Japanse homeruns vellen Oranje opnieuw

Het Nederlands team heeft vandaag zijn laatste wedstrijd in het Tokyo Dome verloren. Opnieuw was titelverdediger Japan te sterk. En opnieuw werd Oranje verslagen door Japanse homeruns. Ondanks een knappe eindsprint kwam Nederland net tekort: 10-6. Met deze zege heeft de Japanse gastheer de tweede ronde afgesloten als poulewinnaar.

Nog geen 24 uur na de spectaculaire overwinning tegen de Cubaanse nationale ploeg moest Nederland vandaag in het Tokyo Dome alweer aantreden tegen Japan. Andrelton Simmons kreeg in dat duel de volle tribunes met één klap stil, toen hij de tweede bal van pitcher Kenji Otonari over de omheining sloeg.

Het was een kopie van de wijze waarop Japan twee dagen eerder de verpletterende 4-16 zege tegen Nederland opende. Maar waar de Japanners dat duel toen vervolgden met nog eens vijf homeruns, bleven de knuppels van Oranje zes innings lang angstvallig stil. De acht Japanse pitchers kwamen dit duel samen tot maar liefst dertien keer drie slag, waarvan startend pitcher Kenji Otonari er in de eerste drie innings zes voor zijn rekening had genomen.

Oordel

Al in de tweede inning velde Shinnosuke Abe het oordeel over de Nederlandse ploeg. De ervaren Japanse catcher sloeg op het pitchen van David Bergman en Jonatan Isenia twee homeruns in één slagbeurt. Hij opende de Japanse aanval met een solohomerun, waarna de Aziaten via onder meer een stootslag-honkslag van Katsuya Kakunaka, een honkslag van Nobuhiro Matsuda en een tweehonkslag van Hisayoshi Chono de voorsprong in de wedstrijd overnamen.
Chono sloeg met zijn tweepitter maar liefst drie punten binnen en bracht de voorsprong op 5-1. Drie slagmannen en een nieuwe pitcher later rammelde Shinnosuke Abe andermaal de bal het publiek achter de omheining in het buitenveld in. Met zijn tweede homerun van deze inning, nu goed voor drie runs, bezorgde hij Japan definitief de winst.

Atsunori Inaba voor Japan aan slag.

Atsunori Inaba voor Japan aan slag.
Foto: © World Baseball Classic, Inc

Terwijl de Japanse manager Koji Yamamoto hierna enthousiast zijn pitchers begon te wisselen, leek Nederland in de slotfase nog de wedstrijd te kantelen. Bij de vijfde pitcher sloeg Oranje in de zevende inning toe. Curt Smith (vier wijd) en Kalian Sams (tweehonkslag) konden beiden scoren na een hit van Xander Bogaerts en een opofferingsslag van Randolph Oduber. Het was na de eerste inning de eerste keer dat Nederland een loper op het tweede honk kreeg. Daarmee wist Nederland deze kans meteen optimaal te benutten.

Opleving

Een inning later moest ook de zesde Japanse pitcher het ontgelden. Na een honkslag van Hainley Statia en vier wijd voor Jonathan Schoop sloeg eerst Curt Smith met een grondbal het vierde Nederlandse punt binnen, waarna Statia kon scoren op een hit van Kalian Sams. Xander Bogaerts vervolgde de Nederlandse aanval met een daverende tweehonkslag in het linksveld, waardoor Nederland twee lopers in scoringspositie kreeg. Hierna bleek ook Quintin de Cuba succesvol. Hij ramde een pitch het rechtsveld in om ook Sams over de thuisplaat te sturen. Een homerun van Randolph Oduber had Nederland hierna weer aan de leiding kunnen brengen. De profhonkballer uit de organisatie van Washington Nationals sneuvelde echter door drie slag.

Japan trok daarna in de gelijkmakende achtste slagbeurt definitief de wedstrijd naar zich toe. Met lopers op het tweede en derde honk sloeg Hisayoshi Chono de bal in het linksveld voor de laatste twee Japanse runs. Daarmee bracht Chono de eindstand op 10-6. Jonathan Balentina verving Heijstek op de heuvel en maakte met een pick-off een einde aan de inning. De opleving in de achtste inning bleek de laatste van Nederland te zijn. Ondanks honkslagen van Hainley Statia en Jonathan Schoop hield closer Kazuhisa Makita de Nederlandse slagploeg in de negende inning van de thuisplaat. Makita was de achtste pitcher van Japan dit duel en daarmee evenaarde de Aziatische ploeg het record op de World Baseball Classic.

Speeltijd

Nederland kwam dit duel tot tien honkslagen. Xander Bogaerts (2 uit 3), Hainley Statia (2 uit 4) en Kalian Sams (2 uit 4) sloegen ieder twee hits. Andrelton Simmons (1 uit 2), Jonathan Schoop (1 uit 4) en Curt Smith (1 uit 4) kwamen elk tot één honkslag. Bovendien kregen hoofdklassespelers Michael Duursma en Quintin de Cuba kregen vandaag van Meulens speeltijd. De Cuba kwam tot één honkslag in twee slagbeurten.

Door de tweede nederlaag tegen Japan uit deze ronde is Nederland nu als tweede geëindigd in poule 1. Gastheer Japan eiste de poulewinst op. Beide teams reizen nu af naar de Verenigde Staten voor de halve finales. Japan komt al in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) in actie. Nederland volgt een dag later in de nacht van maandag op dinsdag om 02.00 uur (Nederlandse tijd). Dit betekent dat de Nederlandse pitchers bij het halen van de finale een dag minder rust krijgen dan hun tegenstander.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  1 0 0 0 0 0 2 3 0  6 10 0 
JAPAN      0 8 0 0 0 0 0 2 X 10  9 0

Werpcijfers Nederland
David Bergman (1 2/3+1 man): 1-2-4-0
Jonatan Isenia (2): 0-1-1-0
Mark Pawelek (1 1/3): 2-0-0-0
Kevin Heijstek (2 2/3+2 man): 0-1-4-0
Jonathan Balentina (1/3): 0-0-0-0

Werpcijfers Japan:
Kenji Otonari (3): 6-1-1-0
Hirokazu Sawamura (1): 0-0-1-0
Masahiro Tanaka (1): 2-0-0-0
Takeru Imamura (1): 1-1-0-0
Masahiko Morifuku (1): 1-1-2-0
Tetsuya Yamaguchi (2/3+1 man): 0-1-2-0
Hideaki Wakui (1/3): 1-0-2-0
Kazuhisa Makita (1): 2-0-2-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page