Italië verliest maar gaat naar Miami

Italië heeft in de Amerikaanse avond voor de eerste keer tijdens deze editie van de World Baseball Classic verloren, maar wist zich bij aanvang van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten al geplaatst voor de tweede ronde in Miami. Dat hadden de Azzurri te danken aan de 10-3 overwinning van Canada op Mexico eerder op de dag.

De frappante situatie deed zich tussen de twee wedstrijden in de poule voor dat Italië al zeker was van een ticket naar de volgende ronde, terwijl de Verenigde Staten de toen aanstaande wedstrijd moesten winnen om te overleven in hun eigen World Baseball Classic. Vooral dankzij een grandslam-homerun in de vijfde inning kon Team USA de Europese kampioen verslaan met 6-2.

De twee startende werpers waren de Amerikaan Ryan Vogelsong en voor de thuisspelende Italianen de in Italië geboren en opgeleide pitcher Luca Panerati, bekend van het Europese kampioenschap junioren in Rosmalen. De linkshandige jongeling hield met zeven grond- en vangballen gedurende drie innings de thuisplaat schoon in het met 20.000 toeschouwers gevulde stadion van Chase Field.
Na 37 pitches werd hij echter al vervangen door Marco Grifantini, de speler die pas vlak voor de eerste WBC-wedstrijd van Italië werd toegevoegd aan de Italiaanse selectie wegens een blessure van de wel voorbereide Cicatello. Op dat moment in de wedstrijd stond Italië al met 2-0 voor tegen de Verenigde Staten.

Debuut

Op het werpen van de Ital-Amerikaan Grifantini begon de slagploeg van Team USA met een honkslag van Ryan Braun en een tweehonkslag van Joe Mauer. Dat betekende meteen al halvering van de achterstand: 2-1. Aansluitend wisten de Italianen de inning snel af te maken met een grondbal en tweemaal drie slag voor Stanton en Hosmer. De slagploeg van manager Joe Torre had echter de smaak te pakken gekregen en na een honkslag voor Jonathan Lecroy met openingsslagman Adam Jones (vier wijd) al op de honken, besloot Torre’s tegenvoeter Marco Mazzieri al tot zijn tweede wissel op de werpheuvel.

De Italiaanse pitcher Luca Panerati.

De Italiaanse pitcher Luca Panerati.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Dat betekende het debuut als Italiaanse honkballer voor de Ital-Amerikaan Matt Torra. En dat in een cruciaal duel tegen en in zijn geboorteland. Zijn tweede tegenstander in het slagperk Brandon Phillips sloeg met een honkslag de gelijkmaker binnen en zijn vijfde slagman David Wright sloeg de grandslam-homerun, die de wedstrijd op slot gooide: 2-6.

Finest hour

De Italiaanse slagploeg had al snel in de wedstrijd zijn finest hour: de Azzurri scoorden een run in beide eerste twee innings. Het was openingsslagman Punto die de eerste Italiaanse honkslag neerlegde en het eerste punt van de wedstrijd scoorde. Tussendoor was hij naar het derde honk geholpen door een hit van Rizzo en een grondbal van Liddi.

Met twee man uit en aan slag Costanzo, de man van de schijnbare grandslam-homerun tegen Canada de dag ervoor, fladderde Vogelsong een wilde worp voorbij de thuisplaat, die toen vrij lag voor de score van Punto: 1-0. Ook in de tweede inning bereikte Italië de thuisplaat bij twee man uit. Bij die stand kwam Tyler LaTorre met een hit op het honk, waarna hij kon scoren op een royale tweehonkslag van Anthony Granato: 2-0.
De in Canada geboren Granato staat op de lijst als speler van T&A San Marino, maar speelde daar niet in 2012 en evenmin in Canada. Wel blijft hij de lieveling van bondscoach Mazzieri en daarom deed hij wel mee aan het gewonnen Europees kampioenschap vorig jaar en doet hij mee aan de WBC 2013.

Beslissende derby

Toen Luca Panerati de Italiaanse heuvel na 37 pitches en na drie innings verliet, was hij de winnende werper bij een voorsprong van 2-0 voor zijn ploeg, maar na hem ging die voorsprong verloren en nog later tevens de wedstrijd. De pitcherswinst van de eerste Amerikaanse overwinning in de World Baseball Classic werd toegekend aan starter Ryan Vogelsong, hoewel hij na zijn vier innings een 2-1 achterstand achterliet voor zijn reliever.

Dankzij de winst op Italië is het organiserend land nog niet uitgeschakeld en moet het later vandaag wederom aan de bak voor een do or die wedstrijd. Op deze zondag staat de Amerikanen Canada te wachten op Chase Field voor de voor beide ploegen beslissende derby van Noord-Amerika. Wie verliest, vliegt er al in de eerste ronde uit en wie wint, vliegt met de Italianen van Arizona naar Florida. Aan de Atlantische kust ontmoeten de kampioen van Europa en een Noordamerikaanse ploeg de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico in de tweede ronde.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page