Maeda versus Cordemans

Het Nederlands honkbalteam staat morgenochtend om 11.00 uur een uiterst belangrijke wedstrijd te wachten. Tegen Japan speelt de wereldkampioen voor directe plaatsing voor de halve finale. De wedstrijd wordt een treffen tussen de pitchers Kenta Maeda (Hiroshima Toyo Carp) en Rob Cordemans (L&D Amsterdam).

Met een overwinning op Japan kan Nederland direct zijn tickets boeken naar San Francisco waar vanaf maandag 18 maart de finalepoule start voor de vier beste teams van deze World Baseball Classic. Deze vier teams strijden om de wereldtitel. In 2011 veroverde Nederland tijdens het laatste wereldkampioenschap in de oude vorm de titel.

Voor de wedstrijd tegen Japan heeft manager Hensley Meulens gekozen voor de ervaren veteraan Rob Cordemans. Hij was winnend werper in die WK-finale en afgelopen seizoen de Meest Waardevolle Speler in de Nederlandse hoofdklasse.

Eerste overwinning

Cordemans gooide dit toernooi vijf shut-out innings in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Australië uit de eerste ronde. Hij kwam daarin tot drie keer drie slag en kreeg twee honkslagen tegen. Hij stond geen enkele speler toe op het derde honk. Het leverde niet alleen de eerste overwinning op een World Baseball Classic op voor Cordemans als pitcher, maar bezorgde Nederland bovendien een plaats in de volgende ronde.

Met een nieuwe overwinning van Cordemans kan Nederland morgen opnieuw een ronde verder. Daarvoor moet de Nederlandse slagploeg wel eerst de Japanse pitcher Kenta Maeda weten te bedwingen. De 24-jarige pitcher komt voor Hiroshima Toyo Carp uit in de Japanse profcompetitie. Afgelopen seizoen sloot Maeda af met 171 strikeouts en 44 keer vier wijd in 29 wedstrijden. Hij kwam tot veertien overwinningen, zeven nederlagen en een verdiende puntengemiddelde van 1.53. Maeda speelde nog niet eerder als profhonkballer in de Verenigde Staten, maar hoopt zich via de WBC wel in de kijker te spelen bij de Amerikaanse clubs.

Lichte blessure

Maeda worstelde in de voorbereiding op de World Baseball Classic met zijn vorm, nadat hij begin dit jaar een lichte blessure had opgelopen. Hij vond echter op tijd zijn vorm terug en leidde Japan in de eerste ronde naar een 5-2 overwinning tegen China. Maeda gooide vijf innings met zes keer drie slag, één keer vier wijd en één honkslag tegen. Tijdens zijn WBC-debuut stond de Japanse pitcher geen enkel punt toe en kreeg hij de winst op zijn naam.

De winnaar van de wedstrijd tussen Japan en Nederland plaatst zich voor de halve finales. De verliezer neemt het maandagochtend in de herkansing op tegen Cuba, dat vandaag met een verpletterende 14-0 overwinning in 6 1/2 innings Chinese Taipei uitschakelde.
Gemakkelijk zal Nederland het niet krijgen tegen Japan. Tot dusver won Nederland tegen deze nationale ploeg nog maar één van de twaalf wedstrijden ooit op een wereldkampioenschap. In vijf duels op de Olympische Spelen was Japan in alle gevallen de sterkste. Alleen tijdens de Intercontinental Cup kon Oranje zich enigszins meten aan zijn Aziatische tegenstander. Nederland won twee van de vijf onderlinge wedstrijden.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page