Record voor Nederland op WBC

Nederland heeft vandaag in de wedstrijd tegen Cuba twee unieke prestaties geleverd. De formatie van manager Hensley Meulens versloeg de Cubanen met 2-6. Dat was de eerste zege voor Oranje in de tweede ronde van de World Baseball Classic. Daarnaast evenaarde de Nederlandse ploeg ook één van de toernooirecords.

Tijdens de eerste twee edities wist Nederland nog niet eerder een wedstrijd in de tweede ronde te winnen. In 2006 werd Oranje al in de eerste ronde uitgeschakeld. Drie jaar later volgde wel kwalificatie voor de tweede ronde, maar werd daarin verloren van Venezuela (3-1) en de Verenigde Staten (9-3). Daarmee was de 2-6 overwinning op Cuba van vandaag de eerste voor Oranje in de tweede ronde van een World Baseball Classic.

Met een andere prestatie kwam Nederland bovendien in de recordboeken van het mondiale toernooi. Nederland maakte vandaag in de wedstrijd tegen Cuba maar liefst vijf keer een dubbelspel: in de eerste (6-4-3), tweede (6-3), derde (4-6-3), vierde (6-4-3) en zesde (6-4-3) inning. Dat was tot dusver alleen Zuid-Korea nog maar gelukt. De Zuid-Koreaanse ploeg deed dat op 6 maart 2009 in de met 0-9 gewonnen wedstrijd uit de eerste ronde tegen Chinese Taipei.

Strikeouts

Overigens komt Nederland ook op andere onderdelen nog terug in de recordboeken. De meest bekende is de no-hitter van pitcher Shairon Martis op 10 maar 2006 in de wedstrijd tegen Panama. Nederland is daarmee het enige team tot dusver dat zijn tegenstander op de WBC op nul honkslagen heeft weten te houden. In de wedstrijd van 10 maart 2009 tegen Nederland gooiden daarnaast de pitchers van de Dominicaanse Republiek de meeste strikeouts in één wedstrijd. In de met 2-1 door Oranje in 11 innings gewonnen wedstrijd werden maar liefst vijftien spelers van Nederland met drie slag aan de kant gezet. Tien strikeouts daarvan waren van Ubaldo Jimenez. Hij heeft daarmee ook nog altijd een record in handen.

Tot vandaag deelde Nederland eveneens het record van meeste gebruikte pitchers in één duel. Tijdens de WBC van 2009 zette de toenmalige bondscoach Rod Delmonico acht werpers in de wedstrijd tegen Team USA in. Dat record werd vandaag verbroken door de Dominicaanse Republiek. Dit team zette in de met 9-3 gewonnen wedstrijd tegen Venezuela maar liefst negen pitchers in. Winnend werper voor de Dominicanen werd Pedro Strop, die voor dit toernooi ook speelgerechtigd was om voor het Nederlands team uit te komen.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page