NEDERLAND NAAR HALVE FINALES!

Nederland heeft zich geplaatst voor de halve finales van de World Baseball Classic! De formatie van Hensley Meulens versloeg vandaag in een ijzingwekkende thriller Cuba met 7-6. Vedette Andruw Jones scoorde in de tweede helft van de negende inning het winnende punt op een opofferingsslag van Kalian Sams.  Daarmee heeft Nederland de nummer één van de wereldranglijst naar huis gestuurd en kan het zich opmaken voor de halve finales.

De afgelopen dagen hebben de Nederlandse honkballers andermaal hun stempel gedrukt op de World Baseball Classic. Nadat Oranje vier jaar geleden al wereldnieuws werd door tweemaal de miljoenenselectie van de Dominicaanse Republiek te verslaan, zorgde Nederland ditmaal voor de uitschakeling van verliezend finalist Zuid-Korea. Ook bracht de formatie van manager Hensley Meulens eerder dit toernooi grootmacht Cuba met een nederlaag al op de rand van de afgrond.

Zondag werd de Nederlandse ploeg echter geraakt waar het het meeste pijn doet. Al voor de start van het toernooi waren, door de afmeldingen van onder meer Rick van den Hurk, Jair Jurrjens en Kenley Jansen, vooral twijfels over de pitching. Die zwakke plek werd door Japan genadeloos blootgelegd.

Brancard

Een dag later kwamen pitchers Orlando Yntema en Shairon Martis heel sterk terug voor Nederland, maar liep Oranje nu aanvallend een forse deuk op. Nadat duidelijk was geworden dat Roger Bernadina door de geraakt werper van een dag eerder aan de kant moest blijven, sneuvelden al in de beginfase van de wedstrijd ook Wladimir Balentien en Yurendell de Caster. Zij liepen beiden tijdens het honklopen blessures op. De Caster moest daarbij zelfs per brancard van het veld worden gedragen. Hierdoor moest uiteindelijk Hainley Statia plaatsnemen in het rechtsveld, een positie die hij nog nooit eerder had gespeeld in zijn profcarrière.

Nederland nam aanvankelijk in de vierde inning wel een 2-0 voorsprong. Randolph Oduber, die in verband met de polsblessure van Bernadina plaats had genomen in het buitenveld, sloeg een bal voor twee honken het rechtsveld in. Hierna bereikte ook Andrelton Simmons met een hit de honken. Beide spelers konden een honk opschuiven na een opofferingsstootslag van Jonathan Schoop en uiteindelijk scoren op een opofferingsslag van Andruw Jones en een honkslag van Curt Smith.

Solohomerun

Cuba veegde die achterstand echter direct de volgende slagbeurt alweer van het scorebord. Yulieski Gourriel en José Miguel Fernández sloegen tweehonkslagen op rij. Na een knap dubbelspel sloeg vervolgens José Dariel Abreu een solohomerun. Een tweede Nederlandse voorsprong in de vierde inning, na punten van Kalian Sams en Randolph Oduber, werd ook meteen weggepoetst. Manager Victor Mesa gebruikte daarvoor drie pinch-hitters. Van hen sloegen Luis Felipe Rivera en Alexei Bell honkslagen, waarna beide spelers konden scoren op een daverende tweehonkslag van Yulieski Gourriel.

In de achtste inning draaide Cuba de rollen om. Na vier wijd voor Frederich Cepeda sloegen nu José Dariel Abreu en Yasmani Tomás honkslagen. Daarmee nam Cuba voor de eerste keer dit duel de leiding over: 4-6 en leek de wedstrijd gespeeld. Meer dan ooit in de wedstrijd werd het gemis van Bernadina en Balentien in het slagperk duidelijk.

Onverwachte hoek

De redding kwam echter uit onverwachte hoek. In de gelijkmakende achtste slagbeurt was het juist openingsslagman Andrelton Simmons die het onmogelijke presteerde. Met Kalian Sams (vier wijd) op de honken sloeg hij de bal over de omheining voor waarschijnlijk één van zijn belangrijkste homeruns ooit.

Op closer Loek van Mil kreeg Cuba hierna in de negende inning nog lopers op het eerste en derde honk na hits van Yulieski Gourriel en José Miguel Fernández, maar wist Oranje uit de benarde situatie te komen. Cuba had in de gelijkmakende negende slagbeurt zijn zenuwen niet meer onder controle. Een veldfout van de korte stop bracht Andruw Jones op de honken. Hierna stroomden de honken vol door hits van Curt Smith en Xander Bogaerts, waarna Kalian Sams zijn ploeg in walk-off stijl naar de winst sloeg.

San Francisco

Met de 7-6 zege heeft Nederland zijn toernooi verlengd. Morgen speelt Oranje zijn laatste wedstrijd in Tokyo Dome als om 11.00 uur Nederlandse tijd andermaal Japan de tegenstander wordt. Beide teams zijn al zeker van een plaats in de halve finales, maar spelen dan om de eerste en tweede plaats in poule 1 te bepalen. Na die wedstrijd reizen beide teams door naar San Francisco voor de halve eindstrijd. Voor Japan worden dat de eerste wedstrijden van dit toernooi buiten Japan. Nederland, dat zijn missie begon in Arizona, reist nu via Taiwan en Japan weer terug naar de Verenigde Staten.

Daarmee hebben de Nederlandse honkballers hun manager Hensley Meulens thuisgebracht. De voormalig Major Leaguer is hitting-coach van San Francisco Giants. Met deze profclub won hij al tweemaal de World Series. Hij kan nu een derde titel van formaat aan zijn palmares toevoegen als Nederland zijn sensationele toernooi een vervolg weet te geven.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CUBA       0 0 0 2 2 0 0 2 0  6 12 2
NEDERLAND  0 0 2 2 0 0 0 2 1  7 12 0

Werpcijfers Cuba:
Vladimir García (3 2/3+1 man): 3-2-5-1
Norberto González (4 2/3): 5-2-5-0
Yander Guevara (2 man): 0-0-1-1
Raciel Iglesias (1 man): 0-0-1-0
Diosdani Castillo (1/3): 0-0-0-0

Werpcijfers Nederland:
Orlando Yntema (3 2/3+2 man): 1-1-4-0
Shairon Martis (3 2/3): 2-3-5-0
Leon Boyd (2/3): 0-0-1-0
Loek van Mil (1): 2-0-2-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page