Meulens vol vertrouwen naar Phoenix

Met een 10-6 nederlaag tegen Japan hebben de Nederlandse honkballers de tweede ronde afgesloten. Het was de zevende wedstrijd voor Oranje op de World Baseball Classic, waarvan er vier werden gewonnen. De belangrijkste wedstrijden wachten nog. “Hopelijk kunnen we nog twee wedstrijden winnen om de cup mee naar huis te nemen”, klinkt manager Hensley Meulens strijdbaar vlak voordat hij met de selectie per charter terugkeert naar de Verenigde Staten.

In een zinderende wedstrijd tegen Cuba verlengde Nederland gisteren zijn toernooi. Zo kan het gebeuren dat de Nederlandse honkballers, die zaterdag 9 februari van huis vertrokken, voorlopig nog niet huiswaarts kunnen keren. Morgen keert Oranje eerst terug op Amerikaanse bodem. De plek waar ruim een maand geleden de voorbereiding op de World Baseball Classic begon.

Ondanks de nederlaag kon Meulens tevreden terugkijken op de laatste wedstrijd van zijn ploeg in het immense Tokyo Dome. “Onze jongens hebben vandaag geen enkele keer opgegeven”, constateerde hij. “Net als het hele toernooi al het geval is, hebben ze zich teruggevochten.” Xander Bogaerts kan dat beamen. “We beschikken echt over een vechtersmentaliteit”, vertelt de talentvolle speler van Boston Red Sox. “Alle jongens hebben vertrouwen in elkaar. Dat geloof en vertrouwen in elkaar, ik denk dat dat is wat ons een echt goed team maakt. Ongeacht hoeveel we verliezen. We blijven doorgaan.”

Cup

Met het bereiken van de finalepoule heeft het Nederlands honkbalteam andermaal geschiedenis geschreven. Meulens: “Als je terugkijkt, hebben we op de eerste Classic in 2006 één wedstrijd gewonnen. Dat was de no-hitter van Shairon Martis. In de tweede Classic hebben we twee wedstrijden gewonnen van de Dominicaanse Republiek om de tweede ronde te bereiken. En nu staan we in de finaleronde. Elke keer worden we beter. We hebben vrijwel al onze goede spelers hier. Daarom is ons niveau ook zo gegroeid. Alle spelers hebben een geweldig prestatie neergezet om ons in deze positie te brengen. En hopelijk kunnen we nog twee extra wedstrijden winnen om de cup mee naar huis te nemen.”

Diegomar Markwell is de voornaamste kandidaat om te starten in de halve finales.

Diegomar Markwell is de voornaamste kandidaat om te starten in de halve finales.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Voordat de halve finales van start gaan, heeft de formatie van Meulens nog zes dagen rust. “Dat gaat ons helpen. Helemaal met de blessures die we de afgelopen dagen hebben opgelopen. Die jongens hebben een paar dagen nodig om weer terug op het veld te kunnen keren en weer voor de volle honderd procent te kunnen spelen.”Tijdens het korte trainingskamp in Phoenix staan onder meer oefenwedstrijden tegen San Diego Padres en Seattle Mariners op het programma. “We moeten bezig blijven”, vertelt Meulens. Hij zal de wedstrijden vooral gebruiken om zijn pitchers in hun ritme te houden. “We gaan in die wedstrijden wat combineren, om er zeker van te zijn dat iedereen die op de 18e kan starten een paar innings gooit in één van die twee wedstrijden. We hebben achttien innings, dus voldoende kans voor alle pitchers om speeltijd te krijgen.”

Wissels

Tegen Japan moest vandaag pitcher Jonatan Isenia geblesseerd het veld verlaten. Het was de vierde geblesseerde speler waar Meulens in korte tijd mee werd geconfronteerd. “De Caster had de meest ernstige blessure. Vandaag heeft Isenia een blessure aan zijn elleboog opgelopen. We weten nog niet wat daarvan de gevolgen zullen zijn”, aldus Meulens. Mocht het nodig zijn, dan heeft de technische staf van Oranje nog voldoende spelers achter de hand. “We hebben vijftig spelers op papier, die we voorafgaand aan het toernooi hebben gevraagd. Die selectie hebben we uiteindelijk teruggebracht tot 28 spelen. We hebben dus nog altijd de keuze uit 22 spelers.”

Namen wil Meulens nog niet noemen. “We hebben tot zaterdag om wissels door te voeren. Maar eerst stappen we vanavond op het vliegtuig en hopelijk weten we over een paar dagen als we in Arizona zijn of er echt wijzigingen in de selectie nodig zijn.” De voornaamste kandidaten zijn de talenten Jurickson Profar (Texas Rangers) en Mariekson Gregorius (Arizona Diamondbacks) en de Major League-pitchers Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en Jair Jurrjens (Baltimore Orioles). “Dat zijn de belangrijkste spelers die we kunnen kiezen. Zij moeten er dan wel zeker van zijn dat ze toestemming krijgen om zich bij ons aan te kunnen sluiten.” Concreet contact is er nog niet geweest volgens Meulens: “Het belangrijkste is dat we er eerst zeker van zijn dat de spelers, die nu blessures hebben, ook echt niet meer inzetbaar zijn voordat we met andere spelers gaan praten.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page