Meulens: ‘De beste wedstrijd ooit!’

“Voor de wedstrijd heb ik de jongens al gezegd: het beste team zal winnen”, aldus de winnende manager Hensley Meulens na afloop van de beslissende wedstrijd tegen Cuba. “En vanavond heeft ook het beste team gewonnen.” Nederland versloeg Cuba met 7-6 en plaatste zich daarmee voor de eerste keer in de historie voor de halve finales van de World Baseball Classic.

Voor aanvang van de wedstrijd verzamelde Meulens in de tunnel van het Tokyo Dome alle spelers om zich heen. “Ik heb gezegd, er zijn twee dingen die vanavond kunnen gebeuren. We winnen en gaan verder in het toernooi. Of we verliezen, iedereen gaat weer zijn eigen weg en we komen elkaar uiteindelijk weer een keer tegen. Wat heeft jullie voorkeur? Willen jullie winnen en feestvieren vanavond? Of willen jullie naar huis? ”

Het antwoord volgde ruim vier uur later. De spelers van het Nederlands honkbalteam hadden als een eenheid gevochten en met een sensationele overwinning andermaal de Cubaanse grootmacht, nog altijd aanvoerder van de wereldranglijst, verslagen. Meulens: “De spelers hebben geen enkel moment opgegeven.  Zelfs niet na die blessures. Daar neem ik mijn hoed voor af.”

Hechte eenheid

“De jongens zijn vandaag een hechte groep geworden”, vertelde een dolgelukkige Meulens na afloop. “We zijn met een aantal blessures geconfronteerd. Dat begon al gisteren toen Balentina aan slag op zijn pols werd geraakt. We moesten uiteindelijk vertrouwen op Sams en Bogaerts. Bogaerts heeft tot dusver niet een heel goed toernooi gespeeld, maar vanavond sloeg hij een hele belangrijke honkslag in de negende inning. Daarmee heeft hij ons de kans gegeven om de wedstrijd te winnen.”

Meulens vervolgt: “De jongens hebben vandaag veerkracht getoond. Ze hebben elkaar geholpen deze wedstrijd. Zelfs toen we twee punten tegenkregen in de achtste inning, hebben ze niet opgegeven. Cuba speelde vandaag goed. Maar opnieuw speelden wij beter.”

Plaaggeest

Ook de Cubaanse manager Victor Mesa, die na de eerdere nederlaag tegen Nederland nog aangaf niet onder de indruk te zijn van het Nederlands team, moest zijn verlies accepteren. “We hebben vanavond niet goed gespeeld”, aldus Mesa. “We misten goede honklopers. Daarom hebben we niet kunnen winnen. We hebben allemaal onze best gedaan. En het is niemand zijn schuld dat wij hier hebben verloren.”
Vooraf hadden de Cubanen al aangegeven graag met Japan naar de halve finales te willen. Een groot deel van de Japanse honkbalfans juichten dan ook vandaag voor de Cubanen. “De fans hier zijn geweldig”, weet Mesa. “Maar dat heeft wel voor extra druk gezorgd. Dat was een probleem voor ons.”

Zodoende bleek Oranje andermaal de grote plaaggeest voor het Cubaanse honkbal. “Het klopt. Wij kunnen niet winnen van Nederland”, kon Mesa na afloop alleen maar teleurgesteld constateren. “Wij hebben niet goed genoeg ons land vertegenwoordigd. We misten kwaliteit. We zijn niet blij. Maar we vertrekken hier wel met een opgeheven hoofd. We hebben gedaan wat we konden doen. Ik wil Japan en Nederland veel succes wensen als zij ons straks gaan vertegenwoordigen.”

Beste wedstrijd ooit

Terwijl de Cubanen afdropen naar hun hotel naast het Tokyo Dome, ging het Nederlandse feest nog lang door. Meulens: “Wij hebben in het Nederlandse honkbal al twee historische dagen gehad. De eerste was toen we Cuba versloegen tijdens de Olympische Spelen van 2000 en de tweede toen we voor de eerste keer in de Nederlandse honkbalgeschiedenis wereldkampioen werden. Ook dat was tegen Cuba. Vandaag was ongetwijfeld de beste wedstrijd ooit van Nederland. Terugkomen van een achterstand, dan de gelijkmaker scoren en uiteindelijk de wedstrijd winnen in de negende inning. Deze wedstrijd zal de Nederlandse honkbalgeschiedenis ingaan als de grootste tot zover.”

Nederland krijgt hierdoor de komende week de kans om zijn wereldtitel te verdedigen. Daarvoor keert manager Hensley Meulens met Oranje terug naar de plek waar hij al de nodige successen heeft geboekt: AT&T Park in San Francisco.
Als hitting-coach leidde Meulens San Francisco Giants tweemaal naar de titel in de Amerikaanse Major League. In datzelfde AT&T Park in San Francisco wacht hem volgende week één van de belangrijkste opdrachten uit zijn leven. Met het Nederlands honkbalteam verdedigt hij de wereldtitel. Meulens: “Ik ben erg blij om volgende week in San Francisco het Nederlands team en San Francisco Giants te mogen vertegenwoordigen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page