuur pas morgen en overmorgen. Donderdag opent Italië het toernooi in het Amerikaanse Phoenix met een wedstrijd tegen Mexico. Vrijdag debuteert Spanje in Puerto Rico met een wedstrijd tegen de gastheer.

De Azzurri beginnen in poule D met een wedstrijd Mexico en gaan dan over tot de Noordamerikaanse tegenstanders: Canada op vrijdag en de Verenigde Staten op zaterdag. Op zondag kan bondscoach Marco Mazzieri zijn ploeg meenemen de tribune op om te kijken naar de klapper van hun groep: de Verenigde Staten tegen Canada. De Italiaanse media hebben het publiek natuurlijk al gemeld dat Nederland zich gisteren geplaatst heeft voor de tweede ronde van de huidige WBC en daarmee tegelijk ook voor de eerste ronde van de volgende WBC.

De spanning stijgt zowel in het Italiaanse vaderland als bij de delegatie in Phoenix. Iedereen is zich ervan bewust dat als Italië morgen niet van Mexico kan winnen, het mondiale seizoen voor hun spelers en coaches na de eerste ronde al weer voorbij is. Na een nederlaag tegen Mexico verwacht de gemiddelde fan in de honkbalsteden van de Apenijnse laars geen plaatsing meer onder de eerste twee landen van groep D.

Overlijden

Spanje begint vrijdag in poule C aan zijn eerste World Baseball Classic ooit. De Spaanse ploeg plaatste zich via het kwalificatietoernooi voor de WBC en speelt zijn wedstrijden de komende dagen in het voor Nederland bekende Hiram Bithorn Stadium in San Juan (Puerto Rico). In dat stadion kwam Nederland in 2006 en 2009 uit. De roodgelen onder leiding van bondscoach Mauro Mazzotti openen het toernooi tegen gastheer Puerto Rico en ontmoeten verder de Dominicaanse Republiek op zaterdag en het treurende Venezuela op zondag. Venezuela treurt natuurlijk vanwege het overlijden gisteren van zijn honkbalminnende president Hugo Chavez.

Bij de Italiaanse ploeg heeft bondscoach Mazzieri het afgelopen weekeinde afscheid genomen van vier spelers, nadat hun landgenoot Alex Liddi en de andere spelers uit de Major League-kampen waren aangekomen. De naar Rome teruggevlogen spelers zijn de op de Nederlandse Antillen geboren Giovanni Pantaleoni en de drie jongeren Marco Sabbatani, Andrea Starnai en Alessandro Grimaudo. Zij hebben volgens Mazzieri in de afgelopen dagen een onschatbare ervaring opgebouwd, die zij hopelijk kunnen toepassen bij de volgende editie van de World Baseball Classic.

Major Leaguers

De zeven Major Leaguers op het Italiaanse roster zijn pitcher Jason Grilli (Pittsburgh Pirates), catcher Drew Butera (Minnesota Twins), buitenvelder Chris Denorfia (San Diego Padres) en de binnenvelders Jeff Bianchi (Milwaukee Brewers), Anthony Rizzo (Chicago Cubs), Nick Punto (Los Angeles Dodgers) en de enige in Italië geboren Alex Liddi (Seattle Mariners).

De rest van de selectie bestaat uit onder meer elf spelers die actief zijn in de Italian Baseball League. Deze zijn aangevuld met de in Italië geboren maar in Japan honkballende pitcher Alex Maestri, de in Canada honkballende pitcher John Mariotti, Dan Serafini (Bridgeport Bluefish) en acht spelers uit de Amerikaanse Minor League. Dit zijn pitchers Tim Crabbe (Cincinnati Reds), Brian Sweeney (Seattle Mariners), Pat Venditte (New York Yankees), pitcher Matt Torra en binnenvelder Mike Costanzo (beiden Washington Nationals), binnenvelder Chris Colabello (Minnesota Twins) en catcher Tyler LaTorre (San Francisco Giants).

Italiaanse clubs

Elf van de 28 spelers op het Italiaanse roster komen van Italiaanse clubs: vier spelers van Bologna en vier van het buitenlandse San Marino. Verder twee van Parma en één van Rimini. Het gaat hier om vijf spelers die in Italië geboren en opgeleid zijn (pitcher Luca Panerati, binnenvelder Alessandro Vaglio en buitenvelders Lorenzo Avagnini, Mario Chiarini en Stefano De Simoni) en zes spelers die als in het buitenland geboren en opgeleide honkballer naar Italië werden gehaald om te gaan spelen in het land van hun ouder, grootouder of overgrootouder. Dat zijn de pitchers Justin Cicatello, Chris Cooper, Tiago da Silva en Nick Pugliese en de binnenvelder Anthony Granato en Juan Carlos Infante.

Vijf pitchers zijn verreweg de oudsten onder de spelers van Italië: de Minor Leaguers Sweeney en Serafini (1974), de Major Leaguers Grilli (1976) en Punto (1977) en uit San Marino Cooper (1978). De allerjongsten werden geboren eind tachtiger jaren: de Major Leaguers Liddi (1988) en Rizzo (1989) en de IBL-spelers De Simoni (1988), Vaglio en Panerati (1989).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page