Meulens: ‘Zege geen verrassing’

Vier jaar geleden was Nederland nog het sprookje van het toernooi, tevreden met een plaats in de tweede ronde. Dit jaar gaat de formatie van bondscoach Hensley Meulens voor niets minder dan de titel. Winnen van Cuba was daarin vandaag een belangrijke stap. Meulens: “Een paar maanden geleden heb ik al gezegd dat we gingen trainen om de World Baseball Classic te winnen. Elke wedstrijd die we winnen, komen we daar een stukje dichterbij in de buurt.”

In de tweede ronde van de World Baseball Classic wordt gespeeld volgens het principe van dubbele eliminatie. Dit betekent dat een team na twee nederlagen is uitgeschakeld. De winst van Nederland heeft Oranje nu één zege van plaatsing voor de finalepoule gebracht. En er bovendien voor gezorgd dat Nederland nog in ieder geval twee wedstrijden in Tokyo Dome speelt op de World Baseball Classic.

Na de overweldigende 2-6 overwinning tegen grootmacht Cuba heeft Nederland zich vandaag opgeworpen als een serieuze kandidaat voor die finalepoule. Meulens kon dan ook niet anders dan tevreden van het resultaat genieten. “Dit is een geweldig moment voor Nederland. We hebben het momentum aan onze kant”, constateerde de hitting-coach van San Francisco Giants na afloop. “Diego was opnieuw belangrijk. Hij gooit dit hele jaar al goed.”
De afgelopen wintermaanden werkte pitcher Diegomar Markwell hard aan zijn conditie en verloor hij op Curaçao ook de nodige kilo’s om optimaal in vorm te komen voor de World Baseball Classic. Met succes, want hij werd vandaag voor de tweede keer in een maand tijd winnend werper tegen Cuba. Meulens: “Het heeft hem geholpen om een betere pitcher te worden. En dat is de reden dat wij hier nu vandaag staan.”

Geen verrassing

“Voor ons is het geen verrassing dat wij hier winnen”, was manager Meulens van mening. “Een paar maanden geleden heb ik al gezegd dat we gingen trainen om de World Baseball Classic te winnen. Elke wedstrijd die we winnen, komen we daar een stukje dichterbij in de buurt. We hebben veel vertrouwen en een goed team. En dat is wat je nodig hebt om te winnen.” Hij vervolgt: “We spelen op dit moment erg sterk. Onze spelers scoren snel om zo de druk bij de pitcher van de tegenpartij op te voeren.”

Het verlies had Cuba volgens manager Victor Mesa vooral aan zichzelf te danken. “Om eerlijk te zijn, vind ik niet dat Nederland een goed team heeft. We hadden vandaag meer moeten scoren. Minimaal vijf punten. Maar we hebben niet voldoende van onze kansen geprofiteerd. Dat heeft het verschil gemaakt.” Ondanks de twaalf honkslagen, wist Cuba vandaag slechts twee punten te scoren. Mesa kon daar na afloop wel een reden voor bedenken. “Die dubbelspelen. Dat was groots”, aldus Mesa. “Dat maakte het lastig om te scoren.”

Pijn

“We hadden een plan om aan te vallen en de jongens hebben dat uitgevoerd”, aldus Meulens. Winnend werper Markwell kon dat beamen: “De uitdaging voor ons was om de Cubanen de ballen te laten slaan die wij wilden. Ik denk dt we daarin goed zijn geslaagd.” Bang voor de Cubaanse slagmannen was Markwell dan ook geen enkel moment. “Sommigen ken ik al jaren. Ik heb vandaag vertrouwd op mijn pitches en de verdediging.” Ook Meulens had vandaag van die verdediging genoten. Met name het dubbelspel van korte stop Andrelton Simmons na aan vangbal diep in het midveld. Meulens: “Dat is één van de meest geweldige acties die ik ooit heb gezien.”

Door de winst op Cuba krijgt Nederland als cadeau nu een rustdag en vervolgt Oranje het toernooi pas zondag met een wedstrijd tegen de winnaar van de wedstrijd tussen gastheer Japan en Chinese Taipei. Meulens: “Dat we morgen een rustdag hebben, is erg belangrijk. Helemaal omdat we drie dagen op rij op kunstgras hebben gespeeld. Onze spelers zijn dat niet gewend. Spelen op kunstgras bezorgt spierpijn.” Voor morgen staat voor Nederland nog wel eerst een lichte training op het programma.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page