Nederland verslaat Cuba

“We hebben het niet eenvoudig gehad tegen Nederland. Maar daar hebben we van geleerd”, verkondigde de temperamentvolle Cubaanse manager Victor Mesa voorafgaand aan de wedstrijd tegen Nederland. Vandaag kreeg Mesa extra huiswerk mee. In Tokyo Dome zorgde het Nederlands honkbalteam voor een enorme stunt door in de eerste wedstrijd van de tweede ronde het sterke Cuba met duidelijke cijfers aan de kant te zette: 2-6.

In Tokyo Dome werd de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de World Baseball Classic een waar slagfestijn. De wedstrijd werd echter vooral het verhaal van pitcher Diegomar Markwell en tweede honkman Jonathan Schoop. Markwell gaf zijn team zes sterke innings, waarin hij misschien wel geen enkele keer drie slag gooide, maar met behulp van zijn team de Cubanen wel op slechts één punt wist te houden. Dat punt werd gescoord in de gelijkmakende tweede inning na een solohomerun van Alfredo Despaigne, de Meest Waardevolle Speler uit de eerste ronde in Fukuoka.

Markwell kon met name zes innings stand houden tegen de sterke Cubaanse slagploeg door formidabel veldspel van zijn ploeg. Maar liefst vijf keer sneuvelden lopers op de honken door een dubbelspel. In alle gevallen was korte stop Andrelton Simmons daarbij betrokken, die daarmee dit duel verdedigend voor Oranje van enorme waarde was.

Kanonschot

Vreugde bij Wladimir Balentien en Andruw Jones na de homerun van Jonathan Schoop.

Vreugde bij Wladimir Balentien en Andruw Jones na de homerun van Jonathan Schoop.

Van het kanonschot van Alfredo Despaigne in de tweede inning hoefde Nederland niet wakker te liggen. Tegen de tijd dat hij de bal over de omheining had getimmerd, had Nederland al een 0-2 voorsprong genomen. In de tweede inning had Curt Smith de score geopend met een solohomerun. In diezelfde slagbeurt passeerde ook Kalian Sams de thuisplaat. Hij sloeg een tweehonkslag en kon scoren via een opofferingsstootslag van Dashenko Ricardo en een hit van Andrelton Simmons. Dat maakte al in de tweede inning een einde aan het heuveloptreden van de 26-jarige Cubaanse aas Ismel Jiménez.Nederland bleef zoeken naar meer punten en liet daarbij een groot aantal lopers achter op de honken. Pas in de zesde inning zorgde Jonathan Schoop voor de verlossing. De profspeler van Baltimore Orioles, die ook al een homerun sloeg in de wedstrijd tegen Australië, haalde andermaal vol uit. Nu verdween de bal in de tribunes achter het midveld. Hij nam in zijn ronde over de honken Kalian Sams (tweehonkslag) en Dashenko Ricardo (honkslag) mee over de thuisplaat.

Frustratie

Cuba antwoordde in de zevende inning met een solohomerun van Yulieski Gourriel op het pitchen van Leon Boyd, maar had geen passend antwoord voor de ruime achterstand. Dit tot grote frustratie van manager Victor Mesa, die het dit duel geregeld aan de stok kreeg met de scheidsrechters.

Curt Smith 'vangt' de bal op foutgebied.

Curt Smith ‘vangt’ de bal op foutgebied.

Dat zorgde ervoor dat de Cubanen in de achtste inning fors werden benadeeld, toen Curt Smith een fout geslagen bal van José Dariel Abreu ondersteboven in de bak met fotografen ving. Tenminste, zo waren de scheidsrechters van mening. Smith miste echter de bal en kon die ondersteboven hangend over de omheining alsnog ongezien terug in zijn handschoen stoppen. De Cubaanse manager Mesa vroeg tevergeefs om een heroverweging van de beslissing op basis van videobeelden. Die regeling geldt dit toernooi echter alleen voor homeruns.

Andrelton Simmons bepaalde in de achtste inning de eindstand op 2-6. Na zijn honkslag kon hij vanaf het eerste honk scoren toen uitblinker Jonathan Schoop de bal voor twee honken in de hoek van het linksveld mepte. Het betekende de eerste nederlaag voor Cuba op dit toernooi. Gisteren versloegen de Cubanen nog titelverdediger Japan.
Nederland is door deze zege nu nog één overwinning verwijderd van de finalepoule. Oranje speelt nu in ieder geval nog twee wedstrijden in Tokio. De eerste aankomende zondag. Dan speelt de formatie van manager Hensley Meulens tegen de winnaar uit de wedstrijd tussen Japan en Chinese Taipei om het eerste ticket voor de halve finales.

De Nederlandse slagploeg kwam dit duel tot veertien honkslagen. Jonathan Schoop (3 uit 4) voerde de aanval aan. Andrelton Simmons (2 uit 4), Andruw Jones (2 uit 4), Kalian Sams (2 uit 4, waaronder twee tweehonkslagen), Wladimir Balentien (2 uit 5) en Curt Smith (2 uit 5) hadden elk twee honkslagen. Xander Bogaerts sloeg één honkslag in vijf slagbeurten.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  0 2 0 0 0 3 0 1 0  6 14 0
CUBA       0 1 0 0 0 0 1 0 0  2 12 2

Werpcijfers Cuba:
Ismel Jiménez (1 2/3): 1-2-5-0
Freddy Asiel Álvarez (4): 1-1-2-2
Yadier Pedroso (1/3+2 man): 0-0-3-0
Yander Guevara (1+2 man): 1-0-3-0
Norberto González (1/3): 0-0-0-0
Raciel Iglesias (1 1/3+1 man): 1-1-1-0
Diosdani Castillo (1/3): 0-0-0-0

Werpcijfers Nederland:
Diegomar Markwell (6): 0-1-9-0
Leon Boyd (2): 0-0-3-0
Loek van Mil (1): 0-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page