Balentien slaat Oranje langs Seattle Mariners

Het Nederlands honkbalteam heeft na de overtuigende overwinning tegen San Diego Padres op donderdag een dag later ook met duidelijke cijfers gewonnen van Seattle Mariners. Mede door een homerun van de in de line-up teruggekeerde Wladimir Balentien werd het 1-8. Direct na afloop van de wedstrijd is de Nederlandse selectie per charter doorgereisd naar San Francisco, het eindstation voor Oranje. Daar start zondag lokale tijd in het AT&T Park de finaleronde van de World Baseball Classic.

Seattle Mariners begon het duel met de zeer ervaren Jon Garland. In 2005 nam hij deel aan de All Star Game en won hij met Chicago White Sox de World Series. Als non-roster invitee hoopt de veteraan zijn profcarrière in de Major League met een seizoen te verlengen. Tegen de gevaarlijke Nederlandse slagploeg kwam hij in drie innings wel tot zeven keer drie slag, maar werd hij ook meteen flink onder handen genomen door aangewezen slagman Wladimir Balentien.

Jurickson Profar opende het duel met zijn eerste honkslag in dienst van Oranje. Nadat Jonathan Schoop met vier wijd ook de honken had bereikt, liet Wladimir Balentien zien op tijd te zijn hersteld van zijn blessure, die hem twee wedstrijden aan de kant hield. Hij sloeg de tweede bal die hij zag meteen over de omheining: 0-3. Seattle Mariners probeerde met een tweehonkslag van Dustin Ackley nog wel iets te doen aan de achterstand, maar verder dan één puntje kwam de Major League-selectie dit duel niet.

Heuveloptredens

De vijf Nederlandse pitchers stonden in deze wedstrijd op het Peoria Sports Complex zelfs maar vier honkslagen toe. Daarvan kreeg startend pitcher Kevin Heijstek er in de eerste drie innings drie van tegen. Serieus aanspraak maken op de overwinning kon Seattle Mariners door deze heuveloptredens echter geen enkele keer.

Zodoende kon het gebeuren dat Nederland in de tweede inning nog verder uitliep. Na strikeouts voor Randolph Oduber en Jurickson Profar konden Jonathan Schoop (vier wijd) en Roger Bernadina (tweehonkslag) scoren op een hit van Wladimir Balentien. Hij kwam daarmee dit duel tot vijf binnengeslagen punten en vergrootte zo de voorsprong tot 1-5. Via punten in de vijfde en de negende inning liep Oranje hierna uit naar een 1-8 overwinning.

Beste slagman

In de vijfde inning sloegen Roger Bernadina, Wladimir Balentien en Xander Bogaerts honkslagen om het zesde punt op het scorebord te krijgen. Vier innings later sloeg Michael Duursma met een honkslag de laatste twee punten over de thuisplaat. Op zijn klap in het midveld konden Randolph Oduber (honkslag) en Jurickson Profar (honkslag) scoren.

Uiteindelijk kwam Nederland dit duel tot twaalf honkslagen. De beste slagman werd Wladimir Balentien (3 uit 5). Roger Bernadina (2 uit 3), Jurickson Profar (2 uit 4) en Xander Bogaerts (2 uit 4) sloegen er elk twee. Michael Duursma (1 uit 2), Curt Smith (1 uit 3) en Randolph Oduber (1 uit 4) namen de overige hits voor hun rekening. Tijdens het duel in Phoenix, dat werd bijgewoond door 4.299 toeschouwers, kregen Andruw Jones en Andrelton Simmons rust. Zij werden vervangen voor Jurickson Profar (korte stop) en Wladimir Balentien (aangewezen slagman).
Pitcher Tom Stuifbergen moest in de vijfde inning de wedstrijd met een blessure verlaten. Hij werd na 1 2/3 inning vervangen door David Bergman.

Met de oefenwedstrijd tegen Seattle Mariners heeft Nederland zijn korte trainingskamp op het Peoria Sports Complex in Phoenix afgerond. De honkballers van Oranje zijn vanochtend om 07.30  (Nederlandse tijd) per charter naar San Francisco gevlogen. Daar begint Nederland aankomende week aan de halve finales. Inmiddels heeft ook pitcher Kenley Jansen zich bij de selectie gevoegd. Hij speelde gisteravond nog een laatste Spring Training-wedstrijd met Los Angeles Dodgers, waarna hij met Oranje naar San Francisco vertrok. Tegen Kansas City Royals gooide Jansen een puntloze achtste inning met één strikeout.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND         3 2 0 0 1 0 0 0 2  8 12 1
SEATTLE MARINERS  1 0 0 0 0 0 0 0 0  1  4 0

Werpcijfers Nederland:
Kevin Heijstek (3): 4-1-3-1
Tom Stuifbergen (1 2/3): 1-0-0-0
David Bergman (2 1/3): 1-1-1-0
Jonathan Balentina (1): 1-0-0-0
Berry van Driel (1): 1-0-0-0

Werpcijfers Seattle Mariners:
Jon Garland (3): 7-2-6-0
Logan Bawcom (2): 0-1-3-0
Lucas Luetge (2): 4-1-0-0
Stephen Pryor (1): 1-0-0-0
Tom Wilhelmsen (1): 1-0-3-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page