Italië in negende inning langs Mexico

In een spectaculaire wedstrijd met drie ingehaalde achterstanden heeft Italië zich in de laatste inning kunnen redden tegen Mexico door een 5-4 achterstand om te buigen in een 5-6 overwinning. Het leverde een uiterst knappe overwinning op van de Europees kampioen. Cruciaal voor de moraal van de Italianen was de tweepunten-homerun van hun catcher Drew Butera in de vierde inning, waarmee een 4-2 achterstand werd weggewerkt.

Vorige maand nog werd Mexico nog winnaar van de Caribbean World Series (CWS), de jaarlijkse strijd tussen kampioenen uit de professionele wintercompetities van de Dominicaanse Republiek, Mexico, Puerto Rico en Venezuela. Maar tegen de Europees kampioen kwam de Caribbisch kampioen tekort. Mexico won in achttien innings van de Domincaanse honkballers. Tegen Italië bleven de Mexicaanse honkballers in Phoenix met lege handen.

De kop van de Italiaanse slagploeg was de eerste helft van de eerste inning goed begonnen met twee runs, dankzij een tweehonkslag van Chris Denorfia en hits van Anthony Rizzo, Alex Liddi en Mike Costanzo. Meteen daarna moest de startende werper van de Italianen, John Mariotti, echter de honken laten vol lopen met vier wijd voor de Mexicanen Eduardo Arredondo en Adrian Gonzalez en een tweehonkslag van Ramiro Pena, die allen over de thuisplaat werden geholpen door de tweehonkslag van aangewezen slagman Jorge Cantu: 3-2.

Grote teleurstelling

De eerste keus pitcher van Italië kon al in de tweede inning zijn biezen pakken, toen hij wederom twee Mexicaanse honkslagen om de oren had gekregen. Mariotti werd vervangen door Tiago da Silva, die meteen werd getrakteerd op de tweede tweehonkslag van Ramiro Pena: 4-2. Drie punten verdiend op het werpen van starter Mariotti, een grote teleurstelling voor de tweede Europese deelnemer aan de WBC.

Gelukkig voor bondscoach Marco Mazzieri knalde zijn Major League-catcher in de vierde inning de bal het veld uit met reeds een man op de honken, waardoor de achterstand opgeheven werd. Mexico hernam echter weer de leiding in de vijfde inning dankzij een binnengeslagen punt op weer een tweehonkslag, dit maal van Luis Cruz: 5-4.

Alles of niets offensief

De relievers van beide partijen kregen de wind eronder en de score wijzigde niet meer tot het begin van de negende inning, toen Italië aan een alles of niets offensief begon. Pinch-hitter Lorenzo Avagnina werd eerst nog uitgeschakeld, maar Nick Punto sloeg een tweehonkslag. Als pinch-runner werd Stefano DeSimoni ingezet en deze bereikte het derde honk op een honkslag van Chris Denorfia. Beiden werden naar de 5-6 voorsprong geslagen door de tweehonkslag van eerste honkman Rizzo.

In de gelijkmakende negende slagbeurt werd closer Jason Grilli door de Mexicanen nog zwaar gegrild met een honkslag, een opofferingsstootslag, een ontfutselde vier wijd en een geraakt werper. Maar aangewezen slagman Jorge Cantu kon met weer de honken voor zich vol niet het kunstje uit de eerste inning herhalen. Hij sloeg een grondbal, waarna Italië de belangrijke eerste overwinning kon gaan vieren.

Waardevol

Aan slag moest Italië het in zijn eerste World Baseball Classic-wedstrijd hebben van de in actieve profspelers uit de Verenigde Staten. De punten werden binnengeslagen door Major Leaguers Drew Butera (2), Anthony Rizzo (2), Alex Liddi (1) en Minor Leaguer Mike Costanzo (1).

Op de werpheuvel waren vooral de relievers waardevol, die in april weer gewoon in de eigen competitie gaan uitkomen en die Nederlandse fans vorig jaar bij het Europees kampioenschap konden bewonderen. Tiago da Silva stopte de open kraan van Mariotti in de tweede inning en werkte hard gedurende meer dan drie innings met vijf maal drie slag en slechts één punt tegen. De jonge Luca Panerati moest wel een honkslag incasseren, maar gescoord werd er niet in zijn 2/3 inning, waarna Pugliese perfect bleef in de zevende en achtste inning. Zij deden het allen niets minder dan hun professionele collega’s Mariotti, Torra en Grilli.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page