Balentien: ‘Morgen staan we er weer’

De dreun was hard aangekomen bij het Nederlands team. Door middel van een recordaantal van zes homeruns, waaronder een grandslam-homerun, werd Oranje vandaag in het Tokyo Dome door titelverdediger Japan van het veld geveegd. “We moeten ons nu herpakken”, aldus manager Hensley Meulens. “Morgen is een nieuwe dag.”

De Nederlandse pitchers werden vandaag volledig verrast door de Japanse slagploeg. “Ik denk dat niemand had verwacht dat Japan zes homeruns zou slaan”, blikte Meulens terug op het duel. “Tot aan deze wedstrijd had Japan alleen twee extra honkslagen. Allebei van Itoi en allebei tweehonkslagen. Maar dit is een gunstig stadion voor slagmensen. Japan is op dit moment in vorm. Ze zijn loosy goosy.”

De zes homeruns verrasten ook de Japanse manager Koji Yamamoto: “We hebben een geschenk van God gekregen sinds de wedstrijd tegen Chinese Taipei.” Met de overwinning op Nederland heeft Japan zich als eerste team geplaatst voor de halve finales. “Ons doel was de Verenigde Staten. En dat hebben we gehaald. Daar zijn we heel blij mee. Onze volgende stap is proberen de finale te halen”, aldus Yamamoto.

Afgestraft

Niettemin hadden vooral de Nederlandse pitchers volgens Meulens steken laten vallen. “We wisten wel dat deze slagploeg veel kracht had. Maar wij hebben vandaag niet goed gepitcht. Onze pitchers hebben de ballen te hoog in de zone gegooid. Japan heeft die fouten elke keer afgestraft.” Het leverde maar liefst zes homeruns op voor Japan. “We hebben vandaag een hele sterke Japanse slagploeg gezien”, moest ook Meulens na afloop dan ook erkennen.

Japan evenaarde het homerunrecord op de WBC.

Japan evenaarde het homerunrecord op de WBC.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Nederland kon pas iets doen aan de achterstand nadat startend pitcher Kenta Maeda op de heuvel was afgelost. “Het is een geweldige pitcher. Ik heb tijdens het seizoen al vaak tegenover hem gestaan. Hij heeft een hele goede slider en uitstekende controle”, becomplimenteerde Wladimir Balentien de winnend werper. “Dat heeft hij vanavond laten zien. Daarmee heeft hij ons uit balans weten te houden.” Ondanks de ruime nederlaag houdt Balentien hoop op een plaats in de finalepoule. “We moeten ons nu overheen zetten wat er vanavond is gebeurd. Morgen wacht een nieuwe wedstrijd en gaan we weer onze best doen. Ik heb vertrouwen in mijn ploeggenoten. Morgen staan we er weer.”

Record

Japan evenaarde met zijn zes homeruns het record van Cuba. De Cubanen hadden op 8 maart 2009 in de wedstrijd uit de eerste ronde tegen Zuid-Afrika ook al eens zes keer de bal het stadion uitgeslagen. Die wedstrijd leverde voor Cuba een 8-1 zege op. De Aziatische ploeg kwam vandaag nog maar twee punten tekort om ook het toernooirecord van achttien punten in één wedstrijd te evenaren. Dat record staat overigens ook op naam van Japan. In 2006 won Japan in de eerste ronde met 2-18 van China.

Meulens: “We zullen morgen een stuk beter moeten pitchen om van de Cubanen te winnen. Nu moeten we de pitches wel laag houden om de ballen in het stadion te houden.” Voor dat duel zijn starters Diegomar Markwell, Rob Cordemans en Tom Stuifbergen niet meer beschikbaar. Zodoende krijgen de Cubanen morgen Orlando Yntema tegenover zich. “We hebben vandaag vooral de pitchers ingezet, die we nog niet veel hebben gebruikt. Voor morgen hebben we dus nog zes of zeven pitchers beschikbaar”, blikt Meulens alvast vooruit. “Dat zijn wel de jongens waarmee we onze wedstrijden tot dusver hebben gewonnen.”

Ander verhaal

Nederland krijgt morgenochtend om 11.00 uur een nieuwe kans tegen Cuba. Meulens: “Het komt nu allemaal aan op de wedstrijd tegen Cuba. We zullen morgen heel goed moeten spelen om opnieuw een sterk Cuba te kunnen verslaan. We hebben al eerder dit toernooi van ze gewonnen. Maar morgen is een heel ander verhaal. Dat wordt een do or die-wedstrijd.”

En eenvoudig gaat dat niet worden tegen de getergde Cubaanse honkballers. Gisteren sprak de gevaarlijke Cubaanse slagman Yasmani Tomás, na afloop van de 14-0 overwinning tegen Chinese Taipei, al de ambities voor zijn ploeg uit: “Wij willen met Japan naar San Francisco.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page