World Baseball Classic voorbij voor Italië

Om vijf minuten voor vier Nederlandse tijd vanmorgen eindigde voor Italië de World Baseball Classic. Op dat moment, bij twee man uit en met één run achter in de negende inning tegen Puerto Rico, ging uitgerekend hun succesvolste zoon strijdend ten onder in het slagperk van het Marlins Park in Miami. Met een krappe 5-4 nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek op dinsdag en nu een kleine verlies (4-3) tegen Puerto Rico zijn de Italiaanse honkballers in de tweede ronde uitgeschakeld.

Alex Liddi, geboren en getogen in San Remo en tegenwoordig succesvolle derde honkman bij Seattle Mariners, kreeg in de negende inning de laatste kans zijn land in de wedstrijd te houden bij een 4-3 achterstand. Op dat moment stond Major Leaguer Anthony Rizzo met vier wijd op het eerste honk. Drie worpen bleken echter voldoende om de twee kanjers de dug-out in te sturen. Een afgeroepen strike en twee swingende strikes waren de laatste bewegingen in de meest succesvolle Classic van Italië tot dusver.

In de vorige twee edities werden de Azzurri al in de eerste ronde uitgeschakeld. De huidige versie liet hen nog twee wedstrijden in de tweede ronde spelen. Van de vijf Italiaanse veldslagen dit jaar wonnen ze er twee (tegen Mexico en Canada) en werd er verloren van de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico.

Vertrekken

Puerto Rico komt nu vrijdag uit tegen de verliezer van de wedstrijd tussen Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten, die vandaag op het programma staat. Italië verlaat het toernooi. De Major Leaguers en Minor Leaguers vertrekken naar hun respectievelijke selecties in voorjaarsvoorbereiding. De spelers die volgende maand in de Italian Baseball League uitkomen, vliegen naar hun hoofdstad Rome.

Puerto Rico kwam in de slotfase tegen Italië alsnog langszij.

Puerto Rico kwam in de slotfase tegen Italië alsnog langszij.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Net als in de wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek verspeelden de Italiaanse honkballers ook tegen Puerto Rico een voorsprong in de slotfase. Ditmaal speelden drie veldfouten daarbij een cruciale rol. Italië begon sterk met op de heuvel de Italiaans geboren en getogen werper Alessandro Maestri. Die moest openingsslagman slagman Angel Pagan een tweehonkslag toestaan, maar schakelde de volgende negen Puertoricanen op rij uit.
In de vierde inning kreeg de in de Japanse competitie actieve Maestri wel tegenstanders op de honken, maar ondanks een vier wijd, een honkslag en een wilde worp kon hij de blanco stand handhaven tegen het thuisspelende Puerto Rico.

Tweehonkslag

In de vijfde inning had Maestri na een hit tegen en vier wijd net de eerste nul laten maken (vangbal), toen hij van de heuvel werd gehaald. De stand was toen echter al 0-3 voor Italië dankzij Anthony Rizzo’s tweehonkslag bij volle honken in de eerste helft van die inning. Maestri had nog maar 68 ballen gegooid, waarvan 43 slag, goed voor drie strikeouts.
Met zijn relievers Cooper (twee punten tegen), Pugliese (één punt tegen) en verliezende werper in de wedstrijd Sweeney (één punt tegen) begon de fatale nederlaag van Italië. Acht uur nadat in Rome de nieuwe Paus zich liet noemen naar de stad van de WBC-finale San Francisco, faalde ook de slagploeg van de Azzurri.

Na de drie punten in de vijfde inning sloeg Italië nog maar drie keer met succes raak: één honkslag in de zevende en twee hits in de achtste inning bij twee man uit. Puerto Rico begon de achtervolging in de zesde inning (1-3) en net als in de vorige wedstrijd tegen Dominicaanse Republiek kon Italië de van achterstand terugkomende tegenstander niet op tijd afstoppen. In de achtste inning scoorde Puerto Rico een punt op ieder van drie opvolgende pitchers Cooper, Pugliese en Sweeney: 4-3. Winnend werper werd de derde reliever Hiram Burgos. De save ging naar closer Fernando Cabrera, de snelrechter van de drie pitches op laatste slagman Liddi. Een gedroomde halve finale tussen de Europese rivalen Nederland en Italië blijft hiermee uit. Overigens treft Oranje mogelijk deze week alsnog een Italiaan als Alex Liddi door Seattle Mariners in het vriendschappelijk duel tegen Nederland wordt ingezet.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page