Italië laat zege tegen Dominicaanse Republiek glippen

De Italiaanse honkballers, die vorige week de World Baseball Classic nog verrassend sterk waren begonnen met zeges tegen Mexico en Canada, hebben vanavond in de zevende inning van hun eerste wedstrijd uit de tweede ronde de zege tegen de Dominicaanse Republiek uit hun handen laten glippen. In Miami kwam Italië na een rampzalig slechte start van de Dominicaanse pitcher Edinson Volquez snel op voorsprong, maar verloor de ploeg uiteindelijk met 5-4.

De eerste drie Azzurri in het slagperk dwongen Volquez vanavond vier wijd af. Alex Liddi offerde zich hierna op voor de 0-1 en Chris Colabello homerde naar de snelle 0-4 voorsprong. De Dominicanen verbleekten echter niet en beëindigden de inning met twee nullen in het binnenveld. In de derde inning tikte Jose Reyes met een homerun het eerste puntje-achter weg en zo deed Robinson Cano dat in de zesde inning: 2-4.

Nadat de Nederlander Pedro Strop de Italianen in hun zevende inning van scoren had afgehouden, pakten zijn Dominicaanse landgenoten de 5-4 voorsprong dankzij vier honkslagen. Winnende werper dus Pedro Strop, die ook op het verlangenlijstje stond van Nederland, het land van zijn vader.

Blozen

Drie Italianen stonden binnen een paar minuten te blozen op de honken vanwege de vrije lopen, die zij van de gevreesde Dominicaanse pitcher cadeau kregen. Op dat moment had Volquez een keer slag gegooid en twaalf keer wijd. Maar na de twee klappen tegen van Liddi en Colabello vermande hij zich en schakelde hij de volgende negen Italianen uit met onder meer drie strikeouts.

Pas in de vierde inning bereikten de tegenstanders weer het honk, maar kwamen ze niet verder dan het eerste honk. Dankzij de twee solohomeruns in de derde en zesde inning was de vroege achterstand gehalveerd tot 2-4 en de sterk werkende pitcher Tiago da Silva van het podium verdwenen. De Braziliaans geboren en getogen pitcher met Italiaanse echtgenote had keurig aan de verwachtingen van bondscoach Marco Mazzieri voldaan door na de hekklap in de derde inning, die inning en de vierde en vijfde het minimum van drie tegenstander in het slagperk te dulden.

Ingrijpen

Na de tweede homerun echter was het voorbij voor Da Silva, die een 2-4 voorsprong, lege honken en één man uit overdroeg aan zijn opvolger Nick Pugliese. Die moest meteen een honkslag incasseren van Edwin Incarnacion en een veldfout van zijn derde honkman Alex Liddi verdragen. Met twee nullen op het scorebord wist Pugliese in het slagperk Nelson Cruz nog wel te verschalken, maar Riccardo Nanita vulde daarna alsnog de honken.
Italië had nog wel twee keer zo veel runs, maar de Dominicanen hadden toen al twee keer zo veel geslagen (6-3). Dit noopte Mazzieri tot ingrijpen en hij stuurde Pat Venditte naar de heuvel. Die switch-pitcher uit de organisatie van New York Yankees maakte weliswaar snel de laatste nul van de zesde inning en de eerste in de zevende inning, maar bezweek vervolgens onder drie opeenvolgende honkslagen.

De honken waren weer vol met Dominicanen en wederom deed Mazzieri een beroep op zijn bullpen. De linkshandige Luca Panerati moest het gevaar keren, maar vertoonde een gebrek aan controle en gooide vier wijd kaal op Encarnacion: 3-4. Het vertrouwen in zijn pitcherskeus was Mazzieri echter kwijt en daarom kwam onmiddellijk zijn vijfde werper aan de beurt. Bill Sweeney bleek echter evenmin bestand tegen de druk: Ramirez sloeg met een opofferingsslag naar het midveld de gelijkmaker binnen en de volgende slagman Cruz gebruikte een geldige honkslag om eindelijk de wedstrijd te doen kantelen in Dominicaans voordeel: 5-4.
De Dominicaanse closer Fernando Rodney schakelde alle drie de Italianen in de achtste inning uit. In de negende inning mocht Tyler LaTorre het nog proberen als pinch-hitter bij één man uit. LaTorre bereikte nog met vier wijd het eerste honk, maar werd daar vervangen door pinch-runner Stefano DeSimoni. Deze sneuvelde in een Dominicaans dubbelspel op een tik van Drew Butera. Woensdag mag Italië aantreden tegen de andere verliezer van vandaag, voortkomende uit de wedstrijd Puerto Rico – Verenigde Staten.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page