Nederlandse nachtmerrie van Tokio

Wat een fantastische wedstrijd had moeten worden in de Japanse avond, werd een vreselijke nachtmerrie voor het Nederlandse team. De slagploeg van Japan, die in deze editie van de World Baseball Classic nog geen homerun had geslagen, vuurde in zeven innings zes ballen de tribunes in. Nederland werd kansloos afgeslacht: 4-16.

Aan slag hadden de Japanse honkballers voor aanvang van de wedstrijd tegen Nederland nog niet al te veel indruk gemaakt. In de eerdere wedstrijden uit de eerste en tweede ronde had Japan slechts twee keer een hit voor extra honken geslagen. Mede daardoor besloot manager Hensley Meulens zijn rotatie aan te passen en L&D Amsterdam-pitcher Rob Cordemans richting de heuvel te sturen. De veteraan was in 2011 nog winnend werper in de finale van het wereldkampioenschap.

Maar de, volgens Meulens, beste pitcher uit de Nederlandse honkbalhistorie, beleefde één van zijn waarschijnlijk meest verschrikkelijke wedstrijden ooit. Zijn tweede pitch van de wedstrijd zeilde de tribunes in en daarmee was de toon gezet. Al in de tweede inning moest de Meest Waardevolle Speler van de Nederlandse hoofdklasse afdruipen. Hij had op dat moment drie homeruns om zijn oren gekregen, waarmee Oranje in rap tempo op een 0-5 achterstand was gezet.

Redden

Tom Stuifbergen moest zodoende al in de tweede inning de wedstrijd redden, maar ook hij zag al snel twee van zijn pitches het publiek in verdwijnen. Hoe anders was het verhaal van de Japanse pitcher Kenta Maeda. Gesteund door de homeruns van zijn ploeggenoten kwam hij steeds beter in de wedstrijd. Hij stond alleen een honkslag toe aan Curt Smith in de tweede inning. Die hit maskeerde hij met strikeouts voor Wladimir Balentien, Andruw Jones en Xander Bogaerts.

Ongeloof bij de Nederlandse selectie.

Ongeloof bij de Nederlandse selectie.

Uiteindelijk kwam de Japanse plaaggeest dit duel tot negen strikeouts, waarvan onder meer twee voor Wladimir Balentien en Andruw Jones. Hij werd in de zesde inning vervangen, waardoor hij de kans misliep om het WBC-record te verbreken van de Dominicaanse pitcher Ubaldo Jimenez. Die gooide op 10 maart 2009 tien keer drie slag in één wedstrijd. Ook dat was overigens in een wedstrijd tegen Nederland.
Daarmee werd het al snel duidelijk dat Nederland er vandaag in het bomvolle Tokyo Dome niet aan te pas zou komen. Titelverdediger Japan, twee dagen eerder nog dichtbij uitschakeling tegen Chinese Taipei, rook de finalepoule en was niet van plan zich nog van de wijs te brengen.

Antwoord

Nederland liet slechts één inning van zich horen. Nadat de Japanse starter in de zesde inning op de heuvel was vervangen, stroomden de honken vol na vier wijd voor Kalian Sams, een honkslag van Andrelton Simmons en geraakt werper voor Roger Bernadina. Hierna knalde Wladimir Balentien de bal over de midvelder heen om de honken schoon te vegen. Zowel Sams als Simmons en pinch-runner Randolph Oduber konden binnenlopen. Balentien maakte er vervolgens zelf 4-12 van op een hit van Andruw Jones.

Tokyo Dome

Tokyo Dome..
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Het antwoord had Hayato Sakamoto een slagbeurt later echter alweer klaar. Nadat ook Japan de honken vol had gekregen ramde hij een pitch van reliever Berry van Driel voor een grandslamhomerun over de omheining, de zesde homerun van Japan dit duel. Na zeven innings was daarmee de achterstand voor Nederland opgelopen tot 4-16 en had Japan de klus geklaard. Veertien van de zestien Japanse punten werden gescoord door homeruns. Die werden dit duel geslagen door Takashi Toritani (1e inning), Nobuhiro Matsuda (2e inning met één man op de honken), Seiichi Uchikawa (2e inning met twee op de honken), Atsunori Inaba (3e inning), Yoshio Itoi (4e inning met twee op de honken) en Hayato Sakamoto (7e inning met drie op de honken).

Herkansing

Japan kwam dit duel tot zeventien honkslagen. Aanvoerder Shinnosuke Abe nam er drie voor zijn rekening. Nederland kwam tot zes hits van Yurendell de Caster (1 uit 2), Kalian Sams (1 uit 2), Andrelton Simmons (1 uit 3), Wladimir Balentien (1 uit 3), Andruw Jones (1 uit 3) en Curt Smith (1 uit 3).

Nederland krijgt morgen in het Tokyo Dome een laatste mogelijkheid om zich te plaatsen voor de finalepoule. In de herkansing wacht maandagochtend om 11.00 uur (Nederlandse tijd) opnieuw het getergde Cuba. De Cubaanse ploeg revancheerde zich gisteren met een verpletterende 14-0 zege tegen Chinese Taipei van de eerdere nederlaag tegen Nederland en is uit op revanche. De winnaar van dat duel voegt zich bij Japan in de halve finales. De verliezer is uitgeschakeld. Manager Meulens heeft voor de wedstrijd tegen Cuba in ieder geval geen beschikking meer over startende pitchers Diegomar Markwell, Rob Cordemans en Tom Stuifbergen. Cordemans gooide vandaag 39 pitches. Vanaf 30 ballen is één dag rust verplicht.

          1 2 3 4 5 6 7  R  H E 
JAPAN     1 5 1 3 1 1 4 16 17 0
NEDERLAND 0 0 0 0 0 4 0  4  6 3

Werpcijfers Japan:
Kenta Maeda (5): 9-0-1-0
Tetsuya Utsumi (2/3+2 man): 1-1-2-0
Tetsuya Yamaguchi (1/3): 0-0-1-0
Hideaki Wakui (1): 1-0-2-0

Werpcijfers Nederland:
Rob Cordemans (1 1/3+5 man): 1-2-5-1
Tom Stuifbergen (2+4 man): 3-0-5-1
Kevin Heijstek (2 2/3): 2-0-4-1
Berry van Driel (1/3+4 man) 0-1-3-0
Jonathan Balentina (2/3): 0-1-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page