Italië aan de leiding in poule D

Italië heeft verrassend de leiding genomen in poule D van de World Baseball Classic. Op Chase Field in Phoenix (Arizona) verplettterden de Italianen gisteravond in acht innings Canada met 14-4. Later op de dag gingen de Verenigde Staten in diezelfde poule opmerkelijk genoeg onderuit tegen Mexico: 2-5.

Van datzelfde Mexico had Italië een dag eerder al wel gewonnen. Donderdag stond Italië tegen Mexico alleen voor in de eerste en de negende inning. Tegen Canada stonden de Italiaanse honkballers geen enkele keer achter. Canada maakte in de tweede inning nog wel gelijk, maar vanaf de derde inning hernam Italië de leiding en keek de ploeg niet meer om.

Toen Canada in de zesde en zevende inning de achterstand verkleinde van 6-1 naar 6-4, waren het Mario Chiarini (1) en Drew Butera (2) die samen het verschil in de score herstelden tot 9-4. In de achtste inning beten de Italianen de slagader van Canada door: bij 14-4 werd die inning zonder nullen beèindigd en was de strijd gestreden. De Azzurri staan met een been in de tweede ronde.

Gevaar

Winnend werper in de wedstrijd werd de Italiaanse starter Alessandro Maestri, die na drie innings een 6-1 voorsprong voor Italië overdroeg aan de eerste reliever, Christopher Cooper. Ook deze pitcher voldeed zijn plicht in drie innings. Pas met Dan Serafini op de heuvel in de zevende inning, dreigde even gevaar voor Italië.

Bij een 6-2 achterstand sloeg voor Canada bij twee man uit Michael Saunders met een honkslag Cale Iorg en Joey Votto binnen op het werpen van Serafini. Manager Mazzieri greep onmiddellijk in en stuurde Sweeney als derde reliever op de volgende Canadese slagman Tim Smith af: strikeout, inning over, voorsprong behouden: 6-4.

Bekende regel

Pete Orr (Canada_ schakelt Mike Constanzo uit op het tweede honk.

Pete Orr (Canada_ schakelt Mike Constanzo uit op het tweede honk.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

In de bodem van de zevende inning kregen de Italianen na nullen voor Major Leaguers Anthony Rizzo en Alex Liddi twee honken bezet, waarna Rimini-speler Chiarini met een honkslag en Major League-catcher Butera met een tweehonkslag samen drie punten binnensloegen: 9-4.
In de achtste inning waren het twee tweehonkslagen en vier honkslagen van de azuurblauwe knuppels, die de stand opdreven tot 14-4 voor de thuisspelende Italianen. De Canadezen hadden nog geen enkele slagman of loper kunnen uit maken, maar de achterstand was al opgelopen tot tien runs. De in IBAF-wedstrijden bekende regel is ook van toepassing bij de door Major League Baseball georganiseerde World Baseball Classic.

Belangrijkste slagman voor Italië in de wedstrijd tegen Canada was de eerstehonkman Chris Colabello, die in de derde inning een driepunten-homerun sloeg en in de vijfde inning ploegmaat Liddi naar het tweede honk hielp om later de 6-1 binnen te lopen. In de zevende inning kwam Colabello met een hit als eerste op de honken en scoorde hij even later de 7-4 en in de achtste inning liep hij het laatste punt voor Italië binnen, na enkele beurten eerder met een honkslag op de honken te zijn gekomen.

Vermeende homerun

Colabello liep die inning trouwens tweemaal over de thuisplaat, want eerst deed hij dat op een vermeende homerun van Mike Costanzo. De hele Italiaanse ploeg lag al in een piramide om Costanzo heen uit vreugde over de toen vermoede 15-4 eindzege, maar de scheidsrechters raadpleegden op verzoek van de Canadezen de videobeelden en besloten tot een tweehonkslag vanwege een stuit voor de bal de muur overging. Colabello en Costanzo moesten terug naar het derde en tweede honk, maar Colabello scoorde de 14-4 even later, toen Chiarini zijn derde punt in de wedstrijd binnen sloeg.

Canada leed dus zijn eerste nederlaag met een vroeg saldo van tien runs. Michael Saunders sloeg in de tweede inning een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker op een tweehonkslag van Pete Orr. In de zesde inning mocht Justin Morneau de achterstand verkleinen nadat hij vier wijd had gekregen en verder werd geholpen door een hit van Chris Robinson en twee grondballen.
Spannend werd het voor Italië in de zesde inning, toen Cale Iorg en Joey Votto 6-4 scoorden op de honkslag van wederom Michael Saunders. Verder werd de Canadese aanval kort gehouden door de Italiaanse werpers Maestri (1 punt tegen in 3 innings), Cooper (1 ook in 3 innings), Serafini (2 in 2/3 inning plus 4 man), Sweeney en tenslotte de met twee armen gooiende Venditte, beiden met 0. Zaterdag speelt Italië tegen de Verenigde Staten en zondag volgt Team USA tegen Canada.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page